Det umulige billede er taget: Atom fanget på kamera vinder fotokonkurrence
Se billedet af atomet og en masse andre pletskud fra konkurrencen.
foto billede af atom fysik

Vinderbilledet! Afstanden mellem de to små nåle er to millimeter. Den lillebitte prik i midten er et atom. (Foto: David Nadlinger)

Vinderbilledet! Afstanden mellem de to små nåle er to millimeter. Den lillebitte prik i midten er et atom. (Foto: David Nadlinger)

En studerende fra Oxford University løb med prisen for dette års bedste videnskabsfoto i det britiske Engineering and Physical Sciences Research Councils årlige fotokonkurrence.

Det er nemlig lykkedes den engelske kvantefysiker og ph.d-studerende David Nadlinger at fange et stillestående atom på kamera.

Atomet er holdt i spænd mellem to elektriske felter, samtidig med at det er oplyst fra højre af en blå-violet laser. 

Atomet absorberer laserlyset og udsender herefter nogle lyspartikler i en tilstrækkelig fart til, at et kamera med lang lukketid har kunnet fange det.

foto billede af atom fysik

Her kan man virkeligt se atomet. (Foto: David Nadlinger)

»Ideen om at kunne se et atom med det blotte øje har slået mig som en fantastisk direkte og umiddelbar bro mellem den mikroskopiske kvanteverden og den makroskopiske virkelighed,« fortæller David Nadlinger om sit vinderbillede i en pressemeddelelse.

Udover at vinde den overordnede førsteplads blev David Nadlingers billede også vinderen i kategorien 'Equipment and Facilites'. 

Vinderbillederne inden for de øvrige kategorier i konkurrencen kan du se herunder.

Close-up af en sæbeboble

Billedet her vandt kategorien 'Eureka and Discovery'. Det er et close-up af en sæbeboble i en køkkenvask. (Foto: Mr Li Shen - Imperial College London)

Mikroboble som medicinleder

Billedet her vandt kategorien 'Innovation'. Det viser en mikroboble, der kan bruges til at lede medicin de rigtige steder hen i kroppen - for eksempel til en tumor. (Foto: Miss Estelle Beguin - University of Oxford)

'Spiderman' måler hjerneaktiviteten

Dette billede vandt kategorien 'People and Skills'. Det viser et pilotprojekt kaldet 'Spiderman', der måler hjerneaktiviteten blandt 95 testpersoner på over 65 år, mens de bevæger sig rundt forskellige urbane miljøer. Målingerne har vist, at ældre menneskers følelsesliv i høj grad påvirkes af de miljøer, som de bevæger sig i. (Foto: Mr Richard Coyne - University of Edinburgh)

Nanoskopisk sommerfuglevinge

Billedet her vandt kategorien 'Weird and Wonderful'. Det viser overfladen af den kalejdoskopiske sommerfuglevinge i en nanoskopisk skala. Vingerne er skabt af nogle strukturer, der fanger solens stråler og gengiver dem i en vifte af overvældende farver. (Foto: Miss Bernice Akpinar - Imperial College London)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.