Ugens podcast: Rumfartens tre største højdepunkter
Nu, hvor rumfarten fylder 60 år, samler vi op på, hvad der i tidens løb er sket, og en rumforsker byder ind på, hvad der kommer til at ske de næste 60 år. Vi skal selvfølgelig også lige et smut forbi nogle af årets nobelprisvindere
videnskab.dk podcast ugens overblik akademisk frihed

Hver uge får du et nyhedsoverblik fra forskningens verden i ugens podcast. I denne uge diskuteres det blandt andet, om forskernes frihed skal skrives ind i Grundloven, efter at det er kommet frem, at Danmark har bundscoren i akademisk frihed sammenlignet med andre lande i EU. (Illustration: Mette Friis-Mikkelsen)

Hver uge får du et nyhedsoverblik fra forskningens verden i ugens podcast. I denne uge diskuteres det blandt andet, om forskernes frihed skal skrives ind i Grundloven, efter at det er kommet frem, at Danmark har bundscoren i akademisk frihed sammenlignet med andre lande i EU. (Illustration: Mette Friis-Mikkelsen)

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.

Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Stridighederne fra 1960’ernes rumkapløb er tilsyneladende lagt bag os.

I hvert fald har de to tidligere ærkerivaler NASA, det amerikanske rumfartsagentur, og Roscosmos, som er det russiske rumfartsagentatur, underskrevet en samarbejdsaftale. 

Det skete i forbindelse med en stor konference, som blev afholdt få dage før rumfartens 60 års fødelsdag.

Aftalen går konkret ud på at bygge en rumstation, der skal kredse om Månen og være udgangspunkt for ekspeditioner til Månens overflade, fortæller Jonas Salomonsen, der er Videnskab.dk's nyhedsredaktør, i denne uges podcast.

Projektet kaldes Deep Space Gateway eller på dansk 'porten til det ydre rum', som du kan høre mere om i podcasten.

Eksperter: Her er de tre vildeste begivenheder

Podcasten byder også på de tre vildeste nedslag i rumfartens 60 år lange historie, som kommer fra to rumeksperter, der har fulgt rumforskningen nøje.

rum NASA rumfart 60 år solsystem planeter podcast videnskab.dk

I løbet af de seneste 60 år har rumfartens historie blandt andet budt på rumstationer, månelandinger og rumsonder, der udforsker planeterne i vores solsystem. (Illustration: Shutterstock/NASA)

Vi har også haft fat i  John Leif Jørgensen, som er rumforsker ved DTU Space og har været med til at bygge et kamera, som sidder på rumfartøjet Juno, der tager billeder af Jupiter.

Han fortæller om, hvad han tror, der vil ske i løbet af de næste 60 år i rumfartens historie. Det drejer sig blandt andet om liv i rummet og meget mere, som du kan høre i podcasten.

Forskerne mangler frihed

Denne uge har også stået i Nobelprisens tegn. Indtil videre er modtagerne af priserne i fysik-, kemi- og medicin-kategorierne blevet offentliggjort. 

Jonas Salomonsen forklarer i ugens nyhedsoverblik, hvad det i år har krævet af forskerne at modtage Nobelpriserne.

Modtagerne har blandt andet været med til at give indsigt i biologiske ure i kroppen, som styrer vores døgnrytme. Samtidig kan du også blive klog på tyngdebølger og kryo-elektronmikroskopi, hvis du ikke allerede er det. 

I løbet af ugen er det også kommet frem, at den akademiske frihed er lav i Danmark. Forskerne kan altså ikke altid vælge, hvad de vil forske i, og der er også grænser for, hvornår de må fortælle om de resultater, de finder frem til.

Sammenlignet med de øvrige EU-lande, er de danske forskere altså nogle af dem, der har allermindst frihed i forbindelse med deres forskning. Det kan du høre meget mere om i ugens podcast. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.