Ugens podcast: Pyramide-mystik har en skyggeside
Oldtidens Egypten er kilde til evig fascination og hemmelighedskræmmeri. Og mange har en stor interesse i, at det forbliver sådan.
Ugens podcast keopspyramiden

»Pyramiderne er det primære vartegn for Egypten og et nationalt klenodie, så man kan jo godt forstå, det er noget, de dyrker,« siger Kim Ryholt, som er én af ugens podcast-gæster. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

»Pyramiderne er det primære vartegn for Egypten og et nationalt klenodie, så man kan jo godt forstå, det er noget, de dyrker,« siger Kim Ryholt, som er én af ugens podcast-gæster. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Verdens hang til mystik har været på fuldt blus i de seneste uger.

Et hidtil ukendt hulrum i Keops-pyramiden blev opdaget 2. november, og ingen ved endnu, hvad det godt 30 meter lange hulrum gemmer på.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Men vi ved, at pyramidernes hemmeligheder giver genlyd i medierne verden over - og at den voldsomme fascination måske har en bagside.

Hemmeligheder holder liv i hypen

De egyptiske myndigheder er tidligere blevet kritiseret for at tilbageholde oplysninger i jagten på Dronning Neferitis grav for at skabe hype om fundet. Den strategi graver ugens podcast lidt dybere i.

Og så kan nyheden om det nye pyramidefund få det til at krible i gravrøvernes fingre. De gamle skatte går nemlig som varmt brød i både de store antikvitetshuse og på det sorte marked.

Keops-pyramiden gravrøveri turisme

»Der har været en voldsom interesse for både, hvordan man har kunnet opføre såden et monument for 4,5 årtusinder siden og også en fascination af muligheden for, at der stadig skulle befinde sig skatte eller andet inde i den pyramide,« siger Kim Ryholt. (Foto: Shutterstock)

Ugens tre vigtigste nyheder

Ugens nyhedsoverblik får du af Videnskab.dks nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen, der anbefaler disse tre historier fra Videnskab.dk:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: