Forskere finder larver, der lyser grønt i mørke
I Peru har forskere fundet en larve-art, der kan lyse grønt i mørket. Her kan du se et flot galleri med de lysende larver.

Det var noget af en overraskelse, naturfotograf Jeff Cremer fik, da han for få år tilbage gik en tur i naturen omkring Tambopata Research Center i Amazonen i Peru.

Her opdagede han nogle små lysende prikker i en massiv jordbunke.

Men da han kiggede nærmere, gik det op for ham, at lysene kom fra små levende orme, der var cirka 1,3 centimeter store.

Jeff Cremer kontaktede en gruppe entomologer - forskere, som beskæftiger sig med insekter - og de konstaterede hurtigt, at de aldrig havde set denne larvetype før. De mente dog, at de lysende larver måtte være et forstadie til en type bille, kaldet en smælde (se faktaboks).

De lysende larver er måske i familie med ildfluer

Selvom forskerne ikke ved, hvilken specifik art der er tale om, mistænker de larverne fra Peru for at være i familie med den brasilianske ildflue.

Ildfluerne laver høje termitboer, som også lyser op i mørket, når insekterne samles.

Du kan se et galleri med de mystiske, lysende alien-smældere øverst i artiklen.

Et kighul til fordøjelsessystemet

Forskerne mener, at ormene lyser grønt for at lokke små insekter som myrer til sig.

De venter med gabet vidt åbent, og så snart myren eller insektet nærmer sig, lukker de hurtigt munden i. På denne måde adskiller de usædvanlige larver sig fra de fleste gængse larver og biller, da de oftest fortærer planter.

Når larverne lyser op, bliver deres fordøjelsessystem synligt.

Forskere mener, at de fleste insekter, der kan lyse af sig selv, producerer et bestemt pigment i deres kirtler, der hedder luciferin. Når pigmentet reagerer med oxygen, bliver der skabt lys.

Forskerne kender kun til 200 insektarter, som kan lyse af sig selv.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk