Heste kan bruge symboler til at kommunikere
Heste kan lære at bruge skilte med symboler til at fortælle deres ejere, om de fryser eller ej, viser ny forskning.
heste kommunikation hestehvisker dyreadfærd dækken signaler

Heste er både flotte og så kloge, at de kan bruge symboler til at kommunikere med mennesker. (Foto: Shutterstock)

Heste er både flotte og så kloge, at de kan bruge symboler til at kommunikere med mennesker. (Foto: Shutterstock)

Heste er ikke bare flotte dyr med ekstremt bløde muler. De er også helt vildt lærenemme.  

Rideheste kan ligefrem trænes i at bruge symboler på hvide skilte til at fortælle deres ejere, om de trænger til at få et dækken, som er et slags tæppe, af eller på, viser ny forskning.

»Det er overraskende, for i forskerkredse har der hidtil været en generel skepsis over for hestes evner til at bruge todimensionelle symboler til at kommunikere« siger Karina Bech Glerup, der er adjunkt på Institut for Produktionsdyr og Heste på Københavns Universitet.  

LÆS OGSÅ: Vilde heste kan være på vej til Danmark

Hestene lærte at pege på skilte

Heste kommunikere symboler dækken

De tre forskellige symboler. (Illustration: videnskabelig artikel)

I forsøget, netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Applied Animal Behaviour Science, har norske forskere fra bl.a. Norwegian Veterinary Institute og Norwegian Institute of Bioeconomy Research trænet 23 rideheste i at bruge mulen til at pege på 1 ud af 3 skilte med symboler:

  1. Et skilt med en sort vandret streg på en hvid baggrund betød ‘dækken på’

  2. Et blankt hvidt skilt betød ingen ændring (beholde dækken på eller forbliv uden)

  3. Et skilt med en lodret sort streg på en hvid baggrund betød ‘dækken af’

Hver gang hestene pegede på et skilt, fik de en foder-belønning og dækkenet af eller på, afhængigt af hvilket symbol de havde valgt.

Heste kommunikere symboler dækken

Et dækken er et slags tæppe, som man lægger over hestens ryg og spænder fast omkring bug, hale og bringe. Dækkener findes i mange varianter og til mange formål. (Foto: Shutterstock)

Efter et par ugers træning havde alle 23 heste lært at pege på symbolerne og forbinde dem med deres dækkener.

LÆS OGSÅ: Bizart: Se den ekstremt sjældne kyklop-hest

I kulde ville hestene have dækken på

Nu testede forskerne, om hestene forstod betydningen af symbolerne. De fik hestene til at pege på skiltene i forskellige vejrforhold.

Hestenes valg af symbol var ikke tilfældigt, viste det sig:

  • varme og solrige dage valgte hestene skiltet med den lodrette streg, som betød, at de ville have dækkenet af. Hvis de ikke havde dækken på i forvejen, valgte de at forblive uden dækken.

  • våde, stormfulde og kolde dage pegede 10 ud af 12 heste uden dækken på skiltet med den vandrette streg, som betød, at de gerne ville have dækkenet på. Heste, der allerede havde dækken på, valgte at beholde det på.

LÆS OGSÅ: Kan heste give hinanden gode råd?

Hestene forstod altså, hvilke konsekvenser deres valg af symbol ville få, konkluderer forskerne. Se, hvordan hestene gjorde i videoen nedenfor.

I denne video kan du se, hvordan en af hestene på en dag med sne vælger symbolet, der betyder, at den gerne vil have et dækken på. (Video: Cecilie M. Mejdell, Turid Buvikemail, Grete H.M. Jørgensen og Knut E. Bøe)

Heste kan aflæse mimik

»Det er plausibelt, at hestene vælger, som de gør, fordi de synes, det er rart at få dækkenet på, når det er koldt,« siger Karina Bech Gleerup, som ikke selv været involveret i det norske studie, men har med læst den videnskabelige artikel.

»Heste er blevet tæmmet af mennesker gennem mange hundrede år. Så sker der det, at de begynder at arbejde sammen med os. Heste er blevet ekstremt gode til at aflæse selv meget subtile signaler som ændringer i ansigtsudtryk. Det her studie giver os endnu mere viden om, hvordan vi kan kommunikere med dem,« fortsætter hun.

LÆS OGSÅ: Professor: Alle dyr kan lære at aflæse mennesker

Karina Bech Gleerup har selv skrevet ph.d. om, hvordan man kan aflæse, om heste har smerte blandt andet i deres ansigtsudtryk, kropssprog og adfærd. 

Heste er gode til at bruge signaler
Heste kommunikere symboler dækken

Din hest kan aflæse ændringer i din mimik. (Foto: Shutterstock)

Også lektor Janne Winther Christensen, der forsker i hesteadfærd på Aarhus Universitets Institut for Husdyrvidenskab, er begejstret for det nye studie.

»Det er spændende, og det er virkelig godt tænkt at teste hestenes forståelse for symboler ved at give dem dækken af og på,« siger hun.

Janne Winther Christensen er ikke overrasket over, at hestene i de norske forsøg har lært at kommunikere via symboler.

LÆS OGSÅ: Sølvfarvede islandske heste er mere utrygge

»Heste er supergode til at lægge mærke til signaler fra mennesker og at forbinde signalerne med konsekvenser,« siger Janne Winther Christensen og fortsætter:

»Heste kan også sagtens skelne mellem visuelle kontraster. Da det er nogle lette og kontrastfyldte symboler, de norske forskere har brugt, er det ikke så underligt, at hestene kunne lære at kende forskel på dem.«

Heste får skader af dækkener

Forskning har tidligere vist, at man kan få heste til at vise, hvad de foretrækker i forskellige situationer.

Forskere fra Janne Winther Christensens institut har for eksempel vist, at heste kan lære at trykke på en plade med mulen for at få adgang til forskellige niveauer af social kontakt med andre heste.

Det, der overrasker mest i det norske studie, er, at hestene valgte, at de ville have dækken på, synes Janne Winther Christensen.

Heste kommunikere symboler dækken

Heste med vinterpels behøver ikke dækken. (Foto: Shutterstock)

Hun troede, at heste foretrak at gå uden dækken:

»Heste får ofte gnavesår af at have dækken på. Hvis der regner, eller hvis de ruller sig, bliver dækkenet vådt og tungt. Vi ser en del grimme skader efter dækner, der ikke er blevet skiftet ofte nok. Vi troede egentlig, at hestene helst ville være fri for at have dem på,« siger Janne Winther Christensen.

LÆS OGSÅ: Hjælp på vej til halte heste

Hvis man ikke klipper sin hest, fraråder Janne Winther Christensen stadig, at man giver den dækken på. For hvis hesten har sin naturlige vinterpels, kan den sagtens holde varmen udendørs, selv om der er koldt.

Hvis man klipper sin hest og giver den dækken på, skal man sørge for at tjekke dækkenet dagligt og vaske det jævnligt, anbefaler hun. Dækkenet må ikke sidde skævt eller være fyldt med gammelt snavs, som kan give gnavesår.  

Alle heste ville være afklædte i varmen
Heste kommunikere symboler dækken

Når hestene kan vælge selv, vil de gerne have dækken på, når det er koldt, mens de helst vil have det af, når det er varmt. (Foto: Shutterstock)

Samtlige heste i det norske forsøg valgte at få dækkenet af, når der var godt vejr:

På varme og solrige dage (20-23 °C) valgte 10 ud af ialt 22 heste, som havde dækken på, at de ville have dækkenet af.

De resterende 12 heste, som ikke havde dækken på, pegede på det symbol, som betød, at de fortsat ville være uden dækken.

Dækken er rart på kolde dage

De samme 22 heste blev testet på kolde regnfulde dage (5-9 °C). Ti heste, der havde dækken på i forvejen, valgte det skilt, som betød, at de ville beholde det på. 10 ud af 12 heste, som ikke havde dækken på i forvejen, signalerede, at de ville have et på.

2 heste signalerede, at de ville forblive uden dækken, men da de samme to heste blev testet på dage, hvor der var -12 °C og 1  °C, pegede de på ‘dækken på’-symbolet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk