Nordlys over Danmark
Se det flotte nordlys gløde over den sønderjyske himmel.

 

Mandag aften, 26. september, var det muligt at se nordlys fra Danmark. Nordlyset opstod som følge af udbrud på Solen.

Nordlys er forholdsvis sjældent i Danmark, men i weekenden var der mulighed for at se det smukke naturfænomen. 
Billedet her viser nordlyset som lysende gardiner med en grønlig glød. Det er optaget af astronomiholdet på Alssundgymnasiet i Sønderborg 26. september ved 23-tiden. Polarlys (nord- og sydlys) opstår, når elektrisk ladede partikler strømmer mod området omkring Jordens nord- og sydpol og får luften i en højde på ca. 90-500 km til at gløde. 
Det er forstyrrelser i Jordens magnetfelt, der får partiklerne til at strømme. Partiklerne har enten været fanget i Jordens magnetfelt eller kommer fra Solen. Der er altid polarlys omkring nord- og sydpolen, men når der er meget kraftige forstyrrelser i Jordens magnetfelt, kan nordlys strække sig helt ned til Middelhavet.
Forstyrrelserne i Jordens magnetfelt kan bl.a. opstå, når feltet bliver ramt af enorme skyer af elektrisk ladede partikler, der er skudt ud fra Solen i forbindelse med udbrud. 
Således var også gårsdagens nordlysaktivitet et resultat af udbrud på Solen, der havde sendt skyer af elektrisk ladede partikler af sted mod Jorden. De resulterende forstyrrelser i Jordens magnetfelt gav anledning til nordlysaktivitet over bl.a. Nordamerika, England, Tyskland og altså også Danmark. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk