Ugens podcast: Ville vi kunne forstå »Gørrrmørrr« Den Gamle i dag?
At dømme på de mange rullende r'er i vikingekongens tid er det tvivlsomt, men en snak med Christian 4. eller H. C. Andersen ville formentlig ikke ryge helt af sporet.
Podcast H.C. Andersen Gorm Den Gamle Christian d. 4. sprog forstå udtale

Det tætteste, vi kommer på lydoptagelser fra Gorm Den Gamles tid, er runer ridset sten, og derfor er sprogforskerne nødt til at ræsonnere sig frem til udtalen. Hvordan dét lyder, kan du blandt andet høre i ugens podcast. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Det tætteste, vi kommer på lydoptagelser fra Gorm Den Gamles tid, er runer ridset sten, og derfor er sprogforskerne nødt til at ræsonnere sig frem til udtalen. Hvordan dét lyder, kan du blandt andet høre i ugens podcast. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Hvis du kunne rejse tilbage til vikingetiden, banke på døren hos Gorm Den Gamle og bede om et krus øl - ville du så kunne forstå ham, eller ville I tale helt forbi hinanden?

Spørgsmålet er godt, men svaret er endnu bedre:

»Kurrrmmmmrrrrr« eller »Gørrrmørrr« er to af sprogforskerens fantastiske bud på, hvordan Gorm præsenterede sig selv i døren.

Manden bag denne genopførsel af Gorm Den Gamles rullen med r'erne er Frans Gregersen, som er professor i dansk sprog på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet, og han mener ikke, at vi i dag ville have det store held til at forstå vikingens sprog.

Udover den gamle vikingekonges udtale kan du blandt andet også blive klogere på, hvor godt vi ville kunne forstå Christian 4. og H. C. Andersen, og hvordan vores sprogøre har udviklet sig gennem tiden, hvis du lytter med i ugens podcast.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Her er tre af de seneste podcasts fra Videnskab.dk:

Urgamle stjerner, filosofisk mikrobiologi og rygende uenige kræftforskere

Foruden tidsrejsen i det danske sprog giver ugens podcast dig også et nyhedsoverblik over følgende af den seneste uges vigtige forskningsnyheder.

Som sædvanligt er det Videnskab.dk's nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen, som guider dig igennem:

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk