Se den smukke, blå solnedgang på Mars
Det er over tre år siden, NASA's lille rum-eventyrer Curiosity for første gang satte sine seks hjul på Mars. Endelig har den haft tid til at nyde solnedgangen, der på Mars er blå. I videoen her kan du selv nyde med.

Solen er så.. blå mor? I hvert fald set fra Mars! (Video: NASA Jet Propulsion Laboratory)

Solen er så.. blå mor? I hvert fald set fra Mars! (Video: NASA Jet Propulsion Laboratory)

»Solen er så rød, mor,« lyder det i en kendt vuggevise for børn, men hvis man bor på den røde planet Mars, er det faktisk ikke tilfældet.

Mere end tre år efter NASA's Mars-robot Curiosity gjorde sit indtog på planeten, er der nu blevet taget billeder og lavet en video, der forestiller solnedgangen, som en marsboer ville have oplevet den. Og den er blå!

»Farven kommer, fordi den meget fine partikelstøv har en størrelse, der gør, at det blå lys trænger igennem atmosfæren mere effektivt,« siger Mark Lemmon fra Texas A&M University, der er medlem af Curiosity-teamet til thesydneymorningherald.com.

Solnedgang på Mars følger samme princip som på Jorden

Det hvide lys fra Solen består både af blåt og rødt lys, og grunden til, at den blå farve dominerer på Mars, er faktisk den samme, som når vi oplever en rødglødende solnedgang på Jorden.

Stillbilledet viser tydeligt den karakteristiske blå farve, som en solnedgang på Mars iklæder sig. (Foto: NASA)

Det gælder nemlig, at jo flere atmosfæriske partikler, Solen skal igennem, når den går ned, jo større spredning sker af det lys, den afgiver. 

På Jorden spreder atmosfærens partikler det blå lys mere end det røde, og derfor opstår den røde farveintensitet. På Mars er sagen en anden.

»Når det blå lys bliver spredt af støvpartiklerne, forbliver det tættere på Solens retning, end de andre farver gør. Resten af himlen er gul til orange, og den gule og røde lysspredning er over hele himlen i stedet for at holde sig tæt på Solen,« siger Mark Lemmon til thesydneymorningherald.com.

I videoen kan du tydeligt se, hvordan Solens farve fremstår kold, mens himlen er badet i et blåligt skær.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk