Selvlysende blade afslører naturens skjulte skønhed
VIDEO: To italienske fysikere illuminerer blades netværk af årer med selvlysende farve, for at finde ud af, hvorfor årerne er lagt i det mønster de er.

 

Blade har et indviklet netværk af årer, der transporterer næringsstoffer og giver strukturel støtte. Men hvad afgør, hvilket mønster årerne lægger sig i?

Det har fysikerne Marcelo Magnasco og Eleni Katifori fra Rockefeller University i New York undersøgt, ved hjælp af sofistikerede algoritmer og lidt farvestof, der lyser i mørke.

Marcelo Magnasco har i mange år været betaget af den mystiske skønhed i bladenes organiske åremønster. Men som han påpeger i videoen, er det interessant, at skønheden og elegancen i naturen også rummer en praktisk værdi.

For hvordan transporterer man bedst noget gennem et netværk? Denne tilgang gør de to fysikeres forskning relevant ikke kun for naturvidenskaben, men også for for eksempel byplanlæggere, der skal designe fremtidens vejnet.

Billeder vises med tilladelse fra Eleni Katifori og Marcelo Magnasco.

Musik af SYNTHAR.

Filmet og produceret af Flora Lichtman for ScienceFriday.com

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk