Hvad har naturen og forretningsfolk til fælles?
Det kan måske lyde som en joke, men det er det ikke.
Svaret er: De forsøger begge at optimere produktionen, så den er så billig og effektiv som muligt.
For det er netop, hvad naturen gør. Og hvad forretningsfolk kalder ‘kost-minimering’, kalder man indenfor naturvidenskaben en ‘minimalflade’.
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Minimalflader er naturens geometriske optimering
Et eksempel på en flade, der forsøger at minimere sit areal, er den overflade af sæbe, som indfanger luften i en sæbeboble. Sådan en flade udnytter det tilgængelige materiale så effektivt som muligt.
Det er det samme princip, der gør sin gældende for jordkloden. Der sker med andre ord en geometrisk optimering i naturen.
»Naturen har for vane at økonomisere med materialeforbruget,« siger Niels Martin Møller, der er Tenure Track Adjunkt ved Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet og ugens gæst i Forskerzonens podcast Vidensselskabet.
Her fortæller han om, hvordan han bruger naturen som inspiration i sin forskning i minimalflader.
\ Læs mere
Hvorfor er det nemmere at spilde kaffe end øl?
Anekdoter fra gæsterne er en fast bestanddel af Vidensselskabet, og i denne episode fortæller Niels Martin Møller om et fænomen, matematikere og fysikere tit bliver spurgt til:
Hvorfor skvulper kaffe mere end øl?
Niels Martin Møller mener, at svaret findes i øllets ‘viskositet’ – væskens modstand mod bevægelse – mens andre forskere mener, at øllets skum mindsker væskens svingninger.
Hør mere om matematik, minimalflader og væskers skvulpe-evne i denne episode af Vidensselskabet.
\ Læs mere
\ Læs mere
\ Kilder
\ Sådan abonnerer du på Vidensselskabet
Du søger efter Vidensselskabet i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Vidensselskabet i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Vidensselskabet op på din foretrukne podcast-platform.
Sådan abonnerer du på ‘Vidensselskabet’:
Hvis du trykker abonner, får du automatisk de nyeste episoder i dit feed.