»Solen er så rød, mor,« lyder det i en kendt vuggevise for børn, men hvis man bor på den røde planet Mars, er det faktisk ikke tilfældet.
Mere end tre år efter NASA's Mars-robot Curiosity gjorde sit indtog på planeten, er der nu blevet taget billeder og lavet en video, der forestiller solnedgangen, som en marsboer ville have oplevet den. Og den er blå!
»Farven kommer, fordi den meget fine partikelstøv har en størrelse, der gør, at det blå lys trænger igennem atmosfæren mere effektivt,« siger Mark Lemmon fra Texas A&M University, der er medlem af Curiosity-teamet til thesydneymorningherald.com.
Solnedgang på Mars følger samme princip som på Jorden
Det hvide lys fra Solen består både af blåt og rødt lys, og grunden til, at den blå farve dominerer på Mars, er faktisk den samme, som når vi oplever en rødglødende solnedgang på Jorden.

Stillbilledet viser tydeligt den karakteristiske blå farve, som en solnedgang på Mars iklæder sig. (Foto: NASA)
Det gælder nemlig, at jo flere atmosfæriske partikler, Solen skal igennem, når den går ned, jo større spredning sker af det lys, den afgiver.
På Jorden spreder atmosfærens partikler det blå lys mere end det røde, og derfor opstår den røde farveintensitet. På Mars er sagen en anden.
»Når det blå lys bliver spredt af støvpartiklerne, forbliver det tættere på Solens retning, end de andre farver gør. Resten af himlen er gul til orange, og den gule og røde lysspredning er over hele himlen i stedet for at holde sig tæt på Solen,« siger Mark Lemmon til thesydneymorningherald.com.
I videoen kan du tydeligt se, hvordan Solens farve fremstår kold, mens himlen er badet i et blåligt skær.