HPV-vacciner imponerer i nye studier: Overgår måske endda forskernes håb
HPV-vacciner beskytter mod alvorlige forstadier til kræft – formentlig også i uvaccinerede piger.
HPV-vaccine, HPV, vacciner, effekt

Både HPV-vaccinerede og deres uvaccinerede veninder ser alle ud til at få beskyttelse af vaccinen mod HPV-virus. Enslydende resultater er nu fundet i Australien, Skotland og Danmark. (Foto: Shutterstock)

Både HPV-vaccinerede og deres uvaccinerede veninder ser alle ud til at få beskyttelse af vaccinen mod HPV-virus. Enslydende resultater er nu fundet i Australien, Skotland og Danmark. (Foto: Shutterstock)

Det ser ud til, at HPV-vacciner har endnu bedre effekt, end mange turde håbe på, da de første blev indført for godt 10 år siden.

Antallet af tilfælde af alvorlige celleforandringer – som kan føre til livmoderhalskræft – er styrtdykket med hele 89 procent i skotske kvinder, der blev vaccineret som 12-13-årige, i forhold til en gruppe af uvaccinerede piger.

Det viser et nyt studie, der blandt andet omfatter samtlige unge kvinder, der blev HPV-screenet i Skotland fra 2008 til 2016.

Skotland tilbyder ligesom Danmark gratis HPV-vaccination til alle.

»Resultaterne er dramatiske og dokumenterer en betydelig reduktion i alvorlige celleforandringer over tid,« konstaterer en tilhørende lederartikel i det ansete tidsskrift BMJ, hvor studiet er publiceret.

Uvaccinerede piger bliver beskyttet af vaccine

Samtidig viser studiet, at antallet af alvorlige celleforandringer også er dykket i uvaccinerede piger.

Alvorlige celleforandringer

Typisk udvikler en kvinde livmoderhalskræft efter at have fået en HPV-infektion, som sætter gang i celleforandringer.

Celleforandringer kan være mindre alvorlige i betydningen ’langt fra at skabe livmoderhalskræft’ (kaldet CIN 1), ret alvorlige (kaldet CIN 2) eller så alvorlige, at det er tæt på, at man udvikler livmoderhalskræft (CIN 3).

Det nye studie viser, at HPV-vaccinen nedsætter risikoen for alle tre stadier, men mest effektivt CIN 3.

Det tolker de skotske forskere som et tegn på, at vaccinen er i gang med at skabe såkaldt flokimmunitet: Når mange i en befolkning er beskyttet mod en sygdom, er der færre smittede, og sygdommen får sværere ved at sprede sig til grupper, der er uvaccinerede.

Danske forskere er enige.

»Det er meget sandsynligt, at det forholder sig sådan. Vi har påvist samme mønster tidligere med kønsvorter, hvor man kan se, at et fald blandt kvinder også har en beskyttende effekt for drenge,« fortæller Palle Valentiner-Branth, leder af sektionen for vaccineforbyggelige sygdomme på Statens Serum Institut, til Videnskab.dk.

Han tilføjer, at det skotske studie generelt viser en »imponerende stor effekt« af HPV-vacciner, som giver »meget høj beskyttelse«.

LÆS OGSÅ: Hvad skal jeg vide om HPV og vaccine?

Fire grunde til, at HPV-vacciner har god effekt

Vaccinerne ser alt i alt ud til at gavne på grund af fire faktorer:

  1. De beskytter mod de mest aggressive af de over 100 typer HPV-virus, så piger og kvinder undgår infektion, der i sidste ende kan føre til livmoderhalskræft.
  2. De ser dog ud til at beskytte mod mere end blot de mest alvorlige undertyper af HPV, som vaccinerne er designet til at forhindre De giver muligvis også en krydsbeskyttelse, som er en ekstra bonus.
  3. Fordi en række HPV-typer bliver holdt væk, styrtdykker antallet af alvorlige celleforandringer, som kan give forstadier til livmoderhalskræft.
  4. Og endelig ser det altså ud til, at den markante effekt på alvorlige celleforandringer sætter sig spor i gruppen af piger, som ikke er blevet vaccineret. Det passer fint med, at man i tidligere studier har set, at HPV-vaccinen giver flokimmunitet for HPV-virus (se f.eks. dette norske studie fra 2018).

»Generelt kan man sige, at HPV-vaccinerne virker, som vi forventede, og måske endda endnu bedre,« konstaterer Palle Valentiner-Branth.

Kræftens Bekæmpelse har lignende resultater

Resultaterne kan efter al sandsynlighed overføres til danske forhold, for man har allerede gjort tilsvarende opdagelser herhjemme.

Kræftens Bekæmpelse har netop publiceret et studie i det anerkendte tidsskrift Clinical Infectious Diseases. Studiet viser markant nedgang i alvorlige celleforandringer hos danske kvinder, som blev vaccineret, inden de fyldte 16 år.

Effekten viste sig, uanset om de havde fået 1, 2 eller 3 stik med HPV-vaccine.

Allerede i 2014 nåede forskerne fra Kræftens Bekæmpelse frem til et tilsvarende resultat, melder Susanne Krüger Kjær, der har været med til at lave begge danske studier. 

Forskellige typer vaccine

Studiet i Skotland er lavet på kvinder, der som 12-13-årige fik HPV-vaccinen Cervarix. Den beskytter mod de to mest udbredte HPV-virus, som har fået tallene 16 og 18. Man kalder den en bivalent vaccine.

I Danmark har mange piger fået HPV-vaccinen Gardasil i en form, der beskytter mod fire typer HPV-virus; en firvalent vaccine, som undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse har fokuseret på.

I dag kan man endda få én, der beskytter mod ni typer; en nivalent vaccine.

»Man har også set noget lignende i Australien, og det er skønt, at det kan genfindes flere steder i verden. Det giver rigtig solid evidens for, at HPV-vacciner er gode og virker som forventet i forskellige befolkninger,« siger Susanne Krüger Kjær til Videnskab.dk.

Susanne Krüger Kjær er overlæge, dr.med., professor ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, samt forskningsleder i Center for Kræftforskning under Kræftens Bekæmpelse.

LÆS OGSÅ: Se, hvilken massiv gavn vacciner har gjort indtil videre

Ifølge vaccineforsker Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet er resultatet i begge studier meget som forventet, fordi han »altid har haft store forventninger om en udtalt effekt af vaccinerne.« 

Professor: Nye vacciner kan være endnu bedre

Allan Randrup Thomsen bemærker en særlig styrke ved det skotske studie: Det har set på samtlige skotske piger født mellem 1988 og 1996, som blev screenet for forstadier til livmoderhalskræft, da de var fyldt 20.

Det giver i sig selv et materiale med over 130.000 vaccinerede og ikke-vaccinerede kvinder.

Forskerne har desuden fulgt kvinderne gennem data i sundhedsvæsnet. Oplysningerne er blevet sammenholdt med data på kvinder fra tidligere fødselsårgange, som ikke har fået tilbudt HPV-vaccine.

»Man har altså ikke udvalgt særlige grupper, som det er gjort i nogle tidligere undersøgelser, men har taget alt, man kunne få fat i – og stadig ser man en klar og rigtig god effekt af HPV-vaccinen på de alvorligste celleforandringer,« bemærker Allan Randrup Thomsen over for Videnskab.dk.

Professoren tilføjer, at det nok er et spørgsmål om temperament, om fundet i sig selv er markant eller overraskende.

»Jeg synes selv, at det er i den størrelsesorden, man kunne håbe på. Man kan også håbe, at de nyere vacciner mod flere typer HPV giver endog endnu bedre dækning, end de finder i studiet fra Skotland,« siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

Jo tidligere vaccination, des bedre beskyttelse

Det skotske studie viser i tråd med tidligere forskning, at HPV-vaccinen er mere effektiv, des tidligere en pige er blevet vaccineret. 

Det kan skyldes, at ældre piger allerede har haft seksuel debut, når de får vaccinen.

HPV-virus bliver spredt ved sex, og derfor kan ældre piger være inficeret med HPV, før de er blevet vaccineret.

LÆS OGSÅ: Professor: Vacciner kan redde verden – men kun, hvis vi bruger dem rigtigt

LÆS OGSÅ: Trods markante udmeldinger: Ingen nye beviser mod HPV-vacciner

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk