GMO har givet mere sprøjtegift
Ja, CRISPR har potientiale til at give mere bæredygtigt landbrug, men det er vigtigt at forske i risici for miljø og sundhed, siger norsk forsker. Han minder om, at de GMO-afgrøder, som er godkendt i dag, har givet mere sprøjtning, ikke mindre.

GMO har ikke gjort ret meget godt for miljøet ind til nu. Genmodificeret majs og soja kan tåle en sprøjtegift, som ellers dræber alt (Foto: Shutterstock)

GMO har ikke gjort ret meget godt for miljøet ind til nu. Genmodificeret majs og soja kan tåle en sprøjtegift, som ellers dræber alt (Foto: Shutterstock)

Slip gensaksen CRISPR løs i vores planteforædling, så kan vi skabe en mere bæredygtig udvikling af landbruget.

På den måde kan GMO være med til at redde verden.

Det mener tre forskere, Videnskab.dk har talt med, i denne artikel: Kan GMO redde verden?

De fortæller alle tre, hvordan vi med gensaksen CRISPR kan lave genredigerede afgrøder, som er mere modstandsdygtige og skal sprøjtes langt mindre.

Der findes ingen forskning, som viser, at GMO i sig selv er skadeligt for naturen, miljøet eller vores sundhed, siger de.

Forskerne arbejder for, at de nyeste genredigeringsteknikker ikke kommer til at høre under EU’s GMO-lovgivning.

For hvis de gør det, vil kontrollen, reguleringen og mærkningen af dem ødelægge muligheden for, at de reelt vil blive brugt.

Men kan det virkelig være rigtigt? Kan modstanden mod GMO virkelig bero på uvidenhed?

Der må da være nogen, der har fundet noget farligt ved GMO?

Red Verden


I en ny serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden. Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft over GMO til, om det giver bedst mening bare at se på sig selv og gøre en forskel derfra. Hvad siger videnskaben?

Du er altid velkommen til at kommentere under de enkelte artikler. Du kan også følge med på Facebook i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Vigtigt at regulere

Videnskab.dk går på jagt i forskningen.

Greenpeace samt professor Stefan Jansson, som er fortaler for GMO, hjælper os i retning af Norge til Genøk – Senter for Biosikkerhed. Her forsker man blandt andet i risici ved GMO.

Odd-Gunnar Wikmark er forskningsleder for Biosafety of Genome Editing.

Han er faktisk enig i, at CRISPR har stort potentiale

»CRISPR kan spille en rolle i forhold til at redde verden. Det kan sandsynligvis være med til at skabe et mere bæredygtigt landbrug,« siger han.

 Han mener dog stadig, at det er vigtigt at afdække mulige risici og regulere brugen af CRISPR.

»Man er nødt til at lave et system, hvor man ser på konsekvenserne og vurderer mulige risici. At sige, at der ikke er nogen risiko ved CRISPR, er for tidligt,« siger han.

Overordnet har GMO skadet miljøet

Odd-Gunnar Wikmark anerkender, at forskningen ind til nu ikke har påvist nogle skadevirkninger af GMO på mennesker:

»Men det kan måske hænge sammen med, at vi netop har haft en meget omfattende regulering. Reguleringen har fungeret efter hensigten. Jeg mener ikke, at det er et argument for mindre regulering,« siger han.

Efter hans mening er det i GMO-debatten og hele snakken om GMO’s rolle i at redde verden vigtigt at huske på, hvad GMO har givet os, siden det blev introduceret i midten af 1990’erne:

Mere sprøjtegift ikke mindre.

Afgrøderne var modificeret til at kunne tåle sprøjtegiften roundup.

Men de afgrøder var jo bevidst genmodificeret til at kunne blive sprøjtet. Så det er vel ikke GMO’en i sig selv, der har været skadelig?

»Jeg synes ikke, man kan skille det ad. Vi er nødt til at se på de samlede miljømæssige effekter af GMO, og når vi gør det, ser vi, at det har givet mere sprøjtegift.«

Giftresistente insekter

I Mexico har man desuden fundet vilde majs, som indeholder det gen, GMO-majs har fået klippet ind i arvemassen, og som giver resistens overfor sprøjtemidlet Roundup. Det kan du læse om i denne videnskabelige artikel fra Nature.

Når vi slipper genmodificerede afgrøder løs på markerne, er der altså risiko for, at det påvirker naturen.

Det har man også set i flere afrikanske lande, hvor GMO-majs har fået sat et gen ind, som får dem til at producere en svag gift, der holder skadedyr væk. På den måde kan man sprøjte mindre.

Flere og flere steder udvikler insekterne resistens mod giften viser flere studier.

Drop GMO-diskussionen

Med de 'gamle' GMO-afgrøder har man klippet bakteriegener ind i planterne og på den måde givet dem nye egenskaber.

Med de nye teknikker arbejder forskerne på at klippe i afgrøders arvemasse og give større modstandskraft, som i princippet kunne være opstået ved naturlige mutationer.

Er det så GMO? De er jo genetisk modficeret.

Men det er al den såsæd, som bruges til at dyrke vores afgrøder faktisk også. Traditionel forædling handler også om at skabe mutationer i planters arvemasse.

Traditionelt gør man det ved hjælp af kemikalier og radioaktiv stråling, som giver et væld af mutationer, uden man har noget overblik over hvilke.

Det lyder heller ikke vanvittigt naturligt, og resultatet er afgrøder med ændringer i generne.

Odd-Gunnar Wikmark mener dog, at vi som forbrugere har krav på at vælge til og fra. Og til at gøre det på et oplyst grundlag.

Han bakkes op af Mickey Gjerris, lektor i bioetik på Københavns Universitet.

»Drop diskussionen om GMO eller ej, men kald det forskellige planteforædlingsteknikker, og vær åben omkring de metoder, man bruger. Vi har en række teknikker. Ingen af dem er vanvittigt naturlige, og alle handler om at ændre planternes arvemasse,« siger han.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk