Enorm solplet påvirker Jorden
Netop nu ses en meget stor solpletgruppe på solskiven. Gruppen har allerede udløst soludbrud og flere er måske på vej.

Det ligner til forveksling et billede af en bold, taget af et kamera med fnuller på linsen - men det er altså Solen med en enorm solpletgruppe. (Foto: NASA/SDO)

Det ligner til forveksling et billede af en bold, taget af et kamera med fnuller på linsen - men det er altså Solen med en enorm solpletgruppe. (Foto: NASA/SDO)

En meget stor solpletgruppe ses for tiden på solskiven. På billedet her, der er optaget tirsdag 27. september, kl. 8 dansk tid, strækker gruppen sig over et område, der svarer til næsten 13 gange Jordens diameter. 

Solpletter er områder, hvor Solens magnetfelt er brudt gennem overfladen. De ser mørke ud, fordi de er ca. 1.500 grader koldere end den omkringliggende soloverflade, der har en temperatur på ca. 5.500 grader. Det er det indviklede magnetfelt, der forhindrer varm gas fra Solens dybereliggende lag i at nå op til overfladen. 

Skyer af partikler sendes mod Jorden

Antallet af solpletter er et udtryk for Solens aktivitet, der svinger op og ned med en periode på omkring 11 år. Den store solpletgruppe, der nu kan ses på solskiven, er det seneste tegn på, at Solens aktivitet er på vej mod maksimium, der forventes at indtræffe i første halvår af 2013. Gruppen har i weekenden udløst flere, store udbrud, der har slynget enorme skyer af elektrisk ladede partikler af sted mod Jorden. 
Disse skyer ramte mandag 26. september Jordens magnetfelt og var årsag til forstyrrelser, der var kraftige nok til at skabe nordlys over Danmark
Den store gruppe kan meget vel udløse flere soludbrud i de kommende dage, og da gruppen nærmer sig midten af Solen, vil udkastet materiale fra sådanne udbrud have retning direkte mod Jorden.
Flere satellitter holder dog hele tiden et vågent øje med Solen - herunder NASA's SDO-satellit, der har taget billedet herover.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk