Ugens podcast: Hvad kan vi bruge historie til?
Mange er historieløse og lever med det, men uden viden om fortiden har vi dårlige forudsætninger for at forstå samfundet i dag, mener lederen bag den historiske festival 'Historiske Dage'.

Ugens podcast er en reportage fra 'Historiske Dage'. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Ugens podcast er en reportage fra 'Historiske Dage'. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Ny viden om gamle vandlåse, den danske rationerings-politik under 1. verdenskrig og 1800-tallets herregårde; hvad skal vi egentlig bruge det til i dag?

Videnskab.dk’s podcast har i weekenden indtaget festivalen ‘Historiske Dage’ i København for at finde ud af, hvilken betydning forskning i fortiden har for vores liv i dag.

Ifølge Henrik Thorvald Rasmussen, festivalleder på ‘Historiske Dage’, er det et vigtigt spørgsmål; for vi lever i en tid, hvor vores viden om historie er ekstremt splittet, og hvor »de fleste er helt historieløse og lever fint med rodløsheden,« fortæller han i ugens podcast:

»Der er mange, der agerer i vores samfund, som om vi starter i dag, og så kan vi være forargede, chokerede eller begejstrede fuldstændigt forudsætningsløst.« 

Udover en snak med festivallederen på 'Historiske Dage' var vi også var forbi:

  • Teknologihistorie DTU
  • Dansk Center for Herregårdsforskning
  • Mosede Fort, der netop har igangsat et kæmpe forskningsprojekt om Danmark under 1. verdenskrig
Videnskab.dk Podcast

​Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Her er tre af de seneste podcasts fra Videnskab.dk:

..

Nyt om gamle hjerner og Hawking død

I ugens løb blev der også afsluttet et kapitel i videnskabens historie, da det blev meldt ud, at fysikeren Stephen Hawking er død.

Mere om det og andre nyheder fra Videnskab.dk får du i nyhedsoverblikket, der gives i samspil med Videnskab.dk's nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen:

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk