Torsdag eftermiddag løftede verdens hidtil største og kraftigste raket sig op fra affyringsrampen i Boca Chica i Texas, USA.
Verden over fulgte rumfartsentusiaster opsendelsen spændt, for det var på forhånd meldt ærligt ud fra rumfartsvirksomheden SpaceX, at testflyvningen af raketten og rumskibet ’Starship’ sagtens kunne gå galt. Og hvis man forventede drama, skuffede showet bestemt ikke.
»Det var virkelig fascinerende og spændende. Det lykkedes at få opsendt Starship, og som udgangspunkt så alting fint ud. Men kort tid efter start konstaterer man, at tre motorer sætter ud, og senere sætter yderligere tre motorer ud. Det betyder, at raketten kommer ud af kontrol og begynder at tumle,« forklarer Michael Linden-Vørnle, som er astrofysiker ved DTU Space på Danmarks Tekniske Universitet.
Mens raketten tumler, begynder den også at miste højde. Det betyder alt sammen, at rakettens system for selvdestruktion bliver aktiveret, og rumudstyret sprænger altså sig selv i luften.
»Systemet bliver aktiveret, når tingene kommer ud af kontrol. Nogle systemer er lavet sådan, at man skal aktivere dem fra kontrolcentret på Jorden, men her er der et indbygget, autonomt system, som sørger for, at raketten destruerer sig selv, så den ikke ender med at kunne gøre skade på noget,« forklarer Michael Linden-Vørnle, som selv har besøgt SpaceX’s rumhavn i Boca Chica og blandt andet set ’Starship’.

»En kæmpe succes«
På trods af, at raketten endte sine dage i brag og flammer, betegner astrofysikeren opsendelsen som succesfuld.
»Det lykkedes at få verdens hidtil største og kraftigste raket op fra rampen og ud at flyve i allerførste forsøg, så det er da en kæmpe succes,« mener han.
På det sociale medie Twitter har grundlæggeren af SpaceX, Elon Musk, også lykønsket sine folk med en »spændende testopsendelse af Starship«.
»Vi har lært en masse til næste testopsendelse om nogle få måneder,« skriver han.
Inden opsendelsen havde SpaceX også meldt ud, at graden af »succes skal måles på, hvor meget vi kan lære, hvilket vil informere og forbedre sandsynligheden for succes i fremtiden.«
Ingen mennesker i fare
Ifølge en opdatering fra SpaceX nåede raketten op i højde af cirka 39 kilometer over Den Mexicanske Golf, inden den eksploderede.
Der er ingen meldinger om, hvorvidt vragdele er blevet fundet og indhentet. Ifølge SpaceX var rumhavnen og det omkringliggende område – herunder strande og veje – ryddet for mennesker inden testflyvningen.
Den danske astrofysiker Michael Linden-Vørnle vurderer heller ikke, at eksplosionen har udgjort nogen fare for mennesker i området.
»De afspærrer netop et sikkerhedsområde, så folk i nærheden ikke risikerer at komme til skade. Så nej – eksplosionen har ikke været til fare for folk på Jorden,« siger han.
Starship selvdestruerede
Det nye udstyr, som nu er blevet testet, består af en løfteraket, kaldet ’Super Heavy’, som er verdens hidtil største og kraftigste – og som aldrig tidligere var blevet afprøvet i luften før gårsdagens flyvning.
Løfteraketten er 70 meter høj og har en diameter på 9 meter. Og så består den af ikke mindre end 33 raketmotorer af typen Raptor, der bruger flydende metan og ilt som brændstof. Det var altså flere af disse motorer, som ikke fungerede under testflyvningen og dermed gav anledning til fartøjets selvdestruktionen.
Ovenpå ’Super Heavy’ sidder SpaceX nye rumskib, kaldet ’Starship’.
\ Starship og Super Heavy
Det nye rumfartssystem fra SpaceX består af to dele:
1) ’Super Heavy’ er en 70 meter høj løfteraket med en diameter på ni meter. Den består af 33 raketmotorer af typen Raptor, der bruger flydende metan og ilt som brændstof.
Hver Raptor-motor har en løfteevne på 230 ton, så de 33 motorer giver en samlet løfteevne på 7.590 ton, hvilket er mere end nok til at få raketten af sted, også selvom et par motorer skulle svigte.
2) ’Starship’ er et nyt rumskib, som bliver skudt ud i rummet af ’Super Heavy’. Det er 50 meter langt og har 6 Raptor-motorer.
Det laster 1.200 ton flydende metan og flydende ilt, og det er designet til at kunne blive optanket i rummet.
Starship var (heldigvis) ubemandet ved testflyvningen, men planen er, at fremtidige udgaver af rumskibet skal landsætte mennesker på Månen og på endnu længere sigt fragte mennesker til Mars.
Starship er 50 meter højt og tidligere udgaver af rumskibet har – modsat ’Super Heavy’ – været testfløjet i Jordens atmosfære, men ved disse flyvninger har fartøjet brugt sine egne motorer som drivkraft. For at komme helt ud i rummet har Starship brug for et kraftigt skub fra ’Super Heavy’-raketten, og det var netop planen, at ’Starship’ skulle have haft sin jomfrurejse i rummet i går.
Det skete som bekendt ikke, og ifølge SpaceX var det både et system for selvdestruktion på ’Super Heavy’ og på ’Starship,’ som blev aktiveret og sørgede for, at rumrejsen endte med et brag.
Ud over at flere raptormotorer på ’Super Heavy’-raketten satte ud, har der ikke været yderligere meldinger fra SpaceX om, hvad der gik godt og skidt under opsendelsen.
»Vi ved grundlæggende ikke så meget endnu, men SpaceX vil analysere deres data i den kommende tid, så de kan lære af opsendelsen,« siger Michael Linden-Vørnle.
»Det er den strategi, de har valgt at bruge, at de bygger så godt de kan, tester og justerer alt efter, hvad der går galt. Men det har jo også vist sig at være en meget effektiv og progressiv strategi,« tilføjer han.
Astronomiske omkostninger
Mandag i denne uge forsøgte SpaceX også at opsende sit nye rumudstyr, men her blev opsendelsen afblæst inden affyring, fordi der var problemer med en ventil – læs mere her.
Det mest »revolutionerende« ved det nye rumudstyr er ifølge Michael Linden-Vørnle, at både raketten og rumskibet skal være 100 procent genanvendelige.
»Det er helt afgørende – både i forhold til at gøre rumfart billigere og i forhold til bæredygtighed generelt,« siger astrofysikeren.
Rumfartøjet fra i går kommer imidlertid ikke til at blive genbrugt efter eksplosionen.
Det er uvist, hvad eksplosionen har kostet SpaceX. Virksomheden har ikke oplyst, hvor mange penge der er brugt på at udvikle Starship-programmet, men Elon Musk har tidligere anslået over for mediet CNN, at prisen for at færdigudvikle rumudstyret vil være »tættere på« 2-3 milliarder dollars end på 10 milliarder dollars.
Du kan blive meget klogere på og få langt flere detaljer om SpaceX’s nye raket og Starship-rumskibet i denne artikel.