Hunden gør dig sund
Nu er det bevist: Hunden gør medicinske underværker for sin ejer. Dyrelægens råd for hunden får nemlig både vægt og kolesteroltal ned.

Nyt slanketip: Anskaf dig en hund. Forskning viser, at dyrelægens råd om hundemotion får kiloerne til at rasle af ejeren.

Nyt slanketip: Anskaf dig en hund. Forskning viser, at dyrelægens råd om hundemotion får kiloerne til at rasle af ejeren.

Forskningshold fra USA, Storbritanien og Australien har i forskellige studier kortlagt hvordan hunde påvirkning ejerens helbred.

Resultaterne viser entydigt, at dyrelægens motionsråd for vovsen smitter af og får hundeejeren til at smide kiloerne hurtigere, end hvis personen havde fulgt de traditionelle 'menneske'-råd. Det skriver den svenske internetavis, dn.se.

I USA sammenlignede man blandt andet en gruppe, som fulgte motionsrådene for hunden, og en gruppe, som fulgte traditionelle motionsråd mod overvægt. Allerede efter tre måneder kunne man se tydelige forbedringer hos den første gruppe. Både den firebenede og den tobenede tabte sig.

'Luft Fido, tab kilo'

I et anden amerikansk forskningsprogram, 'Walk a Hound, Loose a pound', skulle deltagerne gå med hunden i en hundegård. Efter forløbet var slut fortsatte hundeejerne uopfordret de regelmæssige motionsvaner.

Forskerne bag konkluderer, at hunden havde givet ejeren motivation til regelmæssighed. En vigtig egenskab i kampen mod overvægt.

Et australsk studie viste i forlængelse heraf, at tidligere hundeejere motionerede 44 minutter mindre i gennemsnit, efter de mistede hunden.

I Storbritannien målte en gruppe forskere, hvordan en 2,5 kilometer lang rute brugt til hundeluftning påvirkede ejerne. 60 procent angav, at de var blevet mere aktive efter et halvt års brug af ruten, og 69 procent oplevede også, at de var blevet mere sociale med andre hundeejere.

Mere om undersøgelserne  

162 personer mellem 19 og 85 år deltog i forskningsprogrammet 'Walk a Hound, Loose a pound' og skulle komme og gå med hunden i en hundegård.

De, som tidligere motionerede en eller flere gange om ugen, ændrede vaner efter forløbet i hundegården til fem gange ugentlig træning.

Antallet af hunde, størrelsen eller kærlighed til hunden havde ingen betydning for resultaterne.

I et andet studie i USA delte man 46 hundeejere i to grupper. Den første gruppe skulle følge dyrelægens motionsråd for hunden og den anden gruppe skulle følge traditionelle motionsråd mod overvægt og for højt kolesteroltal. Den første gruppe tabte sig mest både i vægt og kolesteroltal.

I Sverige findes studier, som viser, at nærhed til en hund forbedrer det psykiske helbred. Man mener, det hænger sammen med, at hormonet oxytocin frigøres ved berøring med hunden.

Kilde: Manimalis

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.