Mere end et års nedlukninger og restriktioner er måske opslidende. Men den danske indsats for at standse coronavirussen har ikke været forgæves.
Et nyt studie viser, at der i 29 højindkomstlande tilsammen var omkring 979,000 flere døde i 2020 end i tidligere år uden epidemi.
Danmark, Norge og New Zealand er de eneste ud af de 29 lande, hvor antallet af døde i 2020 ikke var højere end i tidligere år uden corona, viser studiet, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift BMJ.
»Studiet bekræfter, at coronavirussen har et stort dødeligt potentiale, hvis man slipper den løs. Nogle lande har været igennem en kæmpe overdødelighed,« siger Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi på Roskilde Universitet og har læst det nye studie.
»Vi kan glæde os over, at dødeligheden i Danmark ikke har været højere end normalt. Tallene retfærdiggør, at vi har gjort rigtig meget for at holde virussen nede,« tilføjer hun.
Færre er døde af influenza
Det lyder måske underligt, at der ikke var flere døde i Danmark sidste år end normalt, når der ifølge de officielle tal er over 2.500 personer herhjemme, som er døde efter at have haft COVID-19.
En mulig forklaring på, at forskerne ikke fanger de ekstra corona-dødsfald, kan være, at de ikke har korrigeret for, at restriktioner og nedlukninger i 2020 har haft den afledte effekt, at næsten ingen er døde af influenza, påpeger Lone Simonsen.
»Det hører med til historien, at Danmarks overdødelighed på grund af corona er svær at måle med mindre man korrigerer for, hvor mange færre der er døde af influenza,« siger hun.
\ Inkluderede lande
Følgende lande indgår i beregningerne af overdødelighed i højindkomstlande:
New Zealand, Norge, Danmark, USA, England og Wales, Spanien, Polen, Lithauen, Ungarn, Italien, Slovenien, Belgien, Frankrig, Tyskland, Holland, Tjekkiet, Sverige, Portugal, Grækenland, Østrig, Skotland, Schweiz, Slovakiet, Sydkorea, Slovenien, Nordirland, Israel, Finland, Letland, Estland.
USA har højst overdødelighed
I studiet har forskerne sammenlignet dødeligheden under corona-pandemien med historiske data om de forskellige landes antal døde i år, hvor der ikke var en ny virus i omløb. Det er en anerkendt metode til at måle, hvor mange ekstra dødsfald en epidemi forårsager, siger Lone Simonsen.
Målt på det totale antal er den højeste overdødelighed registreret i USA, hvor 458.000 flere end forventet er døde i 2020. Andre lande er hårdere ramt, når man sætter antallet af døde i forhold til antallet af indbyggere – i forskernes grafik under denne artikel kan du blandt dykke ned i, hvor mange døde der er per 100.000 indbyggere i forskellige lande.
Efter USA følger:
- Storbrittanien med 94.400 ekstra døde i 2020.
- Italien, hvor 89.100 flere end normalt er døde.
- Spanien, der havde 84.100 ekstra dødsfald.
- Polen med 60.100 flere døde end normalt.
Dødelighed er massivt underrapporteret
I dele af verden med knap så meget velstand står det endnu værre til. Lone Simonsen nævner et andet studie, der beregner overdødeligheden i 89 lande, som forskerne har kunnet skaffe data fra.
Studiet er endnu ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift – det betyder, at det ikke er blevet fagfællebedømt og kvalitetsstemplet af fagfæller. Det bygger på beregninger af overdødeligheden i 89 lande, som forskerne har kunnet skaffe data fra.
Studiet viser – ifølge Lone Simonsen – at dødeligheden i de værst ramte lande i løbet af 2020 var op til 114 procent højere end normalt – den højeste overdødelighed er registreret i Peru. Derudover er også lande som Rusland, Bulgarien og Mexico ekstremt hårdt ramt.
Forskerne konkluderer, at mange lande hidtil har underrapporteret antallet af corona-dødsfald. I gennemsnit er dødsraten på verdensplan mindst 1,6 gange højere end rapporteret, estimerer de.
Studiet skal læses med det forbehold, at det endnu ikke har været igennem kvalitetstjek hos et videnskabeligt tidsskrift. Lone Simonsen har dog læst det og vurderer, at kvaliteten er fin. Studiet giver et vigtigt første indtryk af, hvor alvorlig corona-pandemien reelt har været i lande med dårligere kontrol, siger hun.
»Vi begynder nu at se, at nogle lande har en meget højere dødelighed, end de har rapporteret. I Rusland har antallet af døde være undervurderet med 6-8 fold,« siger Lone Simonsen.
»Den slags beregninger af overdødelighed er en virkelig vigtig faktor for at forstå, hvor alvorlig en pandemi er,« tilføjer hun.
Fulde konsekvenser endnu ikke belyst
En række lande, for eksempel i Afrika, Sydøstasien og Mellemøsten, har ikke tilgængelige oplysninger om overdødelighed i uge for uge eller måned for måned. Det er nødvendigt for at beregne den årlige overdødelighed på den måde, som forskerne bag de to nævnte studier har gjort.
I en kommentar i BMJ skriver forskerne bag beregningerne af overdødeligheden i højindkomstlande, at pandemiens fulde konsekvenser måske først kan blive fuldt belyst om mange år »især i lavindkomstlande, hvor faktorer som fattigdom, mangel på vacciner, svage sundhedssystemer og høj befolkningstæthed udsætter folk for øget risiko for COVID-19 og medfølgende skadevirkninger.«
I grafikken herunder kan du se tal fra BMJ-studiet om, hvor høj overdødeligheden har været i forskellige lande. Ved at trykke på pilen kan du dykke yderligere ned i detaljer om, hvilke dele af befolkningerne der har været hårdest ramt.
\ Kilder
- Lone Simonsens profil (RUC)
- ‘Excess deaths associated with covid-19 pandemic in 2020: age and sex disaggregated time series analysis in 29 high income countries’, BMJ 2021. Doi: 10.1136/bmj.n1137
- ‘The World Mortality Dataset: Tracking excess mortality across countries during the COVID-19 pandemic’, MedRxiv, 2021. Doi:10.1101/2021.01.27.21250604