Tag på selvlysende strandtur - lige nu er havet fuld af psykedeliske alger
Havet lyser som et diskotek nu i august - og du kan komme med til festen. Millioner af alger svømmer lige nu rundt i det danske hav og kan gøre natlige svømmeture til en temmeligt syret oplevelse.
Blå selvlysende alge Noctiluca scintillans i badevand morild bioluminesens danmark danske have

Havet bliver pludselig blåt på den lidt mere magiske måde, når den mystiske alge Noctiluca scintillans gør sin entre i den danske sensommer. Fænomenet kaldes også morild. (Foto: Shutterstock)

Havet bliver pludselig blåt på den lidt mere magiske måde, når den mystiske alge Noctiluca scintillans gør sin entre i den danske sensommer. Fænomenet kaldes også morild. (Foto: Shutterstock)

Måske er den danske sommer ikke længere helt optimal til lange strandture, men du burde nu alligevel snarest pakke badetøjet og tage afsted til nærmeste strand.

For hvis du er heldig, kan du lige nu opleve de danske vandkanter lyse i mørket.

»Hvis du tager ud at bade sent om aftenen eller om natten lige nu, så kan du opleve, at det lyser blåt rundt omkring dig i vandet og at du stadig har små lysende prikker over hele kroppen, når du kommer op,« siger Henrik Oksfeldt Enevoldsen, der er centerleder på Biologisk Institut på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Fisk og planter laver psykedelisk lysshow i havets dyb

Fænomenet skyldes en selvlysende alge

Henrik Oksfeldt Enevoldsen fortæller, at fænomenet skyldes en selvlysende alge. Algen med det blå skær hedder Noctiluca scintillans, og faktisk ved forskerne ikke, hvorfor i alverden den har så stort et behov for at gøre opmærksom på sig selv.

»Det er et mysterium, hvorfor de gør det,« siger Henrik Oksfeldt Enevoldsen. 

»Men vi ved, at det skyldes en kemisk reaktion, hvor molekylet luciferin bliver spaltet og frigiver energien til vandet i form af blåt lys.«

Alge-effekten bliver særligt stærk, når de små organismer tumles rundt af bølgerne, som det kan ses til sidst i videoen herunder.

LÆS OGSÅ: Selvlysende blade afslører naturens skjulte skønhed

Der er noget sælsomt smukt over de blå lysglimt, som algerne frigiver i, hvad nogle forskere mener må være en forsvarsteknik. Selvom videoen er fra Maldiverne, kan man sagtens opleve det blå lys i danske farvande også (Video: Youtube.com, uploadet af Loghan Callideo)

 

Samme reaktion som hos dybhavsfisk

Det blå lys har algerne dog ikke eneret på - man kender det også fra andre dyr, lyder det fra forskerne.

LÆS OGSÅ: Lille numsefisk skyder lys ud af enden

»Fænomenet er i biologiske kredse bedre kendt som bioluminesens,« forklarer lektor Søren Laurentius Nielsen, der forsker i alger på Institut for naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.

Bioluminesens - morild

Bioluminesens, også kaldet morild, er et spektakulært naturfænomen i form af lysglimt i havvand; i danske farvande forårsaget af algen Noctiluca.

Algen tilhører en kæmpe familie af furealger, som også kaldes dinoflagellater. De er forholdsvis almindelige her i Danmark, og også i resten af verden.

Fænomenet er fremkaldt af f.eks. mekanisk eller kemisk stimulering af algecellerne.

Det er tydeligt i brydende bølger, ved åretag, i kølvand og i fodspor i vådt sand.

Kilde: Den Store Danske og Søren Laurentius Nielsen​

»Det skyldes den samme kemiske reaktion, som man også kender fra bagenden på ildfluer og antenner hos dybhavsfisk,« forklarer han.

Hvert år i august og starten af september blomstrer algerne typisk op i koncentrationer, der er store nok til, at man tydeligt kan se lysskæret fra dem, når vandet bliver forstyrret, forklarer Søren Laurentius Nielsen.

Lysende adfærd kan være selvforsvar

Ildfluerne og dybhavsfiskene bruger den lysende teknik til egen fordel ved at tiltrække bytte eller potentielle mager, hvorfor begge forskere er ret sikre på, at noget lignende må være tilfældet med den lysende alge.

»Man har for eksempel en teori om, at algerne bruger lyset som en form for selvforsvar,« fortæller Søren Laurentius Nielsen.

»Når der kommer et dyr, som for eksempel en vandloppe, der begynder at spise af algerne, så udsender algerne deres luciferin i håb om, at det vil tiltrække fisk, der spiser de vandlopper, som havde tænkt sig at spise algerne,« siger han.

Denne temmeligt udspekulerede sladre-strategi er dog ikke blevet bekræftet med forsøg, så vidt Søren Laurentius Nielsen er orienteret.

LÆS OGSÅ: Alger forsvundet: Lagune overrasker biologer

Lys kunne ses fra rummet

Når forholdene er rigtige for algerne, kan lyset blive ret kraftigt, fortæller Søren Laurentius Nielsen.

»Andre typer af algerne, som lever i troperne, har faktisk lyst så kraftigt, at det kunne ses på satellitfotos,« siger han.

Ifølge Søren Laurentius Nielsen betyder det dog ikke, at du absolut skal pakke solbrillerne til din natlige strandtur.

»Lysintensiteten er sjældent så stærk på de danske breddegrader,« siger han.

LÆS OGSÅ: NASA viser dig selvlysende planter fra rummet 

Og selvom det blå lys kan virke lidt intimiderende på intetanende svømmere, skal man dog ikke blive bange. Algerne er fuldkommen harmløse, forsikrer Søren Laurentius Nielsen.

Gå aftenture, og stol på dit held

Men hvor er der så bedst chance for at opleve de smukke, men mystiske, selvlysende alger?

Lysende alger på strand bioluminesens morild danmark danske farvande

En aftentur på stranden kan blive noget ud over det sædvanlige, hvis man har heldet med sig. (Foto: Shutterstock)

Det har forskerne desværre ikke en entydig opskrift på.

»Generelt er algen almindelig her sidst på sommeren, men hvorvidt man kan se dem, er en kombination af, hvor tæt de bliver presset sammen af vind- og strømforhold, og så selvfølgelig hvor mørkt det er,« siger Henrik Enevoldsen.

LÆS OGSÅ: Forskere finder larver, der lyser grønt i mørke

Han forklarer, at selvom mørket jo som bekendt er tiltagende nu, og det derfor kunne virke nærliggende at vente med at gå på jagt efter dem til senere på året, så har algerne det også bedst under relativt høje temperaturer.

Så under alle omstændigheder skal man ikke vent alt for længe, hvis man vil se fænomenet. Det er bare at komme derudaf, mener forskerne.

»De, der går tur hver aften, har selvsagt større chance end dem, der sidder derhjemme,« pointerer han.

Den udlægning er Søren Laurentius Nielsen enig i.

»Enten er de der, eller også er de ikke. Man må sætte sin lid til heldet.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk