Midt i sommerens chokerende naturbrande og oversvømmelser publicerede FN’s klimapanel sin seneste klimarapport.
Rapporten, som er meget dyster læsning, advarer om ‘rød alarm for menneskeheden‘: Vores brug af fossile brændstoffer tvinger de globale temperaturer i vejret.
For at opfylde Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader Celsius skal vi reducere CO2-udledningen øjeblikkeligt.
Den internationale shippingindustri er én af de sektorer, der gør størst skade. Shippingindustriens CO2-udledning svarer næsten til udledningen fra et industriland som Tyskland.
Højt på dagsordenen
FN’s Internationale Maritime Organisation (IMO) har sat spørgsmålet omkring shipping og klimaforandringer højt på sin dagsorden.
Shippingindustriens udledning kan beregnes ved hjælp af fire hovedfaktorer:
- Vægten af transporterede produkter
- Hvor langt de bliver transporteret
- Mængden af brændstof, der skal til for at flytte et ton produkter en kilometer
- Mængden af CO2, der frigives, når brændstoffet bliver produceret og brugt (brændstoffets CO2-intensitet).

Politisk ligger fokus i overvældende grad på det sidste punkt – hvilket brændstof der bruges, og hvor CO2-intensivt det er.
Men i 2030 skal vi stadig spejde langt, før CO2-neutrale brændstoffer, som brint og ammoniak, står for bare en enkeltcifret procentdel af brændstoffet brugt i shippingindustrien.
Det er et problem: Hvis vi skal nå Paris-aftalens klimamål, skal udledningen reduceres dramatisk på kort sigt, og det betyder, at vi skal overveje en række andre måder at reducere shippingindustriens udledning på i det kommende årti.
Her følger 10 måder, shippingindustrien kan mindske sin udledning af CO2.
1. Reducér mængden af brændstof ved at transportere færre ting
I en verden med begrænsede ressourcer skal vi forholde os kritisk til eget forbrug samt forbruge mindre.
Skal vi for eksempel importere containere fyldt med havenisser fra Kina til Storbritannien?
Skal detailhandlen fortsat prioritere ‘fast fashion‘, hvor tøjet bliver fragtet halvvejs rundt om kloden, for så kun at blive brugt få gange?
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
2. Transport over kortere afstande
Det er muligt, at der i fremtiden vil blive mindre brug for fjerntransport, fordi 3D-printning vil muliggøre lokal produktion ‘on demand’ (udført på bestilling eller til rådighed, når behovet melder sig, red.).
Den nye generation af brændstoffer til shipping vil også kunne produceres tættere på det sted, hvor de er nødvendige, så de kun skal transporteres med skib over hundreder, frem for tusinder, af kilometer.
3. Lavere hastigheder
Jo hurtigere skibene bevæger sig, desto mere energi har de brug for.
Konklusionen er, at et langsommere tempo er en af de mest effektive og umiddelbare måder at reducere skibenes forbrug af brændstof på.
Det kan ske naturligt som følge af høje brændstofpriser, men fastholdelse af denne fordel kræver handling fra IMO, eksempelvis ved regulering af hastighedsgrænsen for skibene.
4. Eftermontering af skibe
Der er adskillige måder, man kan eftermontere skibene, så de bruger mindre brændstof, eksempelvis ved at montere en buet bov på skibssiden, der befinder sig lige bag skibets forstavn (en såkaldt bulbous bow), som mindsker bølgernes modstand, samt gennem opgradering af skibets propeller og skrog for at forbedre fartøjets brændstofeffektivitet.

5. Gør brug af vinden
Roterende cylindre (såkaldte Flettner rotors) og kæmpe dragesejl er blot to teknologier, der udnytter vindkraft, og som kan reducere brændstofforbruget med 10 procent.
Ved at koble disse teknologier til computerprogrammer, der modellerer vindhastigheden og -retningen, kan skibene optimere deres ruter og spare yderligere 10 procent brændstof.
6. Gør brug af ‘shore-power’
Skibe bruger mindre brændstof, når de er i havn, hvis man slukker motoren og i stedet kobler sig til det lokale elnet.
Denne teknik, som også reducerer luftforureningen i kystbyer, kaldes ‘shore-power‘.
Norge, USA og Kina er forrest i implementeringen af shore-power takket være regeringsstøtte, men det er mindre almindeligt i Storbritannien.
Løsninger på dette problem er beskrevet i denne Tyndall Manchester-forskningsartikel.
7. Redegør korrekt for CO2-udledningen
Mange alternative brændstoffer producerer et lavt niveau af CO2 ved forbrænding.
Men der skal redegøres korrekt for udledningen fra produktionen; ellers flytter vi bare forureningen fra en kilde til en anden.
Brint kan for eksempel produceres på forskellige måder, der fører til henholdsvis meget høj eller meget lav CO2-udledning.
8. CO2-beskatning
Forsøg på at reducere skibsfartens CO2-udledning har en tendens til at ‘træde vande’, fordi standard marinebrændstof – som eksempelvis diesel – ikke er beskattede og derfor billige.
Det er på tide, at IMO opkræver afgifter på CO2-forurening, så alternative brændstoffer kan konkurrere med traditionelle kulstofbaserede.
Indtægterne kan så finansiere forskning og udvikling af nye brændstoffer samt støtte udviklingslandene til at decarbonisere deres shippingsektorer.
9. Grøn politik
Storbritannien kunne prioritere at bygge CO2-neutrale fartøjer i den kommende nationale skibsbygningsstrategi samt afvikle mere innovative konkurrencer, som den allerede overrendte Clean Maritime Demonstration Competition, for at yde mere støtte til grønnere shippingteknologi.
10. Stærkere rammer
Alle de ovennævnte metoder skal fungere inden for en klar ramme for at reducere shippingindustriens samlede CO2-udledning, hvis sektoren skal spille en rolle i at nå Paris-aftalens klimamål.
IMO skal forpligte sig til strengere klimamål for at levere store reduktioner i de kommende årtier.
I shippingindustrien, såvel som i alle andre sektorer, er vi nødt til at bruge alle mulige metoder til at reducere udledningen så hurtigt som muligt.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.
\ Kilder
- Simon Bullocks profil (University of Manchester)
- “Sixth Assessment Report”, IPCC (2021)
- “Influence of 3D printing on transport: a theory and experts judgment based conceptual model”, Transport Reviews (2018). DOI: 10.1080/01441647.2017.1370036
- “The Effect of Oil Price on the Optimal Speed of Ships”, The Journal of the Operational Research Society (1982). DOI: 10.2307/2581518
- “Policy and politics in energy transitions. A case study on shore power in Oslo”, Energy Policy (2021). DOI: 10.1016/j.enpol.2021.112259
- “Shipping and the Paris climate agreement: a focus on committed emissions”, BMC Energy (2020). DOI: 0.1186/s42500-020-00015-2
\ Red Verden med Videnskab.dk
I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.
Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.
- Bør vi sætte alt ind på at begrænse overbefolkning?
- Virker det at købe CO2-aflad?
- Er cirkulær økonomi en løsning?
- Hvordan kan jeg handle anderledes i hverdagen?
- Og har verden overhovedet brug for at blive reddet?
Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?
Du kan få mange gode tips og råd i vores Red Verden-nyhedsbrev og i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.