8.475 sprog findes – og nye kommer til
Vi ved, at der findes mange sprog, selv indenfor et enkelt land. Men hvad ved vi om de nyeste af slagsen? Forskergruppe fra Aarhus Universitet har undersøgt, hvordan nye sprog opstår.
sprog verden globus

Vores verden rummer så mange sprog, at det kan virke helt uoverskueligt. Dog frygter forskere, at mange sprog er i fare for at uddø. Men også nye sprog dannes den dag i dag, nemlig de såkaldte kreolsprog. (Foto: Shutterstock)

Vores verden rummer så mange sprog, at det kan virke helt uoverskueligt. Dog frygter forskere, at mange sprog er i fare for at uddø. Men også nye sprog dannes den dag i dag, nemlig de såkaldte kreolsprog. (Foto: Shutterstock)

I Italien taler man italiensk, i Tyskland tysk og i Danmark dansk. Hvis det var sandt for alle 193 lande i verden, ville der kun være 193 sprog.

I virkeligheden er der mange flere: 8.475 ifølge glottolog.org, hvor lingvister kortlægger verdens sprog.

Ifølge de nyeste optællinger er der kun få lande med kun et eller to indfødte (tale)sprog som for eksempel Island og Danmark.

Og som om det ikke skulle være uoverskueligt nok, så kommer der nye sprog til – for eksempel såkaldte kreolsprog, der opstår, når to eller flere grupper af mennesker med hvert deres sprog kommer i kontakt med hinanden.

I vores forskergruppe ved Aarhus Universitet har vi sammenlignet disse nyudviklede grammatikker med ikke-kreolsprog fra hele verden.

Resultaterne var spektakulære.

Verdens sproglige diversitet

Selvom vi i Danmark kun taler et par sprog, er der er ti lande, hvor der tales flere end 200 sprog, blandt andet Cameroun, Nigeria, USA (inklusiv indianersprog) og Indonesien.

Verdensrekordholderen for antal talesprog er Papua Ny Guinea. Der bor lidt flere mennesker end i Danmark (otte millioner), men der tales ikke færre end 800 sprog! Disse sprog er ovenikøbet meget forskellige fra hinanden.

Nogle sprog ligner hinanden. Det er oftest, fordi de nedstammer fra det samme ursprog, hvor ursprogets dialekter så har udviklet sig til forskellige sprog.

Når lingvister er overbeviste om, at nogle sprog er beslægtede, så siger man, at de tilhører den samme sprogfamilie. Dansk tilhører den indoeuropæiske sprogfamilie ligesom næsten alle sprog, der tales mellem Irland og Bengalen – for eksempel armensk i Sortehav-området og urdu i Pakistan.

Historien kort
  • Nye sprog der udvikler sig som et middel til kommunikation mellem to eller flere grupper, der ikke har et sprog til fælles og bliver et nyt modersmål, kaldes kreolsprog.
  • En forskergruppe ved Aarhus Universitet har sammenlignet kreolsprog med ikke-kreolsprog fra hele verden.
  • Det viser sig, at kreolsprogene, uafhængigt af hinanden, ofte følger den samme slags udvikling.

Ethvert sprog kan ses som et menneskabt værktøj, der kan bruges til at tale om alt i universet og i fiktive verdener.

Dette formår mennesker med så lidt som i gennemsnit 40 sproglyde eller et lignende antal tegnkomponenter i tegnsprog.

Der er sprog uden talord og uden tillægsord, og der er sprog med 30 måder at danne flertal på og slet ingen, der er sprog med 15.000 forskellige verbalbøjninger og andre uden bøjninger. Og der er sprog med kun 10 sproglyde (Pirahã i Amazonian), og der er sprog med 112 sproglyde (!Xóõ i Sydafrika).

Men denne forunderlige diversitet i sprog er langt fra statisk.

Lingvister frygter sprogdød

Lingvister er pessimistiske over for overlevelsen af denne sproglige diversitet.

Folk vælger at tale sprog, der giver bedre jobmuligheder, og så glemmer man, at man ikke behøver at sige farvel til sit gamle sprog.

Nogle eksperter skønner, at kun 10 procent af verdens sprog overlever dette århundrede.

Der er dog ikke nogen fare for, at dansk vil forsvinde. Et gennemsnitligt sprog tales faktisk kun af 3.000 til 5.000 mennesker. Dansk er derfor et af verdens største sprog: Det er større end 90 procent af verdens øvrige sprog.

Mens mange sprog uddør, opstår der er også nye sprog. Og hvordan disse nye sprog er opstået i de sidste 500 år, åbner en fascinerende verden om menneskers kognitive evner.

Tok pisinm er et kreolsprog, som bliver talt på det nordlige fastland på Papua Ny Guinea. (Video: YouTube)

Kreolsprog: De nyfødte sprog

Kreolsprog er opstået, når to eller flere grupper af mennesker med hvert deres sprog kommer i kontakt med hinanden.

Sådanne situationer er opstået mange gange, og derfor er der måske 100 kendte kreolsprog på jorden.

Det starter typisk med, at der er voksne – måske soldater, handelsfolk, arbejdere, skoleelever, slaver – der ingen sprog har til fælles. Nogle af dem kan være forholdsvist magtfulde mennesker – plantageejere, slavehandlere, hærkommandanter – som udøver mere indflydelse end de andre. Deres ordforråd lærer alle.

I disse situationer er der ingen autoriteter, der fortæller dem, hvordan de skal bøje deres verber. Deres behov for at kunne kommunikere med hinanden er meget større end deres ønske om at lære hinandens sprog korrekt.

I stedet for at lære hinandens sprog, kreerer man et nyt sprog, som er nemt at lære, med de allerede lærte sprog som basis.

Opskriften på et kreolsprog

Opskriften til et nyt kreolsprog er logisk og enkel.

Det er temmeligt nemt at lære ord, men ikke så nemt at lære grammatikken og slet ikke lange rækker af bøjninger, kasus, grammatisk køn og uregelmæssigheder. Dem dropper man bare.

For eksempel kan man forestille sig, at en arbejder har brug for at fortælle sin kollega, at han skal hen og arbejde på plantagen snart. Han har lært lidt engelsk, men kan ikke sige ’I will go and work at the plantation’.

Så kan han for eksempel sige ’by-and-by me go work plantation’.  Man overtager ordforråd fra magthavere, som alle kender, men ikke grammatiske og ofte overflødige finurligheder som køn, kasus og komplikationer. Sådan noget er sket med engelsk i Vanuatu eller Papua New Guinea i Stillehavet.

Først udvikler man et simplificeret kommunikationsmønster, hvor man kun tager prominente og emfatiske ord, dvs. ord, hvor der lægges tryk på, fra magthaverens sprog. I stedet for 'will', siger man 'by-and-by' for at antyde, at det sker i fremtiden.

Man siger heller ikke 'I' for ’jeg’, men det mere emfatiske 'me'. Præpositioner, som ’at’ eller ’the’, kan man droppe. Og sproget udvikler sig måske videre til 'mi ba-wok planteshen'.

Alle ord kommer altså fra engelsk, men grammatikken er nyudviklet. By-and-by er blevet til verbalbøjningen ba.

Også eksempler fra Skandinavien

Her er to virkelige eksempler fra den skandinaviske verden.

I 1800-tallet i Nord-Norge fandtes der for eksempel et kontaktsprog, russenorsk, hvor man sagde  ’Moja paa anner skip naakka vin drikkom, saa moja nokka lite pjan’, for ’jeg drak noget vin på et andet skib, derfor er jeg lidt fuld’. Her er moja russisk for ’min’ og pian for ’drikke’.

Russenorsk udviklede sig dog aldrig til et kreolsprog.

I Dansk Vestindien opstod et nederlandsk-baseret kontaktsprog i 1700-tallet, hvor man i stedet for Nederlandsk ’De Dominee stond ons niet toe de plantage te verlaten’ sagde:

Dǝ dómnee na listáá ons lo eenteen pat abiti it fa di plantai.’

Her kan man genkende nederlandske og danske ord: De dominee (prædikant) nej laat.staan (led stå) ons (os) lopen (gå) ingenting pad (sti) buiten (uden) uit (ud) van de plantage.   

sprog kreol model lingvistik

Alle linjer i denne figur står for sprog.  Jo tættere to linjer er på hinanden, jo mere ligner de sprog de repræsenterer hinanden. De nye sprog (pidgins og kreolsprog) findes i den markerede del i toppen. Sprog der har leveret ordforråd til pidgins og kreolsprog er i cirkler. Andre sprog som var modersmål til de første talere af nye kreolsprog er markeret med stjerner. Sprog hvis grammatiske struktur er enkle findes i rektangler. Nye sprog ligner hinanden mere end de ligner andre sprog. (Figur: Peter Bakker)

Kreolsprog adskiller sig fra andre sprog

Vi har i vores forskningsprojekt sammenlignet kreolsprogene med et stort udvalg af de ikke-kreolsprog, som vi har kunnet skaffe data om.

I en hel masse forskellige kombinationer af kreolsprog og ikke-kreolsprog viser det sig, at der altid er en lille ansamling, hvor man finder (næsten) alle kreolsprog, og (næsten) ingen ikke-kreolsprog.

Vi har brugt databaser med flere tusinde datapunkter om grammatiske træk i flere hundrede sprog, og vi har aldrig fundet samling af træk, hvor kreolsprog er blandet med ikke-kreolsprog.

Vi har sammenlignet nederlandsk-baserede kreolsprog, franske kreolsprog, spansk/portugisiske kreolsprog med deres dialekter og kolonivarianter.

Vi så altid, at kreolsprogene er forskellige fra ikke-kreolsprogene. Vi var selv forbavset om det, da vi forventede en vis overlap med sprog fra Asien og Afrika, da flere af dem, overfladisk i hvert fald, lignede kreolsprog.

I Tyskland har andre lingvister gjort det samme for engelske kreolsprog, og resultaterne var ens. Vi har også sammenlignet kreolsprog med ikke-kreolsprog som, ligesom kreolsprogene, ikke har bøjninger eller grammatisk køn, men også her er de meget forskellige.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Har menneskehjernen en universel grammatik?

Nogle har sagt, at kreolsprog er strukturelt påvirket af afrikanske sprog, der tales af slavegjorte fra Afrika.

Der er en klar påvirkning fra disse sprog, men når man kigger på mange træk på samme tid, er effekten af afrikanske sprog overraskende lille, selvom nogle af dem tales af personer af afrikansk oprindelse. Kreolsprog kreeret af folk fra Afrika ligner mere kreolsprog lavet af asiater, end de ligner deres afrikanske sprog. 

At nyformede kreolsprog ligner hinanden så meget, antyder at mennesker verden over bruger de samme kognitive færdigheder, når de skal kreere et nyt grammatisk system.

Og det er en fascinerende tanke.

Vores gruppe har fundet at, hvis et sprog har et verbum ’at have’ (som findes i kun 25 procent af verdens sprog), en ubestemt artikel som kommer fra tallet ’et’ (’et hus’, 40 procent af verdens sprog), ingen verbalbøjning for tid (dvs. ingen forskel på køber/købte), og et særskilt ord for ’ikke’ (som findes i ca. halvdelen er verdens sprog), så er sproget et kreolsprog.

Ingen af disse træk er sjældne i verdens sprog, men kun i kreolsprog finder man dem allesammen. Mange findes i europæiske sprog.

Åbenbart bygger almindelige mennesker et nyt sprog på samme måde i Afrika, Asien, Amerika og Australien, selvom ordforråd kommer fra vildt forskellige sprog.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk