SETI-forsker: Verdens største teleskop skal guide rumvæsner til Jorden
Vi bør række mere ud mod andre livsformer i universet, mener forskere fra SETI, der søger efter liv i rummet. Andre frygter, at vi vækker en sovende kæmpe.

Arecibo-observatoriet i Puerto Rico har en diameter på 305 meter og et samlet areal på 70.000 kvadratmeter. Det gør det til det største radioteleskop i verden - i hvert fald indtil næste generations store teleskop SKA står klar, formentlig i 2024. (Foto: H. Schweiker/WIYN and NOAO/AURA/NSF)

Arecibo-observatoriet i Puerto Rico har en diameter på 305 meter og et samlet areal på 70.000 kvadratmeter. Det gør det til det største radioteleskop i verden - i hvert fald indtil næste generations store teleskop SKA står klar, formentlig i 2024. (Foto: H. Schweiker/WIYN and NOAO/AURA/NSF)

Mere end 50 års søgen i rummet har indtil videre været uden resultat: Vi har ikke fundet det mindste tegn på, at intelligent liv gemmer sig noget andet sted i universet end på Jorden.

Måske er det, fordi vi primært har lyttet efter signaler fra andre galakser og kun sporadisk har sendt noget den anden vej – som da verdens største radioteleskop, Arecibo-teleskopet i Puerto Rico, i 1974 sendte en kodet besked af sted mod en stjernehob 25.000 lysår væk, eller da sonden Voyager 1 i 1977 blev sendt ud i rummet med blandt andet en forgyldt skive med musik, taler, hvalsang og hilsner på 55 forskellige sprog.

Det er på tide, at vi skruer op for vores aktive søgen efter liv og for eksempel bruger Arecibo-teleskopet til at sende flere og regelmæssige beskeder ud i rummet, så der er større chance for, at vi bliver opdaget derude.

Det mener blandt andre Douglas Vakoch, der til daglig er forsker i det amerikanske rumliv-eftersøgningsinstitut, SETI.

»Vi har stadig kun søgt efter signaler fra en lille del af de mulige steder, hvor liv kan være, så det er ikke så overraskende, at vi ikke har fundet liv endnu, og vi er ikke frustrerede. Det her handler kun om at forfølge forskellige strategier, for nogen skal altså starte med at skabe kontakt,« sagde Douglas Vakoch, da han for nylig åbnede diskussionen under en stor videnskabskonference i San Jose i USA.

SETI vil sende regelmæssige beskeder ud i universet

Mere konkret mener Douglas Vackoh, at man kan sende beskeder mod stjerner eller områder i universet på op til 25 parsec – eller cirka 82 lysår – fra Jorden med teleskopet i Puerto Rico.

Beskederne skal være regelmæssige, for »tænk, hvis vi selv opfangede et signal; så skulle vi høre det flere gange for at få det bekræftet, ellers ville vi ikke gøre mere ved det«. For at holde udgifterne nede, kunne man sende beskederne af sted i den halve time, det ifølge Douglas Vackoh tager at varme radioteleskopet op, når det alligevel skal overvåge asteroider på himlen.

»Det ville være en relativt billig, ikke-krævende måde at begynde ’Aktive SETI-eksperimenter’ på den stærkeste sender, vi kender,« sagde Douglas Vackoh, der til daglig smykker sig med titlen ’Director of Interstellar Message Composition’ hos SETI.

Guldpladen The Sounds of Earth har forlængst forladt vores solsystem og er rejst videre ud i interstellart rum sammen med rumsonden Voyager 1. Endnu har ingen reageret på lydene af jordlig musik, stemmer eller dyrelyde. (Foto: NASA)

Beskederne skulle være anderledes, end vi har set dem hidtil og indeholde andet end »bare noget om kultur, musik eller noget andet idiotisk om os selv.«

»Vi tænker hele tiden, at andre civilisationer er længere fremme end os. Men måske noget af det videnskab, vi tænker som universelt, kunne være interessant for en anden civilisation. Videnskab er styret af kultur og miljø, så selvom de måske har en videnskab, der giver en bedre forståelse af universet, kunne vores videnskab godt være interessant for dem,« sagde Douglas Vackoh, der tidligere har foreslået, at vi sender hele vores internet ud i rummet.

Måske er rumvæsnerne tavse af en årsag?

Langt fra alle deler Douglas Vackohs begejstring for at råbe ud til universet om vores eksistens.

På konferencen i San Jose bemærkede forfatter og fysiker David Brin:

»Hvis der er rumvæsner derude, så er de lurere. Jeg har inviteret dem over min radio mange gange. Hvorfor har de ikke talt til os allerede? Måske har de en grund til ikke at have besvaret vores beskeder? Vi er muligvis den yngste, mest naive og mindst udviklede race i galaksen – og pludselig skal vi råbe op og starte samtalen? Hvis vi synes, der er for stille derude, er det måske, fordi de ved noget, vi ikke ved.«

»Og hvad hvis vi giver al vores viden væk i første sending. Hvad har vi så tilbage at handle med, hvis rumvæsnerne kommer?« sagde David Brin på konferencen, der var arrangeret af American Association for the Advancement of Science, der blandt andet udgiver det ansete tidsskrift Science.

Du kan læse mere om David Brins overvejelser og argumenter for og imod SETI's planer i artiklen 'Hele verden bør debattere, om vi skal kontakte rumvæsner'.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk