Ugens podcast: Pyramide-mystik har en skyggeside
Oldtidens Egypten er kilde til evig fascination og hemmelighedskræmmeri. Og mange har en stor interesse i, at det forbliver sådan.
Ugens podcast keopspyramiden

»Pyramiderne er det primære vartegn for Egypten og et nationalt klenodie, så man kan jo godt forstå, det er noget, de dyrker,« siger Kim Ryholt, som er én af ugens podcast-gæster. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

»Pyramiderne er det primære vartegn for Egypten og et nationalt klenodie, så man kan jo godt forstå, det er noget, de dyrker,« siger Kim Ryholt, som er én af ugens podcast-gæster. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Verdens hang til mystik har været på fuldt blus i de seneste uger.

Et hidtil ukendt hulrum i Keops-pyramiden blev opdaget 2. november, og ingen ved endnu, hvad det godt 30 meter lange hulrum gemmer på.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Men vi ved, at pyramidernes hemmeligheder giver genlyd i medierne verden over - og at den voldsomme fascination måske har en bagside.

Hemmeligheder holder liv i hypen

De egyptiske myndigheder er tidligere blevet kritiseret for at tilbageholde oplysninger i jagten på Dronning Neferitis grav for at skabe hype om fundet. Den strategi graver ugens podcast lidt dybere i.

Og så kan nyheden om det nye pyramidefund få det til at krible i gravrøvernes fingre. De gamle skatte går nemlig som varmt brød i både de store antikvitetshuse og på det sorte marked.

Keops-pyramiden gravrøveri turisme

»Der har været en voldsom interesse for både, hvordan man har kunnet opføre såden et monument for 4,5 årtusinder siden og også en fascination af muligheden for, at der stadig skulle befinde sig skatte eller andet inde i den pyramide,« siger Kim Ryholt. (Foto: Shutterstock)

Ugens tre vigtigste nyheder

Ugens nyhedsoverblik får du af Videnskab.dks nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen, der anbefaler disse tre historier fra Videnskab.dk:

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk