Forsker: Tre grunde til, at vaccinemodstanderne er på retræte
KOMMENTAR: Vaccinemodstandere har længe forplumret debatten – men tre ting tyder på, at fornuften er ved at få overhånden.
vaccine fare sundhed

Lad os være glade for, at vi lever i et land med ekstremt gode vaccinations-programmer, og sammen medvirke til, at anti-vaxxerne holdes langt nede. (Foto: Shutterstock).

Lad os være glade for, at vi lever i et land med ekstremt gode vaccinations-programmer, og sammen medvirke til, at anti-vaxxerne holdes langt nede. (Foto: Shutterstock).

Da jeg i 1978 var til embedseksamen i medicin på Aarhus Universitet, fik jeg til prøven ’udleveret’ en ældre gentleman, som havde været i haven i foråret og havde benyttet hestemøg som gødning.

Det var et varmt forår, så han havde spredt møget iført korte bukser, men var faldet et par gange. Han havde det overordnet godt, men havde et skinnebenssår som følge af dårlig blodgennemstrømning.

En uges tid efter følte han sig sløj med muskelsmerter og tørst. Sidstnævnte burde ikke være et større problem, men han kunne næsten ikke åbne munden på grund af muskelspændinger.

Et meget lignende sygdomsbillede så læger på et hospital i Oregon i 2017, men som de først har rapporteret om for nylig

En dreng havde leget omkring forældrenes gård og fået en flænge i ansigtet. Udover muskelsmerter og tørst havde han muskelsammentrækninger over alt i kroppen.

Den gamle mand i Aarhus og drengen i Oregon fejlede det samme, nemlig tetanus, eller stivkrampe på dansk. Det skyldes en bakterie, som fra såret frigør et giftstof (toksin), som transporteres vidt omkring i kroppen med nervetrådene og forårsager kramper, som kan være livstruende.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Problem: Manglende vaccine

Den ældre herre var ikke særlig syg, han blev fanget tidligt i sygdomsforløbet. Drengen var derimod indlagt i næsten to måneder, heraf flere uger i respirator. Han kom sig dog og er i dag stort set uden mén. Lægerne beskriver hans lidelser som hjerteskærende.

Når vi i dag kommer på skadestuen med et sår, bliver vi spurgt om, hvornår vi fik seneste stivkrampevaccination. Er det mere end 10 år siden, vil vi få en ny (booster)vaccine.

Hvad gik der så galt i de to sygehistorier, jeg har opridset?

I begge tilfælde var patienterne ikke vaccinerede. For den ældre mands vedkommende var det i slutningen af 70’erne ikke helt usædvanligt.

For drengens vedkommende var det et resultat af, at forældrene ikke ønskede deres barn vaccineret imod noget som helst.

Sidstnævnte skyldtes med stor sandsynlighed frygt for, at vacciner giver sygdomme som for eksempel autisme. En frygt, som mange såkaldte ’anti-vaxxere’ (vaccinemodstandere) har, der gør, at de ikke vaccinerer deres børn.

LÆS OGSÅ: 5 råd fra forskere: Sådan bliver du en effektiv vaccine-fortaler

Anti-vaxxere kan spores tilbage til 90’erne

Denne frygt for vacciner kan spores tilbage til 90erne, hvor en plattenslager af en læge Andrew Wakefield fuskede med både laboratorie- og klinisk forskning og i forbindelse med dette hævdede, at MFR-vaccinen kunne give autisme.

LÆS OGSÅ: Link mellem autisme og MFR-vaccine er dårlig videnskab

Hans snyd blev afsløret, og han fik frataget sin licens til at være læge, men skaden var sket.

Inden han blev afsløret, var forældre med autistiske børn – helt naturligt – forbitrede over ’vaccinens skader’.

Disse ’skader’ er modbevist i meget store undersøgelser (se for eksempel her, her og her), og de oprindelige data var som sagt det rene snyd og humbug.

Du kan læse mere om Wakefield i min tidligere artikel ’Forsker: Misinformation er skyld i mæslingeepidemi’ her på Forskerzonen. 

Anti-vaxxeres børn og andres børn betaler prisen

Alligevel kan vi desværre stadig mærke skadevirkningerne efter Wakefield, endog på adskillige måder – udover drengen med stivkrampe.

Vi har blandt andet epidemier af mæslinger i USA, ved franske skisportssteder og mange andre steder i verden.

Altsammen på grund forældre, som mod al sund fornuft undlader at vaccinere deres børn, som så smitter andre.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse giver bud på, hvorfor vaccinemodstandere tror, at de ved bedre end eksperter

Man kan godt få en sygdom, man er vaccineret for, for det er ikke alle, som har et lige effektivt immunforsvar, men risikoen er mange gange mindre.

Jeg har som læge meget svært ved at forstå, hvordan forældre kan finde på at fravælge vacciner til deres børn – både deres egne og andres børn betaler prisen for deres fravalg.

Ubestrideligt er det imidlertid, at man på internettet kan finde grupper af forældre, som med stor ihærdighed har proklameret vacciners skadelige virkning, i en sådan grad at deres blogs overstiger vaccinefortaleres i størrelse og hyppighed.

Vacciners tilbagegang skyldes tre ting

Hvorfor så overskriften på denne artikel?

Fordi der er tegn i sol og måne på, at fornuften er ved at vinde frem.

Det konkluderer jeg på baggrund af tre ting:

  1. For det første er WHO nu aktivt gået ind i kampen og har udnævnt undladelse af vaccination som en af de ti største trusler for Verdenssundheden. Dette i erkendelse af, at anti-vaxxernes i nogle tilfælde har haft held med at bidrage til et betydeligt fald i andelen af vaccinerede børn.
  2. For det andet har flere af de sociale medier, heriblandt Facebook meddelt, at de ikke mere vil have misinformation om vacciner på deres site.
  3. Endelig har det, at unge mennesker står frem (for eksempel ved kongreshøringer i USA) og fortæller om følgerne af, at deres forældre undlod vaccinationer, gjort stort indtryk.

Jeg har ikke berørt spørgsmålet om, hvorvidt vaccination skal være tvungen. Det tilkommer heller ikke mig, men sandt er det, at vi havde koppevaccination indtil 1976, og den tvangsmæssige vaccination har en stor ære for, at den frygtede koppesygdom nu er udryddet.  

I dag skal læger registrere alle vaccinationer, og det er godt. Og rigtigt er det også, at man kan være allergisk overfor visse komponenter i vacciner.

Indtil videre kan man blot håbe på, at fornuften – som for mig at se nu har overhånd – vil sejre.

LÆS OGSÅ: HPV-vacciner imponerer i nye studier: Overgår måske endda forskernes håb

Vi skal holde anti-vaxxerne nede

For tiden har vi på Aarhus Universitetshospital en læge fra Changrai i Nordthailand på besøg.

Jeg spurgte hende, om hun så mennesker med stivkrampe på sit hospital. Hun svarede, at hun så adskillige hvert år.

Thailand har et effektivt vaccineprogram, men Changrai ligger tæt på både Laos og Myanmar, hvor vaccinationer er for egen regning. Der kom hendes patienter fra.

Lad os være glade for, at vi lever i et land med ekstremt gode vaccinations-programmer og sammen medvirke til, at anti-vaxxerne holdes langt nede.

LÆS OGSÅ: Se, hvilken massiv gavn vacciner har gjort indtil videre

LÆS OGSÅ: Hvad skal jeg vide om HPV og vaccine?

LÆS OGSÅ: Sådan virker vacciner

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk