Kræftens Bekæmpelse vil have kaloriemærkning på menutavler
Restauranternes brancheforening HORESTA mener ikke, effekten står mål med indsatsen.
Kaloriemærkning mad fast food restaurant menu forbrugere vælge sundere fedme modvirke kræftens bekæmpelse

McDonald’s er en af de kæderestauranter, Kræftens Bekæmpelses opfordring er rettet mod, men kæden har ingen aktuelle planer om at indføre det. (Foto: Shutterstock)

Kæderestauranter med standardiserede menuer bør skrive retternes kalorieindhold på menutavlerne.

Det mener Kræftens Bekæmpelse, som på baggrund af en ny rapport konkluderer, at kaloriemærkning får folk til at bestille mad med færre kalorier.

Du kan læse mere om rapporten i artiklen Kaloriemærkning får os til at bestille sundere retter.

»Vi ønsker at bekæmpe den stigende overvægt i befolkningen, da overvægt er en risikofaktor for kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme,« siger Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

»Derfor opfordrer vi kæderestauranter til at angive kalorieindholdet i deres retter på menutavlen. Og vi håber, at brancheforeningen vil fortælle medlemmerne, hvorfor det er en god idé,« siger hun.

Ny rapport om kaloriemærkning

Rapporten gennemgår 14 videnskabelige studier fra 2014-16, som har undersøgt effekten af kaloriemærkning.

11 af studierne viser en signifikant kalorienedgang i den bestilte mad, hvis der står kalorieindhold på restauranters menutavler.

Rapporten konkluderer, at »kaloriemærkning støtter kunderne i at bestille og spise færre kalorier, når de er ude at spise, og det kan potentielt bidrage til vægttab over længere tid.«

HORESTA: ikke vejen frem

Men restauranternes brancheforening HORESTA tøver med at opfordre medlemmerne til at indføre kaloriemærkning.

»Vi skal ikke afvise, at kaloriemærkning kan påvirke kundernes valg, og at det kan give mening i nogle restauranter, men det er ikke noget, vi vil trække ned over vores medlemmer,« siger Tine Skriver, der er fødevarechef i HORESTA.

»Når man indregner den indsats, det kræver at skifte tavlerne ud og holde styr på det præcise kalorieindhold, så mener vi ikke, det er vejen frem,« uddyber hun.

Kræftens Bekæmpelse afviser, at det behøver være besværligt at indføre kaloriemærkning.

»Mange større kæder oplyser allerede om kalorieindhold på deres hjemmesider, så det er ikke en stor byrde at overføre det til menutavlen i restauranterne. Man kan jo bare gøre det løbende. Forskningen viser, at det er i købssituationen, kaloriemærkningen er mest effektiv,« siger Gitte Laub Hansen.

HORESTA mener imidlertid, at det må være op til de enkelte restauranter at vurdere.

»Jeg tror, restauranterne har langt større erfaring med, hvordan de skal informere deres kunder. Det har hverken vi eller Kræftens Bekæmpelse bedre styr på,« siger Tine Skriver.

Kaloriemærkning mad fast food restaurant menu forbrugere vælge sundere fedme modvirke kræftens bekæmpelse

»Vi er ikke ude på at give forbrugerne dårlig samvittighed, og vi bilder os heller ikke ind, at kaloriemærkning vil påvirke alle forbrugere. Vi vil bare gerne give folk et oplyst beslutningsgrundlag,« lyder det fra Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse. (Foto: Shutterstock)

HORESTA vil nøjes med at informere

Selvom brancheorganisationen ikke vil opfordre medlemmerne til at indføre kaloriemærkning, vil de gerne informere.

Kræftens Bekæmpelse har sammen med Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Forbrugerrådet Tænk udviklet en guide til kaloriemærkning på restauranter, og den formidler HORESTA til medlemmerne.

»Vi har ikke til hensigt at skyde kaloriemærkning ned, og vi vil gerne informere om det til vores medlemmer, men vi er skeptiske over for, hvor effektivt det er mod fedmeproblematikken,« siger Tine Skriver.

Mærkning kun nødvendigt på kæderestauranter

Kræftens Bekæmpelses opfordring rettes særligt mod de store kæderestauranter.

Årsagen er ifølge organisationen, at de har standardiserede menuer og i nogle tilfælde allerede informerer om kalorieindhold på andre kanaler.

Danskernes holdning til kaloriemærkning

En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viste, at 71 procent af danskerne synes, det er en god idé, hvis der skiltes med kalorieindhold på fastfoodrestauranter, tankstationer, kaffebarer og lignende.

I samme undersøgelse svarede 6 ud af 10, at de vil lade informationer om kalorieindhold indgå i deres overvejelser om valg af mad og drikkevarer.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk og COOP.

Det lille pizzeria og restauranter med omskiftelige menuer er fritaget, da det vil være for omstændeligt at holde styr på kalorieindholdet.

Men er det rimeligt at forskelsbehandle restauranterne?

»Vi mener ikke, det er et spørgsmål om rimelighed. Efter vores overbevisning er det til restauranternes fordel at indføre kaloriemærkning. Forbrugerne ønsker det nemlig,« siger Gitte Laub Hansen og henviser til en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der viser, at 71 procent af danskerne efterspørger kaloriemærkning.

McDonald’s: Fremtidens bestillingsform er digital

McDonald’s er en af de kæderestauranter, Kræftens Bekæmpelses opfordring er rettet mod, og Videnskab.dk har spurgt burgerkæden, hvordan de forholder sig til kaloriemærkning.

»Vi oplyser om kalorier og næringsindhold på flere platforme: på brochurer i restauranterne, på bakkeservietter, på meget af emballagen og på vores hjemmeside og app,« siger Pia Tobberup, pressechef i McDonald’s Danmark.

Kaloriemærkning har dog ikke fundet vej til menutavlerne, og der er heller ingen aktuelle planer om at indføre det:

»For det første forstår vi på vores daglige dialog med gæsterne, at det allerede er nemt nok for dem at orientere sig i kalorieindholdet i vores produkter. For det andet – og måske endnu mere relevant – så løber tiden fra menutavler hos os. Bestillingerne foregår i stigende grad digitalt,« siger pressechefen.

Tavlerne er måske snart fortid. Burgerkæden er nemlig i gang med at indføre digitale bestillingsskærme på alle restauranter i Danmark og vil i den forbindelse undersøge, om det giver mening at indføre næringsinformation, herunder kaloriemærkning, på skærmene.

Kaloriemærkning mad fast food restaurant menu forbrugere vælge sundere fedme modvirke kræftens bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelses opfordring er rettet mod de større kæder, ikke små restauranter med omskiftelige menuer, da det vil være for omstændigt at holde styr på kalorieindholdet. (Foto: Shutterstock)

Fødevareordførere afviser lovgivning

I USA og i nogle stater i Canada og Australien er kaloriemærkning på menutavler indført ved lov.

I England og Irland er det frivilligt, men der har mange af de store kæder, modsat i Danmark, indført kaloriemærkning på eget initiativ.

Videnskab.dk har spurgt Folketingets fødevareordførere om, hvorvidt de mener, kaloriemærkning på menutavler bør være lovpligtigt. To ud af ni ordførere er vendt tilbage: Radikale Venstres Andreas Steenberg og Venstres Erling Bonnesen.

»Radikale Venstre er ikke store tilhængere af altid at vælge forbud, påbud og love. Jeg bruger selv en kalorietæller og synes, det ville være fint med kalorietal på restauranter, men jeg er ikke klar til at lovgive om det,« skriver Andreas Steenberg i en mail.

Erling Bonnesen er enig.

Kvinder er mere positive over for kaloriemærkning

En analyse fra COOP viste, at 64 procent synes, der skal skiltes med kalorieindhold på fastfoodrestauranter.

COOP-analysen viste også, at kvinder er mere positivt stemt for kaloriemærkning, end mænd er.

69 procent af kvinder synes, der skal skiltes med kalorieindhold mod 59 procent mænd.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk og COOP.

»Jeg mener ikke, at virksomhederne skal tvinges til at sætte kalorieindhold på menutavler, men at det forsat skal ske på frivillig basis,« skriver han i en mail og fortsætter:

»Derfor vil jeg gerne opfordre branchen til at bruge den frivillige mærkningsordning, som Kræftens Bekæmpelse har været med til at lancere. Jeg synes, at det er godt, når virksomheder gør oplysninger tilgængelige for forbrugerne, så de kan træffe et oplyst valg.«

Erling Bonnesen gør desuden opmærksom på, at regeringen netop har nedsat et såkaldt advisory board, der skal komme med konkrete anbefalinger til at fremme danskernes madvaner og sundhedstilstand.

»Advisory boardets anbefalinger vil blandt andet fokusere på myndighedernes oplysningsindsats, og vi vil være lydhøre over for anbefalingerne,« skriver fødevareordføreren.

Endnu ingen krav om lovgivning

Det er ikke Kræftens Bekæmpelses ambition at gøre kaloriemærkning lovpligtigt i Danmark.

»Som udgangspunkt er vi tålmodige og håber på, at branchen frivilligt tager kaloriemærkning til sig,« siger Gitte Laub Hansen og fortsætter:

»Men vi mener, det er en grundlæggende forbrugerret at kunne orientere sig om indholdet i det, man spiser. Derfor er det klart, at vi på et tidspunkt kan blive utålmodige og arbejde for lovgivning, hvis ikke det går i den rigtige retning.«

HORESTA er utvetydigt modstandere af lovgivning på området.

»Det er at skyde langt over målet i forhold til effekten af kaloriemærkning,« mener Tine Skriver.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.