Her er de bedste råd før eksamen
Åh-åh! Eksamenstiden er over os. Men frygt ikke; Videnskab.dk har masser af artikler med tips og tricks til, hvordan du håndterer eksamensræset – og scorer de høje karakterer.

Eksamen er en stresset tid, som giver mange hjertebanken, svedige håndflader og konstant dårlig samvittighed over at lave andet end at sidde bøjet over bøgerne derhjemme. Heldigvis har Videnskab.dk masser af artikler, der kan hjælpe studerende gennem perioden. (Foto: Colourbox)

Eksamen er en stresset tid, som giver mange hjertebanken, svedige håndflader og konstant dårlig samvittighed over at lave andet end at sidde bøjet over bøgerne derhjemme. Heldigvis har Videnskab.dk masser af artikler, der kan hjælpe studerende gennem perioden. (Foto: Colourbox)

Gulp.

Du sidder ensomt på en gang og venter, mens du skæver nervøst hen mod den lukkede dør. Bag den venter 20 minutter, der kan blive skæbnesvangre for din fremtid.

Din ene fod vipper energisk op og ned, og du tygger desperat på et efterhånden udtjent stykke tyggegummi. Spændingen er næsten uudholdelig.

Pludselig bliver døren åbnet, og din lærer byder dig inden for med en alvorlig mine. Midt i rummet troner censor bag det grønne bord. Hun sender dig et stramtandet blik og skribler noget i sine papirer. Du synker, men din hals er som en ørken. Nu gælder det.

De fleste studerende har sikkert prøvet den situation – eller står over for den i den nærmeste fremtid. Men før du går i panik, så tag et kig på en række af vores bedste artikler om, hvordan du klarer dig igennem den hårde tid.

Eksamen: Tænk som en sportsmand

Hyperventilerer du, så snart du hører ordet eksamen, er der hjælp at hente i artiklen Tag kontrol over din eksamen. Her kan du lære at tackle stress ved at tænke som en sportsmand.

Eller måske er du en af dem, der oplever, at maven pludselig gør knuder, når du skal til eksamen? Hvordan dét kan være, kan du læse om i artiklen Hvorfor skider man, når man er nervøs?

Men hvorfor dog ikke bare udrydde eksamensangsten én gang for alle? Læs hvordan i artiklen: Eksamensangst fjernes med simpel øvelse.

En lur hjælper på indlæringen

Til dig, der sidder og knokler med at lære en kæmpe bunke noter udenad, har vi også mange spændende artikler, der måske kan hjælpe dig på vej. F.eks. Hvorfor kan det være svært at huske ord? og Kan man stole på hukommelsen? eller Findes der fotografisk hukommelse?

Måske er du gået kold og har mest af alt lyst til at tage en morfar på sofaen? I så fald vil det sikkert glæde dig, at man også kan lære noget, mens man sover. Læs bare her: REM-søvn løser problemerne og Din hjerne er lydhør under dyb søvn.

Tro på dig selv – også hvis du ikke har læst

Det kan også være, at du slet ikke behøver bekymre dig om eksamen og i stedet bare skal tro på dig selv - uanset om du har fået læst hele pensum eller har fedet den i solen i hele læseferien. Forskning viser nemlig, at studerende med selvtillid scorer højere karakterer.

Du kan også læse flere nyttige artikler her, bl.a.:

Videnskab.dk ønsker alle studerende held og lykke. Og når eksamen er vel overstået, kan du med rette glæde dig over artiklen:

Hold dig sund: Drik tre glas øl om dagen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk