Forskningspris til børn for deres kur mod eksamensangst
Elever fra Antvorskov Skole i Slagelse har opfundet et apparat, der skal kurere eksamensangst. De har netop vundet en pris og dermed chancen for at gå videre til verdensmesterskabet i USA.  
fll innovation børn forsker eksamensangst naturfag folkeskolen

Eleverne fra Antvorskov skolen, som fik en pris for deres forskning og opfindelse af et vibrerende apparat, der skal kurere eksamensangst. (Foto: Antvorskov skolen)

Eleverne fra Antvorskov skolen, som fik en pris for deres forskning og opfindelse af et vibrerende apparat, der skal kurere eksamensangst. (Foto: Antvorskov skolen)

Et apparat, der vibrerer mod maveskindet med samme frekvens som en kat, der spinder, skal berolige skoleelever med eksamensangst. Apparatet er udviklet af en gruppe 7. og 8. klasseelever fra Slagelse og har netop vundet en særlig pris i en forskerkonkurrence for børn.

»Vi tog den vigtigste pris, nemlig forskningsprisen. Det betyder, at vores projekt nu skal oversættes til engelsk og sendes til Norge, hvor det skal vurderes af et internationalt dommerpanel,« siger Carsten Sørensen, der er naturfagslærer på Antvorskov Skole i Slagelse.

For nyligt skrev Videnskab.dk om børnenes forskningsprojekt i artiklen Børn vil kurere eksamenangst med teknologi.

Eleverne fik i weekenden forskningsprisen Global Innovations Award (GIA) ved den lokale First Lego League turnering, som blev afholdt på deres skole. GIA-prisen er en ekstern del af den internationale børneforskningskonference First Lego League. Prisen gives til et projekt, der er særligt innovativ. 

‘Rigtige’ forskere roser projektet

I de seneste par måneder har Carsten Sørensen været tovholder på forløbet, hvor eleverne frivilligt har arbejdet efter skoletid på forskningsprojektet.

First Lego League 

Menneskers interaktion med dyr er temaet for årets First Lego League, som er en verdensomspændende konkurrence. 

Formålet med FLL er, at børn og unge har det sjovt, mens de lærer at anvende videnskabteknologi, teknik, matematiske begreber, kritisk tænkning, fantasi og samarbejde til at løse et problem.

FLL er grundlagt af den amerikanske organisation FIRST og den danske legetøjsproducent Lego. Den første konkurrence blev afholdt i 1998.

Indtil videre har de udviklet en prototype på det beroligende apparat. Det er en lille vibrator, der skal sættes fast inde i bukserne og vibrere mod maven, når man er til eksamen.

Elevernes hypotese er, at vibrationerne virker beroligende, ligesom når man sidder med en kat på skødet, der spinder.

Undervejs i projektet har eleverne fået feedback og bunker af ros fra ‘rigtige’, voksne forskere.

Eleverne har besluttet at arbejde videre med udviklingen af deres apparat.

»Vores projekt lever videre. Eleverne synes, det har været super-fedt at arbejde på det, så de er klar på at køre videre med det. Vi skal blandt andet have apparatet testet,« siger Carsten Sørensen.   

»Jeg begynder mere og mere at tro på, at det har sin gang på jord at bruge en kats spinden som inspiration til et vibrerende, beroligende apparat, for vi har fået så mange positive tilbagemeldinger,« fortsætter han.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste råd før eksamen

Andre konkurrencer venter

Forskningsprisen, som eleverne fik i den lokale turnering, betyder, at deres projekt nu bliver sendt til Norge, hvor det skal vurderes af et skandinavisk dommerpanel.

Dommerne vælger de tre bedste skandinaviske projekter, som derefter går videre til FLL-verdensmesterskabet i USA.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skider man, når man er nervøs?

Tre af eleverne fra Antvorskov skolen er tilmeldt blevet udvalgt til at arbejde videre på projektet og stille op med det i en anden konkurrence kaldet 'Unge Forskere'. 'Unge Forskere' er Danmarks største talentkonkurrence inden for naturvidenskab og teknik.

Konkurrencen bliver afholdt i foråret 2017.

LÆS OGSÅ: Pigerne dominerer Unge Forskere

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.