Forsker: Misinformation er skyld i mæslingeepidemi
KOMMENTAR: Selvom det siden 1987 har været muligt at vaccinere sine børn mod mæslinger, er der stadig mange forældre, som undlader at vaccinere sine børn. Det skyldes blandt andet, at der findes sundhedspersonale, som aktivt misinformerer bekymrede forældre. En misinformation, som er nødt til at stoppe.
mæslinger vaccination

Mæslingevaccinen har været tilgængelig i tredive år, men der er mange forældre, som vælger den fra til deres børn. Det skyldes blandt andet misinformation fra sundhedspersonale og interessegrupper, skriver dansk professor. (Foto: Shutterstock)

Mæslingevaccinen har været tilgængelig i tredive år, men der er mange forældre, som vælger den fra til deres børn. Det skyldes blandt andet misinformation fra sundhedspersonale og interessegrupper, skriver dansk professor. (Foto: Shutterstock)

Sygdomme som kighoste, mæslinger og difteri var tidligere hyppige børnesygdomme sygdomme, som kunne være fatale for små børn.

Med det danske vaccinationsprogram har man dog formået at undgå størstedelen af sygdomstilfældene. Vaccinationsprogrammet er et tilbud til alle børn om, at de gratis kan blive vaccineret mod ni børnesygdomme. 

Historien kort
  • Nogle sundhedspersoner og interesseorganisationer kæmper for at få forældre til at undlade at lade deres børn vaccinere mod mæslinger.
  • En stor gruppe somaliske indvandrere i USA er angrebet af mæslinger, da de har undladt at lade sig vaccinere på grund af misinformation.
  • Misinformationen skyldes ofte, at folk advarer mod en sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme, selvom denne myte for længe siden er blevet afvist.

Efter man har udviklet en vaccine mod mæslinger har det blandt andet betydet, at antallet af tilfældet er faldet fra flere tusinde om året til kun at være tre tilfælde i 2016.

Men i dag er tilslutningen til vaccinerne faldet, og især MFR-vaccinen bliver ofte kritiseret fra flere fronter. Det har haft den konsekvens, at stadig færre forældre vælger at lade deres børn blive vaccineret mod mæslinger.

Det skyldes blandt andet, at der findes sundhedspersonale, som aktivt forsøger at overtale folk til at undlade at vaccinere deres børn.

Forældre vil beskytte deres børn mod bivirkninger

Jeg har tidligere i disse spalter givet udryk for min harme over, at vi er inde i en periode med nedsat opbakning til forskellige vaccinationsprogrammer.

Det er dog vigtigt at pointere, at jeg ikke langer ud efter forældre, som i bedste mening vil beskytte deres børn imod alvorlige følgevirkninger til en vaccination, og som derfor undlader at følge vaccinationsprogrammer.

Dem, jeg er ude efter, er de personer, som til stadighed laver opsøgende arbejde for at tale forældre fra at vaccinere deres børn. Det kan både være sundhedspersoner og interessegrupper, som er imod vaccinationsprogrammet. De sidstnævnte er typisk forældre til børn, som, de formoder, er blevet skadede af vacciner.

Myten om mæslinger og autisme

Mens jeg har en vis sympati for interessegrupperne, ligegyldigt hvor rabiate, de er, kan jeg blive virkelig vred over, at sundhedspersoner kan sprede ikke-dokumenterede budskaber om farer ved vacciner til forældre, som i bedste mening kan bringe deres børn i fare for at få alvorlige sygdomme.

Den største synder i Herrens vingård er i denne forbindelse uden for enhver tvivl den dybt miskrediterede Andrew Wakefield. Han var oprindeligt læge, men han fik frataget sin engelske lægeautorisation på grund af groft fuskeri og uetisk optræden. 

mæslinger vaccination

Mæslinger er en meget ubehagelig sygdom, selv for dem som slipper uden varige mén, skriver Peter Hokland. (Foto: Shutterstock)

Hans ’normalmateriale’ i en ’videnskabelig’ undersøgelse bestod blandt andet af blodprøver taget fra børn, som var inviteret til hans datters fødselsdag – dette uden forældrenes samtykke, vel at mærke!

Det er da også hans 'forskning', som er skyld i myten om, at der er en sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme. En myte, som dog for længst er blevet aflivet, men som man stadig kan støde på med mellemrum.

Nye mæslingeudbrud i Europa og USA

Den nyeste udvikling i vaccinationsdebatten drejer sig om mæslinger. Men er mæslinger ikke en ufarlig sygdom?

Nej, det er den ikke:

  1. For det første er den ofte ganske ubehagelig, selv for børn, som kommer sig over den uden mén.
  2. For det andet er mæslinger inden for første leveår meget farlig hos én ud af hver 600 børn, som i den tidlige skolealder udvikler indlæringsforstyrrelser. Og ja, nogle børn dør af mæslinger.

Mens man ved årtusindskiftet regnede med, at mæslinger i den vestlige verden ville være praktisk taget udryddet, har der på grund af kvaksalveren Andrew Wakefield og hans ukorrekte påstand om sammenhæng mellem MFR-vaccine og udvikling af autisme, været udbrud af mæslinger i både Europa og USA.

Det mest kendte er det såkaldte Disneyland-udbrud i slutningen af 2014, hvor forældre fra et af de rigeste områder i USA (lige nord for Golden Gate broen i San Francisco) tog i forlystelsesparken med deres ikke-vaccinerede børn, som så smittede andre.

Det seneste udbrud er i skrivende stund i gang i Minnesota i USA  og ser ud til at være endnu værre.

Mæslinger angriber somaliske indvandrere

I modsætning til i 2014 ved San Francisco er det ikke den rige, hvide befolkning, der står for skud i Minnesota. Udbruddet, som per 10. maj omfatter næsten 50 tilfælde, ses næsten udelukkende hos somaliske indvandrere.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Det har undret behandlere meget, da en opgørelse i 2008 viste, at netop den befolkningsgruppe faktisk havde en høj opbakning (92 procent) for vacciner. Den faldt imidlertid dramatisk til 42 procent, da lokalbefolkningen fik mistanke om et øget antal tilfælde af autisme blandt somaliske børn.

I dag ved vi blandt andet fra artikler i den amerikanske dagspresse, at dette skyldes, at interessegrupper uopfordret havde kontaktet forældrepar og advaret dem imod MFR-vaccinen. Ja, det kunne faktisk se ud, som om Wakefield selv har været ude med snøren – igen, igen.

Der var selvfølgelig – viste det sig ifølge Washington Post - ingen sammenhæng mellem MFR og autisme hos de somaliske indvandrere, men skaden var sket og udbruddet kører - i skrivende stund heldigvis uden, at børn er døde.

Misinformationen skal stoppes

Kan vi dog ikke lære noget af dette? Jo da:

Klager over følgevirkninger til vaccinationer skal tages alvorligt og undersøges.

Problemet med MFR og autisme er blot, at dette blev modbevist i en stor dansk rapport for 15 år siden, og alligevel fortsætter Wakefield og hans såkaldte 'anti-vaxxers' følgere åbenlyst deres forkastelige virksomhed, senest altså mod en letpåvirkelig befolkningsgruppe.

Man kan kun håbe, at disse mennesker snart har opbrugt mulighederne for finde sagesløse forældre, de kan misinformere.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk