Kameler har specielle antistoffer i blodet, som kan klones til såkaldte nanobodies. Nanobodies har unikke egenskaber, der gør dem interessante som fremtidige lægemidler mod en lang række sygdomme som fx kræft. Det skriver Københavns Universitet.
Medlemmer af kamelfamilien – fx kamel, lama, alpaca – samt visse hajarter har særlige heavy-chain-antistoffer. Disse antistoffer kan bruges til at klone nanobodies, som er antistof-afledte terapeutiske proteiner.
Kan passere komplekst kropsvæv
– I forhold til andre protein-baserede lægemidler er nanobodies meget små. Det giver en forbedret evne til at passere ind i komplekst kropsvæv og en langt højere stabilitet. De egenskaber gør nanobodies meget interessante som fremtidige lægemidler mod en lang række sygdomme. Forsøg har fx vist, at de har nemmere ved at trænge ind i kræftknuder. Det skyldes deres størrelse, da de er ti gange mindre end intakte antistoffer, forklarer Peter Durand Skottrup, der er postdoc på Institut for Farmakologi og Farmakoterapi på Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet.
Peter Durand Skottrup arbejder med at designe nye typer naturlige og kunstige antistoffer – herunder nanobodies – som kan bruges til diagnosticering og på lang sigt behandling af forskellige sygdomme. Han har netop modtaget 1,3 millioner kroner af Lundbeckfonden til arbejdet med nanobody-teknologi, skriver Københavns Universitet.