Ugens podcast: En dyster hemmelighed i hjertet af kunstig intelligens
'Black box-problemet' er en af de største udfordringer for at få selvkørende biler til at fungere optimalt.

Kunstig intelligens kan lære af sig selv, men hvis den lærer sig selv noget forkert, kan det være svært at rette fejlen. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Kunstig intelligens kan lære af sig selv, men hvis den lærer sig selv noget forkert, kan det være svært at rette fejlen. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Talende smartphones og selvkørende biler.

Det er den fagre nye verden, der venter os lige om hjørnet, og den bliver mere og mere kompleks.

Kunstig intelligens er én af videnskabens absolutte hotspots – både fordi det ulmer af muligheder, men også fordi det pludseligt kan blive farligt og ukontrollerbart, som det stedse illustreres i sci-fi litteratur og -film.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Problemet med 'Den Sorte Boks'

I denne uges podcast er vi taget ud på DTU i Lyngby for at tale med Ole Winther, professor på DTU COMPUTE, om 'black box-problemet' i kunstig intelligens.

Kort fortalt, så kan kunstig intelligens deles op i 'white box' og 'black box'.

White box-delen er den del, som udvikleren har fuld kontrol over, mens black box-delen er der, hvor den kunstige intelligens lærer sig selv, hvordan den skal løse en opgave.

Det kan være svært for udvikleren at styre, hvad der sker i black box-delen, og det er et problem, hvis den kunstige intelligens laver en fejl, for så kan det være svært at åbne dens sorte boks og finde årsagen til fejlen.

Alt det kan du høre meget mere om i podcasten ovenfor.

Slangegift, øredræn og kvantecomputer

Vi har som sædvanligt også vendt tre af ugens mest interessante historie fra Videnskab.dk med nyhedsredaktør Jonas Salomonsen. Hør om:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk