Ugens podcast: Kan vi stole på sponseret forskning?
Sponseret forskning kan være svært at finde rundt i. Ugens podcast giver råd til, hvordan man undgår faldgruberne, når forskningen er betalt.

Armslængdeprincippet er altafgørende, når forskningen er betalt af fonde eller private virksomheder, fortæller lektor i videnskabsteori på Københavns Universitet. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Armslængdeprincippet er altafgørende, når forskningen er betalt af fonde eller private virksomheder, fortæller lektor i videnskabsteori på Københavns Universitet. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Fonde og virksomheder smider millioner af kroner efter danske universitetsforskere og deres forskning.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Det er helt normalt, og den danske forskningsverden ville næppe kunne fungere uden.

Men hvilke faldgruber findes der, når forskningen er betalt af private lommer?

Sponseret forskning er temaet i denne uges podcast.

Hvordan skal vi tackle sponsoreret forskning?

Mikkel Willum Johansen, der er lektor i videnskabsteori på Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet, er i studiet.

Han fortæller om nødvendigheden af sponseret forskning, ligesom han giver et par råd til, hvilke forbehold forskerne, medierne og den brede befolkning bør have, når det kommer til sponseret forskning.

Vi bringer også et interview med institutdirektør på Institut for Bioteknologi og Biomedicin på DTU, Bjarke Bak Christensen, der har modtaget 25 millioner kroner i støtte fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning.

Du kan høre det hele i podcasten foroven. 

Kaloriemærkning, yeti-afsløring og købt fedmeforskning

Vi runder naturligvis også ugens nyhedsoverblik fra Videnskab.dk med vores nyhedsredaktør Jonas Salomonsen, der blandt andet fortæller om at:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk