Håndaftryk og dyr: Verdens ældste figurative hulemaleri fundet på Borneo
Et af malerierne er mindst 40.000 år gammelt.

Et sammensat billede af det ældste figurative hulemaleri i verden. Det okselignende dyr nederst i venstre hjørne er mindst 40.000 år gammelt og endda muligvis helt op til 50.000 år gammelt. (Foto: Luc-Henri Fage)

Et sammensat billede af det ældste figurative hulemaleri i verden. Det okselignende dyr nederst i venstre hjørne er mindst 40.000 år gammelt og endda muligvis helt op til 50.000 år gammelt. (Foto: Luc-Henri Fage)

I en grotte på Borneo i Indonesien har forskere fundet massevis af afbildninger af menneskeskikkelser, okser og håndaftryk.

Nogle af malerierne forestiller dyr, og et af dem er mindst 40.000 år gammelt - muligvis helt op til 50.000 år, skriver forskere i et nyt studie i tidsskriftet Nature.

Maleriet er dermed det ældste, såkaldte figurative maleri i verden. Et begreb man bruger om billedkunst, som ikke er abstrakt.

»Det er en rigtig fed opdagelse, for det er meget tidligt, og der er endda malerier fra mange forskellige tidspunkter. Dyrebillederne er de ældste hulemalerier, hidtil fundet, som ikke er abstrakte,« siger Felix Riede til Videnskab.dk.

Han er professor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier ved Aarhus Universitet og var ikke en del af det nye studie.

Sådan har forskerne gjort

40-50.000 år er lige på kanten af, hvad man kan datere ved hjælp af den udbredte kulstof-14 metode.

Men rindende vand har med tiden skabt små mineralforekomster uden på malerierne i grotten.

Derfor har forskerne kunnet datere de små skorper af calciumcarbonat - også kaldet kalk, da kalk indeholder små forekomster af uran-isotoper, som med tiden bliver til thorium-isotoper.

Da skorperne er formet uden på malerierne, kan forskerne med sikkerhed regne med, at malerierne som minimum er ældre end mineralerne udenpå, skriver de i studiet.

De mange forskellige malerier kan bruges som målestok

Kalkstensgruberne ved Borneos østkyst indeholder tusindvis af hulemalerier.

Ifølge forskerne kan de inddeles i tre kategorier:

  • De ældste: Rød-orange malerier af dyr - oftest okselignende med store kroppe og små ben - og røde håndaftryk.
  • De næstældste: Mørke aftryk af hænder og menneskeskikkelser.
  • De yngste: Tegninger af mennesker, skibe og geometriske mønstre i sort pigment.

Dyremalerierne er mellem 40.000-50.000 år gamle, mens de røde håndaftryk findes i et større spænd fra 24.000-50.000 år gamle.

De mørkelilla håndaftryk er yngre og er et sted mellem 20.000-21.000 år gamle.

Sidst men ikke mindst optræder der sorte aftegninger af geometriske figurer og koncepter såsom både - de er højt 4.000 år gamle og muligvis yngre.

»Det er jo et ret fantastisk fund med så mange forskellige stilarter og tidspunkter. Det giver rigtig gode muligheder for, at malerierne her kan bruges som målestok til at vurdere andre malerier i området i fremtiden,« siger Felix Riede.

Mørke og røde håndaftryk side om side. De mørke er 20.000 år gamle, mens de røde er hele 40.000 år gamle. (Foto: Kinez Riza)

I Europa var der istid, men i Asien var der jungle

Den tidlige datering tyder på, at der har boet mennesker i det sydøstlige Asien et godt stykke tid før, der var mennesker her i Skandinavien.

»Det er meget tidligt. For 50.000 år siden var der istid, og der var ikke nogen, der boede i Skandinavien. Der er gjort endnu tidligere fund i Afrika, men aldrig fra Asien så tidligt. «

Det fortæller Mikkel Sørensen, der er lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns universitet og forsker i Nordeuropas ældre stenalder.

Men modsat det kolde nord, har der været tropisk jungle i det sydøstlige Asien, siger han.

»Der har også været betydeligt lavere vandstand end i dag. 100-150 meters lavere vandspejl, og det har måske gjort det mere tilgængeligt at komme til Borneo,« siger han.

Grotterne har ligget godt, og er sydvendte, hvilket giver varme. Det kan være derfor, mennesker er vendt tilbage dertil flere gange, som malerierne tyder på, fortæller Felix Riede.

Forsker: Europa er ikke verdens navle

Kristian Tylén er især begejstret for fundet, da det er med til at aflive myten om, at al moderne menneskelig kultur opstod i Europa.

»Vi skal ikke langt tilbage før hovedhistorien i vestlig arkæologi lød, at den moderne menneskelige kultur pludselig dukkede op i Europa for 40.000 år siden.«

»Efterhånden viser mange fund på det afrikanske kontinent og andre hjørner af verden, at det ikke passer, og at den moderne menneskelige adfærd kan dateres meget langt tilbage og snarere har udviklet sig gradvist.«

Han nævner blandt andet også fund af ældgamle sneglehuse med huller i, der kan være brugt som smykker.

»Meget tidligt har vi været interesserede i at skabe noget, der stimulerer vores sanser,« siger han.

Samme mønstre som vi finder i Europa

Noget andet yderst interessant ved det nye fund i Borneo er, at motiverne af dyr, mennesker og håndaftryk går igen i de hulemalerier, vi finder i Europa og andre steder i verden, fortæller forskerne.

»Nogle af figurerne ser vi også i Europa. Håndaftrykkene er lavet ved, at de tager malingen i munden eller i et rør og så puster man rundt om hånden,« siger Mikkel Sørensen, der er lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns universitet.

»Jagtdyrene går også igen og de røde farver er også meget udbredte i de europæiske hulemalerier og virker som noget, vi har været meget optagede af,« siger han.

Forskerne fandt også malerier af menneskeskikkelser. Disse er dateret til mindst at være 13.600 år gamle, men kan muligvis stamme helt tilbage fra sidste istid for 20.000 år siden. (Foto: Pindi Setiawan)

Forsker: Motiverne er sandsynligvis opstået uafhængigt

Når man forskellige steder i verden gør flere forskellige fund af de samme motiver, er det nærliggende at lede efter sammenhængen.

Tidligere har man i arkæologien ment, at det kunne tyde på, at der var kontakt mellem menneskegrupperne, fortæller Kristian Tylén, der er lektor på Institut for Kommunikation - Center for Semiotik og forsker i tidlig symbolik hos mennesker.

»I dag tyder det mere på, at de samme motiver er opstået flere forskellige steder i verden uafhængigt af hinanden. De er så langt fra hinanden, at kontakten ikke virker sandsynlig,« siger han.

Er hænderne i familie?

De danske forskere er alle sammen enige i, at der er store ligheder mellem de europæiske hulemalerier, og de nye asiatiske.

»Der er slående ligheder i forhold til håndaftrykkene. De er meget fantastiske og flotte motiver,« siger Felix Riede.

Der er tegnet linjer mellem håndaftrykkene (se billedet nederst til venstre herunder), og der er både voksne og børn iblandt.

»Det kan jo være, at det symboliserer et familienetværk. Men vi ved det ikke,« siger han.

Grotten har været besøgt af flere omgange. De ældste malerier er dyret og hænderne i venstre side, der er mindst 40.000 år gamle, mens de mørkelilla håndaftryk er cirka 20.000 år gamle og de sortpigmenterede tegninger højst 4.000 år gamle - måske nyere. (Illustration: Aubert et al.)

Dyremotiver kan handle om overlevelse

Dyremotiverne er til gengæld de mest almindelige i hulemalerier, fortæller Felix Riede.

Ifølge Kristian Tylén kan det ganske enkelt skyldes, at dyrene var vigtige for mennesker.

»Et bud kunne jo være, at okser, hjorte og den slags har været meget vigtige for menneskelig overlevelse. Det er en evolutionær idé om, at det, der optager folk på tidspunktet, er de dyr, de lever af.«

Et andet bud kunne være, at dyremotiverne er en del af et ritual.

»Det kan også være en form for rituel praksis. Måske har man troet, at man ved at male de her dyr kunne påvirke heldet under jagten,« siger Kristian Tylén.

Vi skal passe på med at tolke for meget

Selv tror Kristian Tylén dog ikke nødvendigvis, at motiverne har haft et praktisk formål.

»Når vi ser hænder og mere abstrakte ting, så tyder det mere på, at det handler om interessen for at skabe noget æstetisk og smukt.«

Han påpeger dog, at vi i dag slet ikke forstår konteksten af de billeder, vi finder. Derfor skal vi også passe meget på med at tolke for meget, siger han.

»Nogle forskere har været meget hurtige til at gå ud og sige, at ‘hvis de kan male det her, så har de også haft sprog.’ Det synes jeg, man skal være meget forsigtig med, for det er meget vanskeligt empirisk at afgøre, om der er forbindelse mellem disse typer adfærd,« slutter han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk