At hunde med deres fintfølende snuder kan lugte coronasmitte i mennesker, ligesom de kan lugte så mange andre sygdomme, er intet nyt.
Blandt andet i Finland har man allerede lavet et forsøg, hvor hunde skulle opspore smitte hos rejsende i Helsinki lufthavn, hvilket de gjorde med »næsten 100 procent sikkerhed.«
Det tal bliver nu bekræftet af to separate studier, ét engelsk og ét fransk:
Trænede hunde kan identificere coronasmitte på kun få sekunder og med en sikkerhed på mellem 94 og 97 procent.
Det skriver The Guardian henholdsvis her og her.
I det engelske studie, som endnu ikke er fagfællebedømt, blev seks hunde trænet i at opsnuse corona på tøj, som smittede mennesker havde haft på.
Hundene bestod med en ‘følsomhed’ på op mod 94,3 procent, altså, kunne de identificere coronavirus hos 94 ud af 100 smittede, selv hos asymptomatiske og folk med kun lidt coronavirus i sig.
Det gør hundene mere akkurate end antigen-hurtigtestene, som ifølge The Guardian har en følsomhed, der varierer mellem 58-77 procent, og desuden meget hurtigere, da hundene maksimalt er få sekunder om opgaven.
De resultater passer stort set overens med observationerne i det franske studie, som heller ikke er fagfællebedømt endnu.
I studiet skulle ni hunde identificere coronasmitte ved at lugte til svedprøver fra 335 frivillige ved et testcenter, der fik trykket vatrondeller op i deres armhuler i to minutter.
Vatrondellerne blev derefter forseglet i krukker, hvorefter hundene skulle snuse til dem. Også her klarede hundene sig godt med en følsomhed på 97 procent, næsten på niveau med en PCR-test.
Ingen af forskerne mener dog, at hunde bør erstatte PCR-testene, men at de kan bruges som et alternativ til hurtigtest i travle steder som lufthavne.
Den største forhindring ved at bruge hunde er, at det tager mellem 8-10 uger at træne dem op.
Som sagt er ingen af studierne fagfællebedømt endnu, men det franske studie er blevet fortrykt på databasen bioRxiv, hvor det er frit tilgængeligt.
At studier ikke er fagfællebedømte betyder, at andre forskere endnu ikke har tjekket dem igennem og blåstemplet dem. Resultaterne skal derfor læses med forbehold. Læs mere om fagfællebedømmelse – på engelsk kalder peer review – her.
\ Læs mere
cll