Hvad skal jeg vide om HPV og vaccine?
Næsten alle seksuelt aktive har været smittet med HPV. Forstå virussen og dens eneste 'modgift'.

Få hurtigt overblik over HPV-vaccinen i denne video, som med hjælp fra tre forskere gennemgår videnskabens vigtigste konklusioner. (Video: Skønhedslaboratoriet / Videnskab.dk)

Få hurtigt overblik over HPV-vaccinen i denne video, som med hjælp fra tre forskere gennemgår videnskabens vigtigste konklusioner. (Video: Skønhedslaboratoriet / Videnskab.dk)

Der har efterhånden været så mange diskussioner af HPV-vaccinen og dens virkning, at man nemt kan miste overblikket.

Måske har de mange udmeldinger endda fået dig til at tvivle på, om du skal have vaccinen eller ej.

Eller måske giver du lidt op, hver gang du hører bogstaverne HPV.

I denne video satte Videnskab.dk’s YouTube-kanal Skønhedslaboratoriet sig for at give klarhed over emnet og stille tre forskere følgende spørgsmål: Hvad er HPV?

Skønhed og kemi på YouTube

Skønhedslaboratoriet er Videnskab.dk's YouTube-kanal om skønhed og videnskab.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Kanalen er en del af et større projekt, YouKnowHow, som er støttet af Nordea-fonden.

Stort set alle får en HPV-infektion

HPV er en meget udbredt og seksuelt overført virus, som findes i mange forskellige varianter.

De fleste giver ‘bare’ harmløse kønsvorter, mens andre og mere alvorlige HPV-typer kan sætte sig som en kronisk infektion, uden man mærker noget til det.

»Vi får næsten alle på et tidspunkt en HPV-infektion, hvis man er seksuelt aktiv, og stort set alle kommer også af med den igen. Men én procent gør ikke, og problemet er, at vi ikke ved, hvem den ene procent er,« siger Jan Blaakær.

Han er klinisk professor ved Institut for Gynækologi og Obstetrik, Syddansk Universitet, og har bidraget med viden til videoen om HPV.

Nogle får celleforandringer

Kronisk infektion med en farlig HPV-type kan kun opdages ved screening for livmoderhalskræft hos lægen, som alle piger og kvinder indkaldes til, hvor man får lavet et såkaldt celleskrab, eller en HPV-test, som udføres, hvis der påvises celleforandringer.

Hvis prøven afslører, at man er i risikozonen for at udvikle kræft, kan der foretages et såkaldt 'keglesnit', hvor den inficerede del af livmoderhalsen skæres væk.

I værste fald kan en kronisk infektion med en farlig HPV-type føre til livmoderhalskræft – en alvorlig kræftform, som knap 100 danske kvinder døde af i 2016.

Hvorfor skal man vaccineres?

Forskernes enstemmige svar lyder, at HPV-vaccinen er vores bedste beskyttelse mod at udvikle livmoderhalskræft, fordi hverken kondom eller andre præventionsformer beskytter tilstrækkeligt mod HPV.

Vaccinen indeholder et stof, der ligner HPV-virusceller. Som med alle andre vacciner reagerer kroppen ved at danne antistoffer, der gør kroppen i stand til at bekæmpe de ægte virusceller, hvis de dukker op.

Det virker måske underligt, men man kan faktisk ikke sige med 100 procents sikkerhed, at vaccinen beskytter mod kræft.

Når vaccinen alligevel er taget i brug, er det, fordi vaccinen meget stor sikkerhed beskytter mod smitte med HPV og forstadier til kræft - som er en forudsætning for, at man udvikler HPV-relateret kræft.

Hvad ved vi om bivirkninger?

Debatten om bivirkninger ved HPV-vaccinen har fået mange til at tvivle på, om de skal få vaccinen.

Men intet i bjergene af HPV-forskning tyder på, at man skal være nervøs for bivirkninger fra HPV-vaccinen.

»Vi kan opsummere det ved at sige, at vi ser ikke noget, der giver anledning til bekymring. Vi har samlet set studier af millioner af kvinder og over en halv million drenge, og her ser vi ingen mønstre eller sammenhænge, der giver anledning til bekymring,« siger Anders Peter Hviid, der er seniorforsker ved Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut, og ligeledes har bidraget med viden til videoen om HPV.

Kæmpestudie viser, at HPV-vaccinen virker

Et af de større studier er et såkaldt ‘Cochrane’-studie, som er en uafhængig analyse af 26 studier på området, der i alt omfatter 73.000 kvinder. Denne slags samlestudie er den stærkeste metode, sundhedsvidenskaben har til at vurdere, om en type af medicin kan være farlig for os.

Cochrane-studiet viser kort sagt, at:

HPV-vaccine til drenge

Også mænd udvikler HPV-relateret kræft, og derfor foreslår regeringen som en del af finanslovsforslaget for 2019, at alle drenge bliver inkluderet i vaccine-programmet, der lige nu kun omfatter piger og homoseksuelle drenge.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

  • Vaccinen reducerer risikoen markant for at blive smittet med HPV og udvikle forstadier til kræft.

  • Vaccinen ikke øger risikoen for at få alvorlige bivirkninger, fordi der ses de samme alvorlige symptomer inden for gruppen af ikke-vaccinerede, som hos de vaccinerede.

Læs mere i vores tidligere artikel om Cochrane-studiet: 'Kæmpestudie: HPV-vaccinerne virker og er ikke farlige'.

Kan vi være 100 procent sikre?

Som så mange andre befolkningsundersøgelser af mennesker og medicin kan man aldrig med 100 procents sikkerhed udelukke, at der kan være en alvorlig bivirkning i sjældne tilfælde, forklarer videoens tredje forsker – men vi er meget tæt på:

»Problemet er altid, at man kun finder det, man leder efter. Så når man laver de her store registerundersøgelser, afhænger resultatet af, hvilke symptomer man vælger at kigge på i undersøgelsen,« siger Allan Randrup Thomsen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

»Men nu har vi efterhånden søgt så højt og lavt, at selvom der måske er et enkelt tilfælde af bivirkninger i ny og næ, så det er formodentlig ikke noget, der er særligt for HPV-vaccinen, for sådan vil det være for alle vacciner.«

Se med i videoen øverst for at blive endnu klogere på HPV-vaccinen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk