Portrætter af verdens 12 farligste bakterier
Millioner af mennesker dør hvert år som følge af farlige bakterieinfektioner. Dansk ekspert giver sit bud på, hvilke bakterier der er verdens allerfarligste. I denne artikel bringes et portræt fra nummer 12 til nummer seks på listen.

Campylobacter jejuni er den almindeligste årsag til infektioner fra fødevarer. C. jejuni giver en ordentlig omgang 'skidemave', og stigningen i antal af tilfælde de seneste år bekymrer Statens Serum Institut.(Foto: De Wood)

Campylobacter jejuni er den almindeligste årsag til infektioner fra fødevarer. C. jejuni giver en ordentlig omgang 'skidemave', og stigningen i antal af tilfælde de seneste år bekymrer Statens Serum Institut.(Foto: De Wood)

Denne artikel blev bragt 11. november 2011.

Vi lever i en verden, der er fyldt med bakterier. De fleste er ganske harmløse, men blandt de små sataner er der nogle bakterier, der er dødsensfarlige for os mennesker.

En bakterieinfektion kan give et utal af lidelser, som i mere eller mindre grad har indflydelse på vores velbefindende. Nogle bakterier giver en let feber, mens andre kan giver store væskende bylder, blødende diaré eller kramper, der får dine muskler til at brække knoglerne i din krop.

Men det store spørgsmål er vel: Hvilke bakterier er så verdens farligste?

Videnskab.dk har snakket med en ekspert på området, der giver sit bud på, hvilke bakterier der er de farligste i verden. Det var dog ikke en nem opgave, vi stillede ham.

»Sagen er jo den, at man kan bruge mange kriterier for at finde verdens farligste bakterier.  Er det bakterier, der historisk har været dræbere? Er det bakterier, der aktuelt er årsag til en massiv sygdomsbyrde i form af sygelighed og dødelighed? Eller er det de bakterier,  vi ser i krystalkuglen som årsag til fremtidige udfordringer?« reflekterer overlæge dr. Med. Kåre Mølbak, der er afdelingsleder på Statens Serum Instituts Epidemiologisk afdeling.

Alligevel vil Kåre gerne komme med sin mening om, hvilke bakterier der bør få det til at løbe koldt ned ad ryggen på os alle sammen.

Her er Kåre Mølbaks bud på verdens farligste bakteriers top 12:

12: Campylobacter jejuni

Den første på listen over verdens farligste bakterier er en lille sag, der giver en god omgang ’skidemave’. Campylobacter jejuni er årsag til 95 procent af tilfældene af campylobacter-infektioner, der er karakteriseret ved almen utilpashed, diaré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger og feber. Desuden er afføringen ofte blodig.

Campylobacter findes i hele verden og er i store dele af den vesten blevet den almindeligste årsag til infektioner fra fødevarer.

Antallet af Campylobacter tilfælde er steget op gennem 1990’erne. I Danmark er antallet af registrerede tilfælde staget fra godt 1.100 tilfælde i 1992 til godt 4.600 i 2001. I 1999 blev der i Danmark for første gang registreret flere tilfælde af Campylobacter end Salmonella, og denne stigning bekymrer Statens Serum institut.

Fakta

Vidste du:
En af historiens mest dødbringende bakterier er Yersinia pestis, der forårsagede 'den sorte død' og slog 250 millioner mennesker ihjel. Så sent som i 2009 døde en person af pest. Den dræbte var en professor i molekylærbiologi fra University of Chicago, der lavede undersøgelser af sygdommen. På trods af sikkerhedsforanstaltningerne blev han smittet og endte med at dø af sygdommen.

Antallet af registrerede tilfælde udgør kun toppen af isbjerget, så Statens Serum Institut mener, at stigningen dækker over et langt større sundhedsproblem, end hvad man kan læse af tallene.

Truslen fra Campylobacter jejuni placerer den på en 12. plads over verdens farligste bakterier.

11:treponema pallidum

Ikke mange kender navnet Treponema pallidum. Ikke desto mindre står denne bakterie bag en af de mest frygtede sygdomme de sidste 500 år, hvilket også er årsagen til, at den kommer ind på en 11. plads over verdens farligste bakterier.

Franskmændene kaldte tidligere den bakterielle sygdom, for ’italiensk kopper’. Italienerne, englænderne og danskerne kaldte den for ’den franske syge’. I Spanien hed den ’den engelske syge’ og i Indien ’den portugisiske syge’. Ingen ville rigtigt kendes ved bakterien, der blev overført gennem samleje og forårsagede den rædselsfulde sygdom, vi i dag kalder syfilis.

Syfilis er ikke en sygdom, man skal spøge med. Selvom den er yderst sjælden i Danmark, så er der på verdensplan cirka 12 millioner mennesker, der er smittet, og hvert år dør op imod 150.000 som følge af sygdommen. På trods af at bakterien behandles effektivt med antibiotika, er den stadig et stort problem i tredjeverdenslande,der ikke har de samme muligheder for vaccination, som vi har.

Ubehandlet syfilis gennemgår tre stadier i kroppen.

1.       Det første stadie er et sår i enten skeden eller endetarmen, som kan være svært at opdage.

2.       Det næste stadie forekommer, når bakterien spredes med blodet og giver feber, hovedpine og udslet på hele kroppen.

3.       Det tredje stadie i sygdomsforløbet kan opstå efter flere år uden symptomer. Her opstår kroniske infektioner i hjernen, i rygmarven eller i den store kranspulsåre tæt ved hjertet. Der kan desuden opstå infektioner i knogleleddene eller i hudens bindevæv.

Børn, der fødes af mødre med syfilis er ofte misdannede eller retarderede.

Bakterien Treponema pallidum er årsag til den frygtede syfilis, som cirka 12 millioner mennesker lider af. Her ses en patient med syfilis i andet stadie. (Foto: Herbert L. Fred, MD, and Hendrik A. van Dijk)

Syfilis var stort set udryddet i Danmark i midten af 1990´erne, men der har været en stigning i antallet af tilfælde siden da. I 2009 blev der i konstateret 400 nye tilfælde af syfilis blandt danskere.

10:Bordetella pertussis

Den første blandt verdens ti farligste bakterier, lyder mere som noget man spiser, end som noget der er skyld i flere hundredetusinde dødsfald på verdensplan hvert år.

Bordetella pertussis er årsag til den frygtede sygdom kighoste, der skaber epidemier selv i den vestlige verden med tre til fem års mellemrum. Det sker på trods af en god vaccinationsdækning.

»På verdensplan er kighoste en meget udbredt sygdom og i udviklingslande en hyppig dødsårsag blandt mindre børn. Kighoste forekommer dog i alle aldersgrupper. I 2008 estimerede WHO, at der er ca. 16 millioner tilfælde i verden og ca. 195.000 dødsfald,« fortæller Kåre Mølbak.

Klassisk kighoste blev tidligere betegnet som 100-dages hosten, og det med god grund.

Sygdommen starter typisk som en almindelig forkølelse, der går over i en tiltagende hoste. Den lidende får ofte hosteanfald om natten, der kan være ledsaget af opkastninger. Desuden kan kighostepatienter blive helt røde/blå i hovedet som følge af hosteanfaldene, og de kan desuden have svært ved at trække vejret.

Hos helt små børn kan de voldsomme hosteanfald være dødelige.

Evnen til at få folk til at hoste sig ihjel, bringer Bordetella pertussis op på 10. pladsen over verdens farligste bakterier.

9:Clostridium tetani

Nummer ni på listen er Clostridium tetani, der årligt resulterer i 300.000 dødsfald heriblandt 60.000 nyfødte på verdensplan. Ydermere bliver mange handikappede af den frygtelige sygdom, der i daglig tale hedder stivkrampe.

Heldigvis kan man i dag vaccinere mod stivkrampe, og derfor er Clostridium tetani hellerikke er højere oppe på listen over verdens farligste bakterier.

Clostridium tetani forårsager den skrækkelige sygdom stivkrampe. På verdensplan dør 300.000 om året af stivkrampe, som ofte rammer de helt nyfødte. Maleriet herover er fra 1809 og viser en mand, der lider af stivkrampe. (Foto: Anatomyacts)

I mange ikke-vestlige lande har man dog ikke den samme mulighed for at vaccinere mod stivkrampe. Her oplever folk et grusomt sygdomsforløb, der ofte har et dødeligt udfald.

Sygdommen starter med små muskelspasmer i ansigtet og synkebesvær samt stivhed i nakken og skuldrene. Men der er sygdommen først lige begyndt. Senere breder kramperne sig til maveregionen, lår og armene, og så tager ubehaglighederne virkeligt fart.

Det er ofte set, at folk, der lider af stivkrampe, krænger ryggen bagover som en flitsbue, og ansigtsmuskulaturerne er helt spændt. Kramperne kan lede til, at vejrtrækningen ophører, og at personen dermed dør. Kramperne kan vare i op til 4-6 uger, før de fortager sig, og i den periode kan de voldsomme kramper lede til, at flere knogler i kroppen brækker.

Clostridium tetani kan smitte voksne mennesker, der har fået et dybt sår, hvor bakterien kan komme ind i blodet. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at man får en stivkrampevaccination så hurtigt som muligt.

300.000 dødsfald på verdensplan bringer Clostridium tetani op som nummer 9 på listen over verdens farligste bakterier.

8:Streptococcus pyogenes

Gruppe A streptokokker (GAS) - Streptococcus pyogenes er den klassiske årsag til halsbetændelse, mange hudinfektioner, skarlagensfeber, gigtfeber, nyresygdom med videre, og er derfor nummer otte på listen over verdens farligste bakterier.

WHO konkluderer, at omkring 18,1 millioner mennesker lider af seriøse sygdomme forbundet til GAS, blandt andet reumatisk hjertesygdom, og at yderliggere 1,78 millioner nye tilfælde opstår hvert år. Dertil kommer 111 millioner tilfælde af hudinfektioner og 616 millioner tilfælde af halsbetændelse forårsaget af Streptococcus pyugenes. Alt i alt er GAS ansvarlig for over 500.000 dødsfald på verdensplan hvert år.

I den mere eksotiske ende er GAS årsag til nekrotisk fasciitis, hvor Streptococcus pyugenes er kendt under navnet: Den kødædende bakterie.

Mennesker, der rammes af nekrotisk fasciitis, har i forvejen ofte et svækket immunforsvar. Det vil sige, at det ofte er alkoholikere og diabetespatienter, der rammes af denne gruopvækkende lidelse.

Ved nekrotisk fasciitis vil Streptococcus pyugenes angribe dybt ned i hudlaget og medføre en infektion.

Staphylococcus aureus giver både bylder, børnesår og neglerodsbetændelse. Bakterien kan være svær at komme af med, da den indkapsler sig selv som beskyttelse. S. aureus har de seneste år udviklet resistens overfor mange kendte antibiotika og har derfor højeste prioritet på Statens Serum Insitut. (Foto: Eric Erbe, Christopher Pooley)

Hvis infektionen ikke behandles, udvikler den sig til rød og varm hud, som senere går over i violetfarvning.  Herefter opstår der blærer, i takt med at huden nedbrydes og begynder at rådne. Uden behandling vil en stor del af patienterne dø.

Behandling af nekrotisk fasciitis involverer kirurgisk indgreb og amputation.

7:Staphylococcus aureus

Staphilicoccus areus er nummer syv på vores liste over verdens farligste bakterier. Bakterien har de seneste år udviklet resistens mod en lang række antibiotika og dermed givet ophav til MRSA (multiresistent Staphilicoccus areus). Netop MRSA er årsag til øget bekymring fra hele verdens sundhedsorganisationer.

Infektioner forårsaget af MRSA giver de samme symptomer, som infektioner forårsaget af S. aureus uden resistensmekanismen.

»Stafylokokkerne er kommet særligt i fokus på grund af MRSA spredningen. MRSA er svære at behandle, og dødeligheden ved MRSA-infektioner er højere end almindelige stafylokokker,« fortæller Kåre Mølbak.  

Stafylokokker kan give anledning til en lang række infektioner af vidt forskellig sværhedsgrad lige fra overfladiske sår og bylder til alvorlige infektioner. Hos ellers raske mennesker giver S. aureus hyppigst hudinfektioner som børnesår, negle-rodsbetændelse og bylder. På hospitaler er S. aureus den hyppigste årsag til infektioner efter operationer.

Stafylokokker smitter ved direkte og indirekte kontakt. Håndhygiejneer derfor den vigtigste enkeltstående faktor til forebyggelse af smittespredning både på hospitaler samt i samfundet i al almindelighed.

For at undgå spredning af MRSA i hospitalsmiljøet skal patienter på hospitaler indlægges på enestue.

MRSA har højeste prioritet på Statens Serum Institut.

Se den øverste del af listen i artiklen om verdens seks farligste bakterier.

Hvis du har lyst til at vide mere om bakterier, kan du læse artiklerne: Hvad er en bakterie?, Ekstremofile bakterier lever på livets kant og Sådan undgår vi udbrud af VTEC i Danmark

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk