Kaloriemærkning får os til at bestille sundere retter
Kaloriemærkning på restauranter er et effektivt værktøj til at bekæmpe den stigende overvægt i befolkningen, vurderer Kræftens Bekæmpelse.
kalorier æble kage

Hvis kalorieindholdet stod på menuen, ville du så vælge et stykke frugt eller et stykke kage? (Foto: Shutterstock)

Hvis kalorieindholdet stod på menuen, ville du så vælge et stykke frugt eller et stykke kage? (Foto: Shutterstock)

Når vi står i fastfoodkøen, bestiller vi mindre kalorieholdigt mad, hvis vi kan se retternes kalorieindhold på menutavlen.

Det konkluderer Kræftens Bekæmpelse i en ny rapport, som gennemgår 14 videnskabelige studier fra 2014-16.

Studierne har undersøgt effekten af kaloriemærkning, og i 11 af studierne giver mærkning en signifikant kalorienedgang i den bestilte mad på 31-440 kilokalorier (kcal).

»Vi er i en alvorlig situation, hvor flere og flere danskere bliver overvægtige, og den udvikling skal vendes. Rapporten viser, at kaloriemærkning på restauranter er et effektivt værktøj til at bekæmpe den stigende overvægt,« siger Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Rapporten er en opfølgning på en lignende rapport fra sidste år, der gennemgik studier fra 2012-14.

Kalorier

Kalorier er energi. Når vi indtager kalorier, tilfører vi kroppen energi, som den skal bruge til at holde sig i gang.

Vores kaloriebehov er forskelligt. Det daglige kaloriebehov for normalvægtige er 30 kilokalorier (kcal) – dvs. 30.000 kalorier – pr. kilo kropsvægt.

Er man normalvægtig og vejer 65 kilo, vil det sige at ens daglige behov er 1.950 kcal.

Kilde: Sundhed.dk

»Vi ville undersøge, om konklusionerne stadig holder vand, og de gør de. Den nye rapport styrker evidensen for, at kaloriemærkning får folk til at bestille sundere mad,« siger Gitte Laub Hansen.

Flere overvægtige danskere

I Danmark er andelen af overvægtige steget markant inden for de seneste årtier, særligt blandt yngre og personer med lav uddannelse eller indkomst.

Knap halvdelen af den voksne befolkning er overvægtige, og 14 procent er svært overvægtige.

Kræftens Bekæmpelse er bekymrede over udviklingen, da overvægt er en risikofaktor for kræft.

»En af årsagerne til den stigende overvægt er formentlig, at danskerne spiser mere ude og oftere vælger fastfood. Jo mere vi spiser ude, jo vigtigere er det, at vi ved, hvad retterne indeholder,« siger Gitte Laub Hansen og understreger, at selv 10 kcal for meget om dagen over længere tid vil kunne ses på vægten.

Kaloriemærkning mad fast food restaurant menu forbrugere vælge sundere fedme modvirke kræftens bekæmpelse

I USA og i nogle australske og canadiske delstater er kaloriemærkning på menutavler indført ved lov. (Foto: Shutterstock)

Umuligt at gætte kalorieindholdet

Men hvorfor får kalorieangivelserne forbrugerne til at vælge sundere retter?

»Det gør det formentlig, fordi man bliver opmærksom på, hvor mange kalorier man skal til at indtage. Det er nemlig ikke så let at regne ud uden mærkning. Selv trænede diætister kan ikke gætte, hvor mange kalorier der er i fastfoodretter,« siger Gitte Laub Hansen.

Overvægt og kræft

Overvægt øger risikoen for kræft i spiserør, bugspytkirtel, bryst, livmoder, nyre, tyk- og endetarm.

Jo mere overvægtig man er, jo større er ens risiko for at udvikle kræft.

Omkring 30.000 danskere får hvert år kræft. Overvægt er en medvirkende årsag til kræft for 6 procent af de kræftramte.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det er dog ikke helt nok blot at angive kalorieindholdet. Det skal helst stå i forhold til det anbefalede daglige indtag, før det har den ønskede effekt, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

Kaloriemærkning påvirker vægten

Et af succeskriterierne for kaloriemærkning er, at man kan måle effekten på forbrugernes vægt.

Forskningen på det område er meget sparsom, men rapporten indeholder et studie, som har målt på vægtændring:

  • Studiet blev udført på et engelsk kollegium med en kantineordning, som de studerende betaler for månedligt. Det giver dem tre måltider om dagen alle ugens dage.
  • Under forsøget blev der indført kaloriemærkning i kantinen i en periode på 30 uger.
  • Efter de 30 uger havde en forsøgsgruppe på 120 studerende i gennemsnit tabt sig 0,14 kg.
  • Til sammenligning havde en kontrolgruppe i gennemsnit taget 3,6 kg på i den forudgående 30-ugers periode med samme menu, men uden kaloriemærkning.

»Der er nogle problemer med studiet. Det er en kort undersøgelsesperiode, og forsøgspersonerne er alle studerende, så det er svært at oversætte resultaterne til hele befolkningen. Men det indikerer, at kaloriemærkning påvirker vægten,« siger Gitte Laub Hansen.

Kaloriemærkning mad fast food restaurant menu forbrugere vælge sundere fedme modvirke kræftens bekæmpelse

I Danmark er det lovpligtigt at oplyse om energi- og næringsindhold på færdigpakkede fødevarer. For andre fødevarer og på spisesteder er det frivilligt. (Foto: Shutterstock)

Forsker: brug for mere evidens

Seniorforsker Anne Dahl Lassen fra DTU Fødevareinstituttet har læst rapporten. Hun er ikke selv involveret i den.

»Rapporten rejser en interessant diskussion om fødevaremærkning. Det er blevet brugt i mange sammenhænge for at informere forbrugerne, og det kan have betydning for, hvad folk køber,« siger hun.

Man der er brug for mere viden og evidens for at kunne fastslå effekten af kaloriemærkning, mener seniorforskeren.

Danskerne spiser mere og mere ude

Organisationen Landbrug og Fødevarer udgav i foråret 2017 en analyse, der viser, at markedet for udespisning gennemsnitligt er vokset med 6 procent årligt de seneste 5 år.

Selvbetjente cafeer og fastfoodrestauranter er de mest anvendte. I gennemsnit spiser danskerne begge steder én gang om måneden.

Unge under 30 år og Københavnere spiser oftere ud end andre.

Kilde: Landbrug og Fødevarers markedsanalyse.

»Kræftens Bekæmpelses gennemgang af forskningen fokuserer på både cafeterier, kantiner, restauranter og fastfoodsteder og på både såkaldte real world-studier og eksperimentelle studier samt børn og voksne. Det gør det vanskeligt at lave generelle tolkninger af resultaterne,« siger Anne Dahl Lassen og nævner, at en lignende litteraturgennemgang fra 2016 viste mindre positive resultater.

»Der havde kun ét ud af ni studier med kaloriemærkning på fastfoodrestauranter en overordnet positiv effekt på energiindtaget, mens 4 studier havde en delvis effekt,« siger hun.

Konklusionen i den litteraturgennemgang var i øvrigt, at kaloriemærkning på menuer ikke er effektivt til at promovere sundere kostvalg.

Litteraturgennemgangen er ikke med i den nye rapport. Kræftens Bekæmpelse kender godt til den, men mener ikke, den giver et opdateret billede af effekten af kaloriemærkning.

»Litteraturgennemgangen tager studier med for en lang periode, fra før kaloriemærkning var ordentligt implementeret. Derfor giver den et billede af, at det ikke virker så godt. Men kigger man på vores analyser for perioden, hvor kaloriemærkning er bedre implementeret, så er der ingen tvivl om, at det virker,« siger Gitte Laub Hansen.

Fedmeproblematikken løses ikke alene med kaloriemærkning

Ifølge Anne Dahl Lassen tyder forskningen på området da også på, at kaloriemærkning kan stimulere produktudvikling, idet det bliver interessant for restauranterne at udvikle flere sunde tilbud, og at det kan påvirke købsmønstret.

Men der skal mere end kaloriemærkning til, hvis man for alvor vil ændre forbrugernes madvalg.

»Mange forbrugere ønsker en sund kost, men de gode hensigter bliver ofte modvirket af ubevidste købsmønstre og vaner. Mærkning kan bruges som redskab, men det er langt fra alene løsningen på fedmeproblematikken,« siger hun og nævner blandt andet nudging og sundere standardmenuer som eksempler på andre redskaber.

Kaloriemærkning mad fast food restaurant menu forbrugere vælge sundere fedme modvirke kræftens bekæmpelse

De færreste restauranter i Danmark har kaloriemærkning på menutavlen, men flere af de større kæder oplyser om madens kalorieindhold på deres hjemmesider. (Foto: Shutterstock)

Kræftens Bekæmpelse er enige i, at kaloriemærkningen ikke i sig selv løser problemerne.

»Men vi kan se, at det har en effekt, og vi er i så alvorlig en situation med den stigende overvægt, at vi er nødt til at tage alle mulige redskaber i brug for at få vendt udviklingen,« siger Gitte Laub Hansen.

Forbrugerne ønsker kaloriemærkning

Man kunne imidlertid indvende, at besøg på fastfoodrestauranter sjældent er motiveret af et ønske om at tabe sig.

Så hvorfor minde forbrugerne om, hvor mange kalorier de skal til at indtage?

»Et flertal af befolkningen ønsker sig kaloriemærkning på restauranter, så manglende efterspørgsel er ikke et argument for at vælge det fra,« siger Gitte Laub Hansen og fortsætter:

»Vi er ikke ude på at give forbrugerne dårlig samvittighed, og vi bilder os heller ikke ind, at kaloriemærkning vil påvirke alle forbrugere. Vi vil bare gerne give folk et oplyst beslutningsgrundlag.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk