Det er november. Det er Halloween. Det er mørkt. Og det spøger.
Eller gør det?
\ Videnskab.dk Podcast
Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.
Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.
Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.
Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.
Vi mennesker har alle dage set spøgelser og andre overnaturlige væsener, men hvorfor egentlig?
Det forsøger vi at få svar på i denne uges podcast.
Hundredevis af hjemsøgte danskere
Vi har besøgt Kirsten Marie Raahauge, der er antropolog og lektor på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.
Hun står bag projektet ‘Hjemsøgte huse’, der bygger på over 100 interviews med danskere, som har oplevet overnaturlige hændelser.
Kirsten Marie Raahauge har været i gang med projektet i snart ti år, og Videnskab.dk har tidligere beskrevet studiet, både i en artikel i 2009, hvor vi skrev om, hvordan spøgelser hjemsøger fladskærme, og sidste år, hvor vi kunne fortælle, at hver femte dansker måske har oplevet et spøgelse.
Vores forventinger styrer, hvad vi ser
\ De seneste podcasts
Her er fem af de seneste podcasts fra Videnskab.dk:
Ugens podcast: Dansk rumudstyr bidrog til årets astronyhed
Ugens podcast: Hvorfor får Danmark ingen Nobelpriser?
Ugens podcast: Rumfartens tre største højdepunkter
Vi har også taget en snak med Marc Malmdorf Andersen, postdoc på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, der har lavet et Virtual Reality-studie, som Videnskab.dk har skrevet om i ugens løb.
Studiet beskriver, hvordan spøgelser og overnaturlige væsener skabes i vores hjerne, så hvis man får at vide, at man vil se et væsen i en skov, kan forventningen om at se væsenet gøre, at man faktisk ser det.
»Vores hjerne forsøger at forudsige, hvad der sker ude i verden, og det gør den i så radikal en udstrækning, at den forleder sig så meget, at vi ser væsener,« fortæller Marc Malmdorf Andersen i podcasten.
Neandertalere, smerteforskning og Luther
Du får selvfølgelig også ugens nyhedsoverblik af Videnskab.dks nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen, der anbefaler disse tre historier fra Videnskab.dk: