Hvordan ser huskattens stamfar ud?
Tamkatten kan spores cirka 10.000 år tilbage i tiden gennem arkæologiske fund. Men hvem stammer den fra?
huskatten tamkatten stamfader felis sylvestris silvestris

Huskattens stamfader er vildkatten - men det svar kræver en uddybning. (Foto: Shutterstock)

Huskattens stamfader er vildkatten - men det svar kræver en uddybning. (Foto: Shutterstock)

Det er noget nær almen viden, at alle hunderacers stamfar er ulven. Men hvordan ser det ud for huskatte...?

Er der også her tale om, at alle huskatte stammer fra én art, eller er det et mere broget billede?

Det spørger vores læser Niels om i denne udgave af Spørg Videnskaben.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Vi har ringet til pattedyrekspert Tommy Asferg, seniorbiolog emeritus ved Aarhus Universitet. For han er én af dem, der ved mest om katte her i Danmark.

Han er glad for spørgsmålet, for det er et emne, der interesserer ham meget, siger han som det første.

»Huskattens afstamning er et interessant emne, som der er kommet mere klarhed over i de seneste par årtier i kraft af den eksplosive udvikling inden for genetiske analyser og efterfølgende undersøgelser af gamle problemstillinger,« siger Tommy Asferg.

Stammer fra vildkatten

Så hvordan ser huskattens stamfar ud?

»Det ligefremme svar er, at den stammer fra vildkatten,« siger Tommy Asferg og tilføjer:

»Men det er langtfra et udtømmende svar, for vildkatten findes i et antal forskellige underarter med en samlet geografisk udbredelse fra Portugal til Kina og fra Skotland til Sydafrika.«

Tommy Asferg refererer til en omfattende undersøgelse fra 2007 af genetiske profiler fra næsten 1.000 katte, som kastede nyt lys over tamkattens afstamning og det indbyrdes slægtskab mellem vildkatte og tamkatte.

Tommy Asferg foretrækker ‘tamkat’ fremfor ‘huskat’, som Niels Berg Olsen spørger ind til.

Ja, tamkat og huskat er det samme, så det er lidt smag og behag. Men det er ikke alle huskatte, der er tamme, og det er ikke alle tamkatte, der kommer ind i huset, for eksempel staldkatte, påpeger han. Så fremover i artiklen bruger vi betegnelsen ‘tamkat’.

huskatten tamkatten stamfader felis sylvestris silvestris

Tamkatten (Felis s. catus) kommer i mange former og farver. (Foto: Shutterstock)

»Den vildkat, der er stamfar til vore dages tamkat, er arten med det latinske navn Felis sylvestris,« siger han.

Det er et stort hold forskere fra Universitetet i Oxford i England, der står bag den undersøgelse, Tommy Asferg henviser til. Studiet blev bragt i Science i 2007.

»Resultaterne, der gav anledning til en revision af Felis silvestris-gruppens indbyrdes slægtskab, er således 15 år gamle, men de er endnu ikke blevet modsagt,« siger han.

Forskerne indsamlede vævsprøver fra 979 katte fra tre kontinenter: Afrika, Europa og Asien.

  • Dels fra 'almindelige' tamkatte (huskatte og racekatte)
  • Dels fra formodede vildkatte og forvildede tamkatte
  • Og endelig fra to små vildkatte: sandkatten og den kinesiske ørkenkat

Seks underarter af Felis sylvestris

De fleste af de undersøgte katte fordelte sig i seks klart adskilte Felis sylvestris-underarter.

De seks Felis sylvestris-underarter
  • Den europæiske vildkat (Felis sylvestris sylvestris)
  • Den nærorientalske vildkat (Felis s. lybica)
  • Den centralasiatiske vildkat (Felis s. ornata)
  • Den sydafrikanske vildkat (Felis s. cafra)
  • Den kinesiske ørkenkat (Felis. s. bieti)
  • Tamkatten (Felis. s. catus)

Kilde: The near Eastern Origin of Cat Domestication, Science

Den nærorientalske vildkat (Felis sylvestris lybica) skilte sig ud som den Felis sylvestris-underart, der er nærmest beslægtet med tamkattene i undersøgelsen.

»Det må betragtes som et meget stærkt indicium for, at tamkatten nedstammer fra vildkatte i Den Nære Orient. Nærmere bestemt i det område, der kaldes 'den frugtbare halvmåne', hvor agerbruget – herunder korndyrkning – blev udviklet for cirka 11.000 år siden,« siger Tommy Asferg og uddyber:

»Det forstærkes yderligere af, at katte fra fjerne ørkenområder i Israel, Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Saudi Arabien havde en DNA-profil, der i særlig grad synes at pege tilbage mod de oprindelige bestande, som tamkatten stammer fra.«

huskatten tamkatten stamfader felis sylvestris silvestris

Den nærorientalske vildkat (Felis s. lybica) er den Felis sylvestris-underart, der er nærmest beslægtet med tamkattene. (Foto: Shutterstock)

Men genetisk set er tamkattene dog ikke en homogen gruppe, understreger Tommy Asferg.

»Der kunne identificeres tre grupper af tamkatte: en europæisk, en nærorientalsk og en asiatisk. En stor del af forklaringen på denne opdeling er formentlig, at der til stadighed sker parringer mellem tamkatte og ’lokale’ vildkatte,« siger han.

Men uanset denne gruppering er alle tamkatte nært beslægtede med alle de vilde Felis sylvestris-underarter, og alle tamkatte tilhører underarten Felis sylvestris catus.

»Hybridiseringen mellem tamkatte og vildkatte er i øvrigt et af de alvorligste problemer i forhold til at beskytte og bevare de vilde underarter i fremtiden,« siger Tommy Asferg.

huskatten tamkatten stamfader felis sylvestris silvestris

Den europæiske vildkat (Felis s. sylvestris). (Foto: Shutterstock)

Hunderacers stamfar er ulven

Som Niels Berg Olsen også skriver i sit spørgsmål, er det noget nær almen viden, at alle hunderacers stamfar er ulven'. Det har Videnskab faktisk skrevet artiklen ‘Moderne hunde har to ulve-stamfædre frem for én' om.

Et internationalt forskerhold har foretaget en gensekventering og kortlagt genomet hos 72 fortidsulve, der har levet i Nordamerika, Sibirien og Europa inden for de seneste 100.000 år. Det har de gjort for at finde ud af, hvor hunde faktisk kommer fra.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature og konkluderer, at moderne hunde nedstammer fra i hvert fald to forskellige populationer, altså grupper, af ulve.

Fem forskellige hunkatte-linjer

Men tilbage til kattene.

En særlig analyse fra studiet i 2007 viste, at der kunne identificeres mindst fem forskellige 'hunkatte-linjer' af tamkatte. Det tages som udtryk for, at overgangen fra vildkat til tamkat, altså tæmningen eller domesticeringen, er sket flere steder i Den Nære Orient.

»Vurderet ud fra disse hunkatte-linjer skal man omkring 130.000 år tilbage i tiden for at finde en fælles forfader til alle de vilde Felis sylvestris-underarter og tamkattene,« siger Tommy Asferg.

huskatten tamkatten stamfader felis sylvestris silvestris

Den sydafrikanske vildkat (Felis s. cafra). (Foto: Shutterstock)

De første skridt på vejen fra vildkat til tamkat blev sandsynligvis taget, da vildkatte begyndte at holde til i og omkring verdens første kornlagre. Kornlagrene har nemlig tiltrukket mus og rotter, som så har tiltrukket kattene.

»Herefter kan man forestille sig, at agerbrugerne for at effektivisere kattenes indsats har forsøgt at knytte dem endnu tættere til landsbyerne ved at indfange og tæmme de killinger, der var mindst sky og mindst aggressive,« siger Tommy Asferg.

huskatten tamkatten stamfader felis sylvestris silvestris

Den kinesiske ørkenkat (Felis s. bieti). (Foto: Shutterstock)

Arkæologiske fund, ikke mindst fra det gamle Egypten, har peget i retning af, at katten oprindelig blev tæmmet her for cirka 4.000 år siden.

»Men i 2004 blev der på Cypern fundet et helt skelet af en kat, der var begravet lige ved siden af et menneske. Graven er dateret til at være cirka 9.500 år gammel, så dette fund har flyttet den tidligst dokumenterede forbindelse mellem kat og menneske flere tusind år tilbage i tiden,« siger Tommy Asferg.

huskatten tamkatten stamfader felis sylvestris silvestris

Den centralasiatiske vildkat (Felis s. ornata). (Foto: Shutterstock)

Tak for spørgsmålet

Vi siger tak for spørgsmålet til Niels. Der er en T-shirt på vej til dig. Også tak til Tommy Asferg for de oplysende svar.

Husk at du kan læse flere svar fra Spørg Videnskaben eller selv stille et spørgsmål ved at sende en e-mail til sv@videnskab.dk.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk