Hvorfor er himlen blå?
Himlen har forskellige farver på forskellige tidspunkter: Blå, gul, rød, lilla, sort – og nogle gange endda grønlig. Vi søger forklaringen på, hvorfor himlen skifter farve.
Hvorfor er himlen blå skifte farve

Når himlen er blå, skyldes det, at solens lys bliver spredt på en ganske særlig måde, når det går igennem Jordens atmosfære. (Foto: Colourbox)

Når himlen er blå, skyldes det, at solens lys bliver spredt på en ganske særlig måde, når det går igennem Jordens atmosfære. (Foto: Colourbox)

Himlen kan altid fascinere os mennesker. Vi sætter pris på, at den er blå. Og når den ved solnedgang springer ud af skabet som lilla, tager vi billeder af den i håb om, at vi kan indfange lidt af magien.

Men hvorfor skifter himlen i det hele taget farve?

Det har Aviaja på seks år spurgt sin far om. Et ganske godt spørgsmål til en far uden større meteorologiske kundskaber. Men heldigvis er han fast læser af Spørg Videnskaben, så da han ikke kender svaret, har han sendt spørgsmålet i vores retning:

»Hvorfor er himlen nogle gange blå og andre gange rød?« spørger Aviaja.

Solens lys indeholder alle farver

Hvad far ikke ved, ved John Cappelen. Han er seniorklimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut og har helt styr på himlens flygtige farver.

»Himlens forskellige farver opstår, fordi det lys, der når vores øje, forinden bliver modificeret på en eller anden måde. Vi kan jo begynde med at se på, hvorfor himlen er blå,« siger John Cappelen.

Han fortæller, at Solens lys indeholder alle farver og derfor bliver oplevet som hvidt.

»Men når lyset går igennem molekylerne i Jordens atmosfære, bliver det spredt,« siger John Cappelen.

LÆS OGSÅ: Forskere afliver populære rummyter: Solen er ikke gul

Kig ikke på Solen!

Det er farligt at se direkte på solen med det blotte øje – selv i korte perioder.

Det skarpe lys vil opvarme nethinden lidt og kunne forårsage permanente skader i form af blindhed eller blinde pletter i synsfeltet.

Da det ikke gør ondt, bliver man ikke umiddelbart opmærksom på, at synet er ved at blive ødelagt.

Atmosfæren spreder farverne forskelligt

Meteorologen fortæller, at atmosfærens molekyler spreder nogle farver i Solens hvide lys mere end andre:

  • De blå og violette farver i lyset bliver spredt meget
     
  • De grønne farver bliver spredt lidt mindre
     
  • De gule og røde bliver stort set ikke spredt

»Når vi ser på himlen, vil det lys, der når vores øjne, være det blå lys, fordi det er molekylerne gode til at sprede. Derfor ser himlen blå ud,« siger John Cappelen.

LÆS OGSÅ: Jorden var engang orange

Han fortæller desuden, at himlen er sort om natten, fordi der på det tidspunkt ikke er noget sollys, som atmosfærens molekyler kan bryde. Derfor får himlen samme farve som verdensrummet – sort.

Solnedgange er røde, fordi lyset krydser meget atmosfære

Atmosfærens molekyler bærer også skylden for, at himlen bliver rød, lilla og orange, når solen går ned.

»Himlen får andre farver end blå, når solen ikke er så højt på himlen. For så skal solens lys igennem et meget tykkere lag af Jordens atmosfære.«

»Det betyder, at atmosfærens molekyler spreder det blå eller grønne lys så meget, at det gule og røde er tilbage,« forklarer John Cappelen.

Derfor er det de røde dele af solens hvide lys, der når vores øjne, når himlens kugle går op eller ned.

LÆS OGSÅ: Se den smukke, blå solnedgang på Mars

Spørg Videnskaben Classic

Cirka en gang om ugen 'genudsender' vi populære spørgsmål og svar fra vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk d. 19. september 2011.

Hvorfor kan himlen være gul?

Nogle gange er himlen ikke bare blå. Den er mørkeblå – hen i de grå nuancer. Det er den, når der er skyer på himlen. For skyer påvirker også Solens lys.

»Skyer er svævende vanddråber. Når lyset skal igennem dem, fungerer de som et ’grå-filter’, der betyder, at himlen kan antage forskellige nuancer,« siger John Cappelen.

Han fortæller om et fænomen, hvor himlen bliver gul i retning af det grønne. Et fænomen, som vores læser David Nguyen faktisk har oplevet og sendt et spørgsmål om til Spørg Videnskaben:

»I dag, d. 2. Juli 2011 kl. 9:30, var jeg et ud af mange andre øjenvidner, som så en gul himmel. Den forsvandt igen kl. 10:07 efter en halv time med regn og torden,« skriver David Nguyen og undrer sig over, hvad der skete med himlen.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er nogle lyn røde?

Skybjerge farvede himlen gul og grøn

John Cappelen kan udmærket huske det forunderlige himmelfænomen.

»Det er rigtigt! Det, var det mange, der oplevede. Men hvad skete der? Svaret er lidt kompliceret.«

»Himlen var dækket af et lavt skylag, og over det var der 12 kilometer høje ’skybjerge’. Da det her skete, var Solen ved at gå op i øst, og lyset farvede ’skybjergene’ orange og gule.«

»Men set gennem det lave skydækkes ’gråfilter’ fik himlen en gullig-grønlig-askegrå nuance,« fortæller John Cappelen.

Spørg Videnskaben takker Aviaja og David Nguyen for de gode spørgsmål og John Cappelenfor at give os gode svar. Vi sender en Videnskab.dk-t-shirt til vores to spørgelystne læsere og opfordrer andre til også at undre sig over deres omverden og dele den undren med os andre ved at sende en mail til: redaktionen@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk