»Det er mega fedt,« røg det ud af Anne Mette Vraa med lysende øjne og sjaskvådt hår.
Vådt, fordi hendes studiekammerater fra Danmarks Tekniske Universitet lige havde hældt en spand vand i hovedet på hende.
Men det var også en spandfuld sejrsglæde, der overstrømmede hende, fordi hun netop var kørt over målstregen i den DTU-byggede bil, der kan bryste sig af at have Europas bedste brændstoføkonomi blandt bybiler med forbrændingsmotorer.
Omregnet til brændværdien i en liter benzin præsterede den naturgasdrevne bil at køre 348 km/l i sidste gennemløb, hvilket gjorde den til en klar vinder af sin klasse i Shell Eco-marathon Europe – ligesom det var tilfældet sidste år.
»I forgårs kørte vi kun ind på en andenplads, fordi vi kørte en omgang for meget, og jeg var vildt skuffet over, at kommunikationen fejlede. Så der var et stort pres på mig,« sagde hun og smilede lettet:
»Jeg har et kæmpe hold af venner, der har arbejdet et helt år på projektet, så jeg skulle leve op til nogle seriøse drenge.«
Eksperimentel kørsel gav topresultat
Anne Mette Vraa studerer produktion og konstruktion på DTU, men hun har ikke været med til at bygge bilen og blev for kun et par uger siden hevet ind i projektet som chauffør.
Det viste sig at være en succes. Efter et par uheldige forsøg var hendes timing ved pedalerne rigtig god i bilens tredje gennemkørsel, der placerede holdet på førstepladsen, og det åbnede op for et endnu bedre fjerde forsøg.

»Den fjerde runde var mere afslappet, fordi vi allerede lå på førstepladsen. Derfor kunne jeg ligge og lege med indsprøjtningslængden og indsprøjtningstiden. Det er det, der gjorde, at resultatet blev bedre,« forklarede hun.
Danske hold vender styrket tilbage næste år
Mens DTU’erne fejrede sejren, var stemningen mindre god blandt deltagerne fra Aalborg Universitet, der stillede op med en meget original prototype.
»Jeg synes, at det er gået ret dårligt alt i alt,« sagde Kristian Kjær.
På grund af travlhed i ugerne op til og en sammenbrændt motor samt regnvejr under selve løbet, havde aalborgenserne slet ikke fået testet deres bil inden konkurrencens sidste dag, hvor bilen gik i stykker gang på gang og derfor ikke nåede at lave en hel gennemkørsel.
»Vi blev ramt af alle de børnesygdomme, som en ny bil har, og fordi de først blev opdaget i dag, har vi ikke kunnet nå at udbedre fejlene,« forklarede Kristian Kjær, der dog lovede, at Aalborg Universitet vender tilbage med en optimeret bil til næste års øko-ræs.
Det samme gælder DTU’s andet hold, hvis prototype heller ikke fuldførte et eneste løb på grund af tekniske problemer.
»De fleste studerende var med for første gang og har aldrig lavet en tegning, som de skulle bruge til noget i virkeligheden. Men rigtig mange af dem har fået en god fornemmelse for det og er klar til at give den gas til næste år,« sagde DTU-holdets erfarne vejleder Claus Suldrup.