Pigerne dominerer Unge Forskere
Landets forskerspirer kæmper for tiden med at få projekterne i konkurrencen Unge Forskere klar til deadline. Går det som de to foregående år, vil de fleste vindere i den yngste kategori være piger.

Nanna Stahlschmidt fik en 1. præmie i konkurrencen Unge Forskere i kategorien Natur og Teknik, 2009. De sidste to år har den kategori været domineret af piger.

Nanna Stahlschmidt fik en 1. præmie i konkurrencen Unge Forskere i kategorien Natur og Teknik, 2009. De sidste to år har den kategori været domineret af piger.

Nanna Stahlschmidt kalder det 'en af de fedeste oplevelser i mit liv', da hun fik en 1. præmie i Unge Forskere-konkurrencen i 2009. Hun er én af de mange piger, der de sidste par år har domineret kategorien for de yngste, Natur og Teknik.

Dengang var Nanna Stahlschmidt blot 11 år. Hun opfandt en rygsele med en elektronisk anordning, som giver signal, hvis man bruger ryggen forkert. Bag-up kalder hun den. I dag venter hun spændt på, at se den første prototype, som skulle være lige på trapperne.

»Det var en rigtig dejlig og helt unik oplevelse. Jeg skulle præsentere min opfindelse for en masse mennesker, og så gik folk og sagde, at jeg var meget klog,« fortæller en stolt Nanna Stahlschmidt, der i dag er 12 år og går i 6. klasse på Bjergby-Mygdal Skole i nærheden af Hjørring.

Flest piger tager præmierne

Unge Forskere er en konkurrence for børn og unge op til 21 år. Den er delt op i tre kategorier: Unge Forskere og Opfindelser, Natur og Teknik og Min Vildeste Idé. De to sidste er kun for grundskolelever til og med 10. klasse, og her tager pigerne fra.

I Natur og Teknik handler det om at finde på en original opfindelse, gøre en ny opdagelse, lave et nyt forsøg eller kombinere dem alle. I kategorien er der hvert år 12 projekter, som skal fordeles på tre 1. præmier, tre 2. præmier, tre 3. præmier og tre 4. præmier.

Man kan vælge at lave sit projekt alene eller i en gruppe. Således var der 27 børn om at lave de 12 vinder-projekter i 2009. Heraf var 19 af deltagerne piger, mens det året før var 12 ud af 17. Det samme er tendensen i Min Vildeste Idé.

I år kårer Prins Joachim vinderne d. 12. april. Der er deadline for indsendelse af projekter 3. marts, og projektleder Sune Gylling Æbelø fortæller, at der indtil videre er lige mange piger og drenge, der har sendt projekter ind.

Thomas Rasmussen (3. fra venstre) vandt en 2. præmie i Unge Forskere i 2003. I dag arbejder han for Novozymes. Han har blandt andet ansat de tre andre på billedet, som alle er Unge Forskere-vindere. Fra venstre: Cecilia Engel Thomas, Christoffer Norn og Cecilie Nøhr Pedersen

»På de to konkurrencer for grundskolen er det ca. 50/50. For Unge Forskere og Opfinderes vedkommende er der for øjeblikket 80 procent piger, men det skyldes nok, at drengene typisk tilmelder sig i sidste øjeblik i den kategori,« oplyser han.

Han peger på, at de mange kvindelige vindere hænger sammen med den generelle tendens i uddannelsessystemet til, at pigerne mere og mere søger mod eliten.

'Jeg vil arbejde for NASA'

Formålet med Unge Forskere er blandt andet at spotte danske forskertalenter, som også kan gøre sig internationalt, og det har Nanna Stahlschmidt tænkt sig at leve op til.

»Jeg ved godt, det er lidt vildt, men jeg vil gerne arbejde for NASA. Jeg elsker det med at forske og finde ud af, hvorfor tingene hænger sammen, som de gør, og jeg er især interesseret i universet,« fortæller hun.

Nanna Stahlschmidt har altid været vild med naturvidenskaben, og bliver det ikke astronomi, så er hun klar på at forske i den globale opvarmning eller biologi.

Unge Forskere tændte gnisten

Drømmen om NASA er ikke så urealistisk, som den lyder, hvis man ser på, hvordan det er gået nogle af de tidligere vindere.

Thomas Rasmussen fik en 2. præmie for sit projekt om øl i 2003 i kategorien Unge Forskere og Opfindelser. I dag er han executive assistent ved Novozymes efter endt uddannelse som civilingeniør i bioteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Jeg ved godt, det er lidt vildt, men jeg vil gerne arbejde for NASA. Jeg elsker det med at forske og finde ud af, hvorfor tingene hænger sammen, som de gør, og jeg er især interesseret i universet

Nanna Stahlschmidt, 12 år, 'ung forsker'

For ham tændte Unge Forskere en gnist, der siden er blevet til et brændende forskerhjerte.

»Den anerkendelse, jeg fik ved at vinde, kickstartede min karriere. Hvis jeg ikke havde deltaget i Unge Forskere, var jeg blevet en hel almindelig elev. Jeg ville have gennemført gymnasiet med okay karakterer og ville så være startet på en eller anden uddannelse. Men jeg var aldrig nået dertil, hvor jeg er i dag,« fortæller han.

Thomas Rasmussen har blandt andet boet i Kina for at lære kinesisk og forske, studeret på Stanford University i USA og været med på Galathea 3-ekspeditionen.

»Man får et legat og trykker hånd med en prins og en minister. Det gør, at man får troen på, at man virkelig kan drive det til noget,« fortæller den nu 26-årige Thomas Rasmussen.

'Bevar din nysgerrighed'

Unge Forskere har eksisteret i 21 år og er i dag en del af Dansk Naturvidenskabsformidling (DNF). Antallet af deltagere har været støt stigende gennem årene, og i 2009 deltog omkring 2.000 børn og unge i konkurrencen. Hvert år præsenteres de 12 udvalgte projekter ved et stort finale-arrangement, som i år foregår på Syddansk Universitet i Odense d. 12. april.

1. præmien er på 10.000 kr, og den fik Nanna Stahlschmidt som sagt i 2009 for sin opfindelse. Nu står hun foran en lang vej gennem uddannelsessystemet, før hun kan smykke sig med titlen 'forsker'. En vej Thomas Rasmussen har været igennem. Han har specielt ét råd, han gerne vil give videre:

»Hun skal blive ved med at være nysgerrig, både over for naturvidenskaben, men også over for andre mennesker, som hun møder, for eksempel i forbindelse med Unge Forskere og forhåbentlig også fremover ude omkring i verden.«

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: