Selvlysende blade afslører naturens skjulte skønhed
VIDEO: To italienske fysikere illuminerer blades netværk af årer med selvlysende farve, for at finde ud af, hvorfor årerne er lagt i det mønster de er.

Blade har et indviklet netværk af årer, der transporterer næringsstoffer og giver strukturel støtte. Men hvad afgør, hvilket mønster årerne lægger sig i?

Det har fysikerne Marcelo Magnasco og Eleni Katifori fra Rockefeller University i New York undersøgt, ved hjælp af sofistikerede algoritmer og lidt farvestof, der lyser i mørke.

Marcelo Magnasco har i mange år været betaget af den mystiske skønhed i bladenes organiske åremønster. Men som han påpeger i videoen, er det interessant, at skønheden og elegancen i naturen også rummer en praktisk værdi.

For hvordan transporterer man bedst noget gennem et netværk? Denne tilgang gør de to fysikeres forskning relevant ikke kun for naturvidenskaben, men også for for eksempel byplanlæggere, der skal designe fremtidens vejnet.

Billeder vises med tilladelse fra Eleni Katifori og Marcelo Magnasco.

Musik af SYNTHAR.

Filmet og produceret af Flora Lichtman for ScienceFriday.com

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.