En studerende fra Oxford University løb med prisen for dette års bedste videnskabsfoto i det britiske Engineering and Physical Sciences Research Councils årlige fotokonkurrence.
Det er nemlig lykkedes den engelske kvantefysiker og ph.d-studerende David Nadlinger at fange et stillestående atom på kamera.
Atomet er holdt i spænd mellem to elektriske felter, samtidig med at det er oplyst fra højre af en blå-violet laser.
Atomet absorberer laserlyset og udsender herefter nogle lyspartikler i en tilstrækkelig fart til, at et kamera med lang lukketid har kunnet fange det.
»Ideen om at kunne se et atom med det blotte øje har slået mig som en fantastisk direkte og umiddelbar bro mellem den mikroskopiske kvanteverden og den makroskopiske virkelighed,« fortæller David Nadlinger om sit vinderbillede i en pressemeddelelse.
Udover at vinde den overordnede førsteplads blev David Nadlingers billede også vinderen i kategorien 'Equipment and Facilites'.
Vinderbillederne inden for de øvrige kategorier i konkurrencen kan du se herunder.
Close-up af en sæbeboble
Mikroboble som medicinleder
'Spiderman' måler hjerneaktiviteten

Dette billede vandt kategorien 'People and Skills'. Det viser et pilotprojekt kaldet 'Spiderman', der måler hjerneaktiviteten blandt 95 testpersoner på over 65 år, mens de bevæger sig rundt forskellige urbane miljøer. Målingerne har vist, at ældre menneskers følelsesliv i høj grad påvirkes af de miljøer, som de bevæger sig i. (Foto: Mr Richard Coyne - University of Edinburgh)
Nanoskopisk sommerfuglevinge

Billedet her vandt kategorien 'Weird and Wonderful'. Det viser overfladen af den kalejdoskopiske sommerfuglevinge i en nanoskopisk skala. Vingerne er skabt af nogle strukturer, der fanger solens stråler og gengiver dem i en vifte af overvældende farver. (Foto: Miss Bernice Akpinar - Imperial College London)