Beregning: Vi kan forhindre den næste pandemi for en brøkdel af omkostningerne ved COVID-19
handel med vilde dyr corona covid19 fremtidige pandemier

Det kan betale sig at beskytte tropiske skove, forhindre handel med vilde dyr og overvåge sygdomme opstået i eksotiske dyr, lyder forskeres analyse. (Foto: Shutterstock). 

Det kan betale sig at beskytte tropiske skove, forhindre handel med vilde dyr og overvåge sygdomme opstået i eksotiske dyr, lyder forskeres analyse. (Foto: Shutterstock). 

28 juli 2020

Coronakrisen har været en dyr omgang, og vi er ikke engang tæt ved endemålet endnu.

Indtil videre har den kostet 2.600 milliarder amerikanske dollar på verdensplan, og ingen ved, hvor meget slutregningen på den største pandemi i hundrede år bliver.

Men ved årligt at bruge 30 milliarder dollar på globalt plan kan man undgå en lige så grum sundhedskrise i fremtiden.

Sådan skriver i hvert fald et bredt team af forskere i det anerkendte tidsskrift Science og i en pressemeddelelse.

Teamet bestående af epidemiologer, biologer med ekspertise inden for vilde dyrs sygdomme, økologer og økonomer er nået frem til det tal ved at tage en lang række forskellige faktorer i betragtning.

Særligt to faktorer er afgørende for udviklingen af nye patogener (sygdomsfremkaldende organismer eller substanser), skriver forskerne:

  • ødelæggelsen af tropiske skove
  • og handlen med vilde dyr.

I pressemeddelelsen påpeger de endvidere, at der er et stort behov for at udvide overvågningen af patogener, der opstår hos vilde dyr.

Der er god grund til at være forsigtig. Ifølge forskerne er sådanne nye udbrud lige så almindelige som at udskifte nationale ledere:

»Patogenfremkomst er i bund og grund lige så fast en begivenhed som nationale valg: en gang hvert fjerde eller femte år,« siger medforfatter epidemolog Peter Daszak i pressemeddelelsen.

Forskerne skønner i pressemeddelelsen, at omkostningerne for den nye coronakrise kunne stige til helt op imod 15.000 milliarder dollar, mens de samtidig påpeger, at det vil koste dét, der svarer til 1-2 procent af de 10 rigeste landes militærbudget at modstå et lignende udbrud i fremtiden.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.