Du er måske ikke klar over det, men en særlig Nobel-uge er i fuld gang. Den kulminerer lørdag 10. december, når årets prismodtagere får overrakt deres Nobel-medaljer i Stockholm og Oslo.
Fra en dansk vinkel er årets prisoverrækkelse en tand mere festlig, end den plejer at være. For første gang i 25 år er en af nobelpriserne nemlig gået til en dansk forsker.
Morten Meldal, professor ved Københavns Universitet, modtager Nobelprisen i kemi for sit banebrydende arbejde med klik-kemi-reaktionen.
Han er lige nu i Stockholm, hvor han, sammen med andre af årets pristagere, udnytter ventetiden frem mod prisoverrækkelsen til koncerter, forelæsninger og talks.
\ Læs mere
\ Kemiske byggeklodser
Opdagelsen af klik-kemi-reaktionen er en af de landevindinger, der har ændret måden, kemikere arbejder på. Metoden bruges i dag i laboratorier verden over.
Med klik-kemi kan molekyler sættes sammen som byggeklodser. Kemikerne bygger forskellige molekyler, der har forskellige egenskaber, og bagefter kan de sætte molekylerne sammen ved at tilføre dem bestemte klik-dele. Når delene klikker sammen, får du et samlet molekyle, der forener flere egenskaber.
Det kan blive til specialiseret medicin, vaskemiddel, der renser dit tøj mere effektivt, og maling, der binder bedre, for bare at nævne et par eksempler.
Få sat klik-kemien på plads
Torsdag kl. 11.20 holder Morten Meldal selv forelæsning om opdagelsen af og arbejdet med den banebrydende klik-kemi. Du kan følge forelæsningen i toppen af artiklen.
Det gør han sammen med de to amerikanske forskere, Carolyn Bertozzi og Barry Sharpless, som Morten Meldal deler Nobelprisen i kemi 2022 med.
Meldal og Sharpless opdagede klik-reaktionen, der fungerer som en slags molekylær lim, samtidig, men uafhængigt af hinanden.
Bertozzi har udviklet metoden, så klik-reaktionen kan bruges i levende organismer.
Hvis du gerne vil have det basale på plads, før du kaster dig over forelæsningen med nobelpristagerne, kan du begynde her, hvor Morten Meldal fortæller om sit arbejde, bogstavelig talt så børn kan følge med, i Videnskabsklubben:
Hvad er fremtiden for livet på Jorden?
Når nogle af verdens klogeste mennesker alligevel er samlet i Sverige, er det i den grad oplagt at få dem til at tale sammen om de udfordringer, verden står over for.
Det gør man under den såkaldte ‘Nobel Week Dialogue’, der i år har temaet ‘The Future of Life’ – livets fremtid.
Nye og tidligere nobelpristagere, førende forskere, meningsdannere, beslutningstagere og repræsentanter fra offentligheden skal blandt andet diskutere, hvad liv er.
Hvad vil det sige at være menneske? Ændrer teknologiudviklingen ved vores opfattelse af, hvad liv er – skal ‘liv’ eksempelvis inkludere kunstig intelligens?
Professor Steven Chu, der er tidligere modtager af Nobelprisen i fysik, skal under dialogen tale om fremtidsvisioner for livet. I hans panel skal de blandt andet tale om, hvordan forudsigelser af fremtiden kan bruges til at løse nutidens udfordringer, særligt i klimakrisen.
Da Videnskab.dk i efteråret talte med Steven Chu, efterlyste han politisk vilje til at løse klimakrisen. Det kan du læse i denne artikel: Nobelprisvinder til Videnskab.dk: »Vi har brug for en landbrugsrevolution«.
Målet med dialogen er at bygge bro mellem videnskaben og samfundet og »stimulere tænkning, vække fantasien og inspirere til storhed,« står der på arrangementets hjemmeside, hvor du kan se det fulde program.
Flere festlige forelæsninger
Du kan også komme med til forelæsninger hos årets pristagere i kategorierne Fysiologi eller Medicin, Litteratur, Fysik og Økonomi.
- Fysiologi eller medicin: Svante Pääbo (forelæsning afholdt 7. december)
Læs mere om den svenske professors prisvindende arbejde med blandt andet neandertalernes genom i artiklen Svensk nobelprisvinder opdagede, at du er 2 procent neandertaler.
- Litteratur: Annie Ernaux (forelæsning afholdt 7. december)
Den franske forfatter, der også er professor i litteratur, udmærker sig med værker om køn og klasse.
- Fysik: Alain Aspect, John F. Clauser og Anton Zeilinger (forelæsning afholdt 8. december)
I artiklen Årets nobelpristagere i fysik pegede på, at Bohr havde ret kan du blive klogere på de tre kvantefysikere.
- Økonomi: Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond og Philip H. Dybvig (forelæsning afholdt 8. december)
Årets pristagere i økonomiafdelingen har vi skrevet om i artiklen Nobelprisen i økonomi går til forskere, der reddede bankerne under finanskrisen.