Hver tredje person i verden er overvægtig
Næsten en tredjedel af verdens befolkning vejer for meget. Forskerne ved overraskende lidt om hvorfor, men kan konstatere, at fedme spreder sig i alle samfundslag.

Det er for det meste folk i lavere samfundslag, som er overvægtige - men udviklingen i overvægt og fedme sker i alle klasser. (Foto: Colourbox)

Det er for det meste folk i lavere samfundslag, som er overvægtige - men udviklingen i overvægt og fedme sker i alle klasser. (Foto: Colourbox)

I dag døjer 2,1 milliarder mennesker i verden med enten overvægt eller fedme. Det svarer næsten til en tredjedel af verdens befolkning, ifølge en stor analyse af kropsvægt i hele 188 lande af verdens omkring 200 lande, offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

671 millioner af dem, der vejer for meget, er klassificeret som fede.

Det betyder, at de har en kropsmasseindeks (BMI) på mere end 30. Det vil sige, at en person, der for eksempel er 165 centimeter høj, vejer over 82 kg, eller at en, der er 180 centimeter høj, vejer over 100 kg. 

Der er flest fede mennesker i USA

Fedmen er ikke ligeligt fordelt over verden. Det er i USA, der bor flest fede mennesker. Dette er så naturligvis påvirket af, at USA også er et land med en stor befolkning.

Ser man i stedet på procentdelen af befolkningen, der kæmper med for høj vægt, er det særligt i Mellemøsten, Nordafrika og Centralamerika, der skiller sig ud. Det samme gælder for østaterne i Stillehavet og Caribien.

I Kuwait, Mikronesien, Libyen og Qatar kæmper over halvdelen af kvinderne med fedme.

Og udsigterne for fremtiden ser ikke lyse ud.

Ingen har bremset udviklingen af fedme

Forskerne bag studiet har undersøgt udviklingen af fedme og overvægt i de sidste 30 år, fra 1980 til 2013. De konkluderer, at der har været en enorm stigning i antallet fede og overvægtige mennesker 857 millioner i 1980 til 2,1 milliarder i 2013.

I industrilandene var opsvinget allerede i gang i 1980, mens antallet stiger lidt langsommere i dag. Men ingen lande har formået at stoppe vægtøgningen i befolkningen.

»I de sidste tre årtier er der ikke et eneste land, som det er lykkedes for at reducere fedmeraterne,« siger Christopher Murray, en af initiativtagerne bag projektet, i en presseudmelding.

»Vi forventer, at fedme vil stige jævnt, da indtægterne stiger i under- og middelklassen.«

Fedme breder sig i alle samfundslag

Selvom denne udvikling har stået på i 30 år, ved vi forbløffende lidt om årsagerne til epidemien, konkluderer en anden forsker. 

Samtidig med at den globale fedmeanalyse præsenteres i lægetidsskriftet Lancet, udkommer der nemlig også resultater fra en anden undersøgelse af problemet.

Ruopeng An og Roland Sturm fra University of Illinois har gennemgået de mest almindelige antagelser om, hvad der ligger bag de stigende fedmetal i USA og undersøgt, hvordan det stemmer overens med udviklingen.

Vi har massere af hypoteser, men vi har virkelig ikke ret meget data, der bakker dem op på nuværende tidspunkt.

Ruopeng An

»En typisk opfattelse er for eksempel, at fedmeepidemien skyldes stigende forskelle i samfundet, og at vægtøgningen finder sted i de lavere sociale grupper. Det er måske ikke så mærkeligt,« siger Ruopeng An i en pressemeddelelse.

Forskning har for eksempel vist, at mennesker med lav uddannelse eller lav indtægt oftere vejer for meget. Nogle steder er fedme også knyttet til etnicitet.

Men dykker man ned i tallene over vægt i befolkningen, ser billedet anderledes ud.

Udviklingen i alle grupperne er i virkeligheden forbavsende ens: gennemsnitsvæksten i alle lag af den amerikanske befolkning er steget med omtrent samme hastighed.

Der er brug for universelle tiltag og ikke blot fokus på særlige grupper, hvis vi skal overvinde fedmeepidemien, argumenterer Ruopeng An og Roland Sturm.

Amerikanere træner mere, men dovner også mere

Forskerne har også kigget på materiale om amerikanernes fysiske aktivitet og finder langt fra et klart billede. De træner mere, men sover også mere og tilbringer mere tid foran skærmen.

Der er heller ikke nogen klare tendenser, når det kommer til kosten.

Det er uden tvivl rigtigt at hævde, at fedmeepidemien skyldes manglende adgang til sund mad til en overkommelig pris.

Amerikanerne bruger i dag færre af deres penge på mad end tidligere, og frugt og grønt er mere tilgængeligt og sælges til relativt lavere priser end tidligere.

Kort sagt er mad mere tilgængeligt i dag end tidligere. Og det kan være en vigtig faktor, tror forskerne.

Men foreløbig ved vi rent faktisk for lidt, mener Ruopeng An.

»Vi har massere af hypoteser, men vi har virkelig ikke ret meget data, der bakker dem op på nuværende tidspunkt.«

Læs gode baggrundsartikler om vores viden om fedme på Videnskab.dk: Mysteriet om vores fede maver og Fedmens gåder.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk