Forskere: Den kollision, der skabte Månen, gav os også grundlaget for liv
Kilde: 
24 januar 2019

Der flere forskellige teorier for, hvordan Månen blev skabt, og nu bruges én af dem til at forklare livets opståen:

For 4,4 milliarder år siden blev Jorden ramt af en omstrejfende planet på størrelse med Mars. Den slog en masse stykker af vores planet, og de samlede sig senere til Månen.

Men den gjorde også noget andet meget vigtigt: Den kom med kulstof og nitrogen og dermed grundlaget for liv.

Det skriver The Guardian.

Udmeldingen i avisen kommer fra en gruppe petrologer – det er geologer, der studerer bjergarter og bjergarters dannelse – som har lavet geokemiske eksperimenter for at finde ud af, hvordan Jorden er kommet i besiddelse af nogle af de elementer, der danner hele grundlaget for, at vi eksisterer.

LÆS OGSÅ: Livets byggesten skabes ved kometnedslag

Det er ikke en ny teori, at flere af de livsvigtige grundstoffer er kommet til Jorden fra andre dele af universet, men forskere har længe debatteret, hvornår og hvordan de er kommet til. Det nye studie kan for første gang give et velunderbygget gæt.

»Dette studie viser, at en klippefyldt, jordlignende planet har flere chancer for at få elementer, der er essentielle for, at liv kan opstå, hvis den bliver formet af store nedslag med planeter, der har opsamlet forskellige byggesten,« siger Rajdeep Dasgupta, der har været med på projektet og arbejder på Rice University i Houston i USA, til The Guardian.

Studiet, der beskriver opdagelsen, er udgivet i tidsskriftet Science Advances.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.