Ugens podcast: Mangler du en genial idé? Så stjæl den fra naturen
Du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken. Bare slå op i verdens bedste idébank: Naturen.

Ved at studere naturen kan vi udvikle teknologiske løsninger på næsten hvad som helst, mener lektor i mekanisk teknologi. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Ved at studere naturen kan vi udvikle teknologiske løsninger på næsten hvad som helst, mener lektor i mekanisk teknologi. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Året er 1941. Den schweiziske ingeniør George de Mestral vandrer gennem Alperne på vej hjem fra jagt, men han forstyrres konstant af de små burrefrø, der svæver i vinden og filtrer sig fast i hans jagttøj og i pelsen på hans jagthund.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

I løbet af et øjeblik, af hvad der må have været en mærkelig blanding af frustration og nysgerrighed, fødes der i George de Mestral en strålende idé. 

Et par årtier senere kender hele verden velcroen. Inspireret af de små, irriterende burrefrø udvikler George de Mestral den smarte lukkemetode, der blandt andet blev brugt til astronauternes rumdragter under månemissionen i 1969.

Velcroens historie er en klassisk fortælling om denne uges podcasttema, biomimetik, også kendt som bionik - det videnskabelige felt, hvor teknologi udvikles med inspiration fra naturen.

Vi kan lære af myg, planter og rovfugle

»Naturen har haft trial and error i mange år, og det er kun det bedste, der er overlevet, så hvorfor ikke udnytte det?« spørger Torben Lenau, lektor på Institut for Mekanisk Teknologi på DTU og denne uges gæst i Videnskab.dks podcast.

Torben Lenau giver en indføring i bionikken samt tre konkrete eksempler på, hvordan vi mennesker kan lære fra myg, planter og rovfugle. 

Han fortæller også, hvorfor bionikken lige nu er mere populær end nogensinde før.

Lyt til podcasten ovenfor, og bliv klogere. 

Medier under anklage, dansk dims i rummet og Årets Danske Forskningsresultat

Vi har naturligvis også været forbi Videnskab.dks nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen, der deler ugens vigtigste historier:

Jonas Salomonsen og redaktionen anbefaler også, at du stemmer på Årets Danske Forskningsresultat 2017.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk