Den tætte frontformation af vikingeskjolde, der overlapper hinanden og danner en såkaldt skjoldmur, har sandsynligvis ikke eksisteret, som mange ellers har troet.
»Det er en udbredt misforståelse blandt vikingeentusiaster og os arkæologer, at vikingerne har stået skjold ved skjold og dannet en tæt formation, når de var i kamp,« siger cand. mag. Rolf Warming fra Københavns Universitet.
I sit speciale er han gået kritisk til den gængse opfattelse af vikingernes måde at kæmpe på, herunder muren af skjolde, som han altså mener, er en udbredt misforståelse i vores kultur i dag.
»Skjoldmuren kan også ses i de populære serier ‘Vikings’ eller ‘The Last Kingdom’, og er meget flot lavet, men desværre stadigt et falsum,« siger Rolf Warming.
Opstillet sværdfejde afslører fejlen
Konklusionen udspringer blandt andet af et arkæologisk eksperiment, hvor Rolf Warming selv afprøvede kopier af gamle vikingeskjolde i de kampsituationer, som vikingerne formentlig har stået i.
Iført brynje og hjelm skulle han forsvare sig mod en kampkyndig medhjælper med et skarpt sværd.

»Her viste det sig, at der må have været langt flere ulemper end fordele ved en skjoldmursformation,« fortæller Rolf Warming.
Hans skjold modtog nemlig langt flere og værre skader, når han brugte det, som det ville være gjort i en skjoldmur, altså kun til at afværge sværdslagene. Når han brugte det til aktivt at afværge modstanderens sværd, nærmest som et våben i sig selv, var skaderne på skjoldet langt færre og mindre, forklarer han.
»Det var tynde og relativt lette skjolde, som altså ikke ville kunne holde til bare at modtage slag efter slag i en såkaldt skjoldmur,« siger han.
Udover det arkæologiske eksperiment gennemgik Rolf Warming desuden en række historiske kilder fra vikingetiden og middelalderen på jagt efter kampe med beskrivelser af skjoldmure. Men uden held.
Skjoldene blev brugt aktivt
Rolf Warming konkluderer derfor, at vikingerne sandsynligvis har været langt mere individuelle krigere, der kæmpede aktivt mod fjenden med skjoldene lystigt svingende om kroppen for at afværge sværdslag eller slå fjenden direkte med skjoldets kant.
Altså en langt mere aktiv kampstil, som han også forklarer i en tidligere Videnskab.dk-artikel.
»Den mytiske skjoldmur har altså intet grundlag i hverken litteraturen eller i praktisk anvendelse,« siger Rolf Warming.

Ændrer opfattelsen af vikingers kampe
Præcis hvor, misforståelsen er sket, er stadig lidt usikkert, men Rolf Warmings specialevejleder Henriette Lyngstrøm, der er lektor på Københavns Universitet, er ikke i tvivl om, at Rolf har ret.
»Formodningen om, at vikingerne bare har stået skulder ved skulder med deres skjolde og ventet på tæsk, tror jeg simpelthen ikke på. Her giver Rolfs konklusion langt mere mening,« siger Henriette Lyngstrøm, der er lektor i arkæologi på Københavns Universitet.
»Når det her bliver kendt i de faglige kredse, så kommer det bestemt til at ændre opfattelsen af vikingernes kampe,« vurderer hun.
»Forsøget bør gentages i større skala«
Museumsleder Anne-Christine Larsen fra vikingeborgen Trelleborg fortæller da også, at hun har tænkt sig at tage den nye indsigt til sig.
»Det ville være både relevant og spændende at efterprøve Rolf Warmings resultater,« siger hun.

Hvert år arrangerer museet nemlig en vikingefestival, hvor en hær af frivillige genopfører gamle vikingeslag blandt andet med skjoldmuren som frontopstilling.
Men selvom der måske skal laves justeringer, er det ikke sikkert, at krigerne kommer til at droppe muren af skjolde helt.
»De forsøg, Rolf har lavet, har været mand til mand, så vi mangler stadig mere viden om, hvordan skjoldmuren har fungeret i større skala, altså med en hel hær,« siger hun.
Dog mener Anne-Christine Larsen, at det er vigtigt at lytte til den nyeste viden på området, så hun og kollegerne har fulgt Rolf Warmings forskning med stor interesse.
»Her på Trelleborg prøver vi jo at genskabe vikingetiden med så stor autencitet som muligt. Så hvis forsøg med en hel hær viser, at skjoldmuren faktisk ikke har fungeret i virkeligheden, så vil krigerne helt sikkert være åbne over for ændringer,« fortæller hun.
»Vi holder møde med krigerne i aften, hvor vi blandt andet skal diskutere, hvordan vi bruger denne nye viden,« fortæller hun.
Du kan følge med i den videre forskning i vikingernes kampteknikker hos forsknings- og formidlingsorganisationen Society for Combat Archaeology, hvor Rolf Warming er formand.