Ugens podcast: Dansk rumudstyr bidrog til årets astronyhed
Verden holdt vejret op til offentliggørelsen af et stort astrofysisk gennembrud, Tycho Brahes død er efter 416 år stadig et mysterium, og sygehuse har problemer med at registrere utilsigtede fejl, som kan få konsekvenser for patienterne.
Videnskab.dk Podcast

»Normalt går videnskab meget langsomt, og man lægger små brikker ad gangen. Her har universet været sød ved os og givet os rigtig mange brikker på én gang,« siger ph.d.-studerende ved Niels Bohr Institutet Jonatan Selsing om årets astro-nyhed. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

»Normalt går videnskab meget langsomt, og man lægger små brikker ad gangen. Her har universet været sød ved os og givet os rigtig mange brikker på én gang,« siger ph.d.-studerende ved Niels Bohr Institutet Jonatan Selsing om årets astro-nyhed. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

I august kolliderede to neutronstjerner på mange milliarder ton i en fjern galakse.

Og den slags går ikke ubemærket hen.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.

Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Kollisionen udsendte såkaldte tyngdebølger, som er små rystelser i rumtiden, udløst af tunge massers bevægelse - noget, som astrofysikere verden over har forsøgt at måle i tiden efter kollisionen.

Målingerne var en kæmpe succes, da det for første gang i historien lykkedes forskerne at måle både lyd og lys fra samme hændelse i rummet.

»Det er stort set lige så stort, som dengang Galileo for første gange brugte et teleskop og kunne se måner omkring Jupiter,« drister Søren Brandt sig til at sige om årets store astrofysiske gennembrud.

Han er seniorforsker ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU Space og har været en vigtig del af projektet.

Tyngdebølger supernova neutronstjerner kollision

»...this event occured 130 million lightyears from here in a galaxy far, far away...« lød det i en I en pressemeddelelse fra National Science Foundation, da nyheden endelig blev offentliggjort. (Illustration: University of Warwick/Mark Garlick)

Nyheden har ifølge Jonas Salomonsen, som er nyhedsredaktør hos Videnskab.dk, været omgæret af en hype, som er helt usædvanlig for den type nyheder, som er teknisk svære at forstå, og samtidig er han meget positivt overrasket over det.

Hvis alt det her er gået over hovedet på dig, kan du heldigvis få det store overblik i denne uges podcast.

Nyhedsoverblik: Fejl på hospital skyld i døde patienter

Af andre vigtigste videnskabsnyheder fortæller Jonas Salomonsen os denne uge om, hvordan sygehusene ikke er gode nok til at indberette fejl.

Et nyt studie viser, at to patienter på Aarhus Universitetshospital er døde, og otte har fået alvorlige medicinskader på grund af utilsigtede fejl, begået af læger.

Grunden til, at det går galt, er svært at give ét bud på, og blandt forslagene er, at lægerne har for travlt, at de ikke vil vedkende sig fejlen, eller at det simpelthen er for svært at gennemskue medicineringen, når hver patient på skift bliver tilset af forskellige læger.

Lægerne vil gerne have mere forskning i utilsigtede hændelser, så vi kan blive klogere af vores fejl.

Hvorfor døde Tycho Brahe?

I et mindre alvorligt regi svirrer rygterne om årsagen til Tycho Brahes død.

Havde dødsfaldet noget at gøre med, at Tycho ikke havde skilt sig af med sin urin i fem dage op til dødsdagen? 

Eller var rester af kviksølv i hans skæg tegn på, at han var blevet forgiftet af Christian IV?

ugens podcast

Der går også rygter om, at Tycho Brahe (billedet) blev myrdet af sin trofaste højre hånd, Johannes Kepler. (Maleri: Eduard Ender)

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.