Ugens podcast: Gækkebrevet blev brugt til flirt i gamle dage
Podcasten kigger i denne uge på gamle gækkebreve og undersøger, hvor traditionen kommer fra.

Hør med, når vi åbner bindebreve og gækkebreve fra 1641, 1885 og 1960'erne. (Illustration: Mette Friis-Mikkelsen.)

Hør med, når vi åbner bindebreve og gækkebreve fra 1641, 1885 og 1960'erne. (Illustration: Mette Friis-Mikkelsen.)

»Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker. «

De fleste af os har nok prøvet at få et gækkebrev og enten vundet eller måttet give afkald på et påskeæg.

Men hvor stammer den sære tradition egentlig fra?

Ugens podcast står i påskens tegn, hvor vi blandt andet kigger gækkebreve fra forskellige historiske perioder efter i sømmene.

Videnskab.dk's podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone. Læs mere i bunden af artiklen.

Her er tre af de seneste podcasts fra Videnskab.dk:

Gækkebrevet har ikke altid været for børn

Det er ikke kun børn, der sender gækkebreve. Oprindeligt var det faktisk voksne, der enten drillede eller ligefrem flirtede med hinanden via brevene, fortæller Caroline Nyvang, der er seniorforsker på Dansk Folkemindesamling.

Hun har i ugens podcast medbragt en forløber til gækkebrevet, nemlig et såkaldt bindebrev fra 1641.

»I det her brev er det en ung herre, der skriver til en jomfru Magdalena, at han forventer, at hun orkestrerer et gilde, hvis hun ikke kan gætte, hvem afsenderen er.«

Brevene blev heller ikke blot sendt i påsken – brevet her blev for eksempel sendt på Magdalenas navnedag.

Bindebrev påske gækkebrev tradition historie

Bindebrevet fra en ung mand til jomfru Magdalena er sendt i håb om, at hun inviterer ham til gilde. (Foto: Dansk Folkemindesamling.)

Ugens nyhedsoverblik

I ugens podcast får selvfølgelig også et overblik over ugens vigtigste videnskabelige begivenheder, udvalgt af nyhedsredaktør Jonas Salomonsen:

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk