Snorker mænd mindre efter sex?
Kan et hurtigt knald inden sengetid modvirke snorken? Spørg Videnskaben undersøger, om der virkelig kan være en behagelig løsning på et ubehageligt problem.

Snorken er ikke en velkommen følgesvend i dobbeltsengen, hverken for den som snorker, eller for den som skal høre på det. Men kan sex virkelig være med til at sætte en stopper for snorkelydene?
(Foto: Colourbox)

Snorken er ikke en velkommen følgesvend i dobbeltsengen, hverken for den som snorker, eller for den som skal høre på det. Men kan sex virkelig være med til at sætte en stopper for snorkelydene? (Foto: Colourbox)

 

Det kan være svært at falde i søvn, hvis din partner snorker som et helt savværk, så snart du slukker lyset i soveværelset. Og at blive vækket af et hårdt puf i siden, fordi du selv er anledningen til den natlige larm, er heller ikke særlig festligt.

Her på Spørg Videnskaben har vi modtaget en mail fra vores læser Søren Wilhjelm, der gerne vil have be- eller afkræftet en gammel historie fra studietiden angående netop snorken.

Det var almindelig kendt blandt de specialestuderende ved biologisk institut, at sex kunne afhjælpe mænds problemer med snorken, skriver Søren i mailen.

»Nu snorker jeg ikke selv, så jeg har desværre ikke mulighed for at stille mig til rådighed for videnskaben i dette tilfælde, hvad jeg ellers gerne havde gjort. Men har den gamle historie bund i videnskaben, eller er det bare en vandrehistorie, som nogen mænd har haft personlig interesse i at holde liv i?« spørger Søren.

Træthed efter sex

Fakta

Snorken i tal: Cirka hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Det svarer til, at 1,3 mio. danskere hver nat har støjende vejrtrækning, mens de sover. Kilde: Dansk Center for Søvnmedicin

For at finde ud af om sex virkelig kan redde dig fra de bebrejdende blikke over morgenkaffen på grund af ødelagt nattesøvn fra din bedre halvdel, henvender vi os til Christian Graugaard, professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

»Der sker en hel masse med hele kroppen under og efter sex, men at sex skulle kunne afhjælpe snorken, må jeg melde pas til. Jeg har ikke kendskab til, at der skulle være forsket i sammenhængen mellem sex og snorken,« siger Christian Graugaard.

Han forklarer videre, at det dog er velkendt, at der en anden positiv sidegevinst ved sex. »Der kan indtræde en behagelig træthed efter sex. Denne træthed skyldes dels den fysiske udfoldelse, men har formentlig også noget at gøre med de hormonelle forandringer, der sker i kroppen i forbindelse med den sexuelle udfoldelse, specielt under orgasmen,« forklarer Christian Graugaard. 

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor bliver man træt efter en orgasme?

Fakta

Hvad er snorken egentlig? Snorken er lyde fra vibrationer i det bløde væv i svælget. Svælget strækker sig fra den bageste del af næsehulen ned til strubehovedet. Hvis der er for snæver passage i svælget, opstår der hvirvelstrømninger i luftstrømmen, når man trækker vejret, og disse får vævet til at vibrere. Kilde: Dansk Center for Søvnmedicin

Christian Graugaard sender os videre til søvnekspert, professor ved Dansk Center for Søvnmedicin, Poul Jennum med ordene, at hvis ikke Poul Jennum kender noget til den påståede sammenhæng, så er der ikke nogen i Danmark, der gør.

Hvis konen gider, og du selv kan

Vi kontakter Poul Jennum, for at finde ud af om de cirka 1,3 million danskere, der snorker, kan kurere deres natlige trækken-torsk-i-land med sex.
»Der fik du mig, den har jeg simpelthen aldrig hørt før,« siger Poul Jennum, men tilføjer:»Hvis det er rigtigt, så er det da bare om at komme i gang og nyde det, hvis ellers konen gider.«

Med den opfordring i baghovedet fanger vi den ledende overlæge ved Sexologisk Klinik på Aalborg Universitetshospital, Astrid Højgaard. Hun møder i sin dagligdag på afdelingen, mange forskellige patienter, der henvender sig med en bred vifte af vanskeligheder med sex.

»Man kan da godt forestille sig, at man falder veltilpas omkuld efter sex, men at sex skulle modvirke snorken, den er jeg ikke stødt på før,« griner Astrid Højgaard.
Til gengæld beskriver overlægen en anden sammenhæng mellem mænds seksualitet og snorken.

Fakta

Gode råd mod snorken: Er man overvægtig og snorker, vil et vægttab med al sandsynlighed kunne mindske snorkegenerne. Reduktion af alkoholindtag om aftenen har også betydning for snorken. Tager man sovemedicin, vil ophør af denne medicin kunne have effekt på snorken. Nogle mennesker snorker udelukkende, når de ligger på ryggen. Hvis disse kan holde sig til at ligge på siden, for eksempel ved at sy en tennisbold ind i ryggen på nattøjet, vil dette afhjælpe snorken. Kilde: Dansk Center for Søvnmedicin

»Mænd, der har en tilbøjelighed til at snorke, fungerer ofte dårligere seksuelt, altså har større risiko for rejsningsbesvær end andre mænd. Og grunden er, at det at snorke og det at have et rejsningsproblem, har en fælles faktor, nemlig at begge dele ofte rammer overvægtige mænd og mænd med lavt testosteron-niveau,« forklarer hun.

Snork og sex på svensk

I et sidste forsøg på at komme til bunds i myten fra biologisk Instituts gange, søger Spørg Videnskaben nu uden for Danmarks grænser. Måske er der nogen af vores svenske naboer, som har efterprøvet om sex skulle kunne være mirakelkuren mod snorken?

Men Christian Benedict, som er søvnforsker ved Institutionen for Neurovidenskab ved Uppsala Universitet, istemmer med de danske forskere: »Jeg har ikke hørt om nogen studier, som har undersøgt, om sex skulle reducere antallet af snorke-episoder i løbet af natten, og jeg tror også, at det vil være svært at finde forsøgspersoner, som vil lægge krop til et forsøg af den karakter.«

Vi må altså indtil videre beklage, at vi ikke kan besvare Søren Wilhjelms spørgsmål, men han skal bestemt ikke snydes for en sexet Videnskab.dk-T-shirt som tak for det knaldgode spørgsmål. Også en stor tak til både danske og svenske forskere for deres svar. 

Vi vil her fra Spørg Videnskaben give stafetten videre til jer kære læsere: Hvad er jeres bedste råd mod snorken? Og er det jeres erfaring, at sex hjælper?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk