Særlig belysning kan skabe mere ro i klasseværelset, antyder ph.d.-afhandling
Hængelamper over elevernes borde ser ud til at kunne skabe koncentration og dermed også mindske larm.
pendel-lamper klasselokale støj

Pendel-lampernes fokuserede lys havde erstattet det mere ensartede loftlys, der normalt findes i skolelokaler. (Foto: Henning Larsen)

Pendel-lampernes fokuserede lys havde erstattet det mere ensartede loftlys, der normalt findes i skolelokaler. (Foto: Henning Larsen)

Det kan være svært for klassekammeraterne at koncentrere sig om at lave regnestykker eller læse, når lille Anton eller Esther løber rundt og snakker midt i skoletimen.

Men en design-forsker har nu fundet en mulig løsning, der kan hjælpe skolelærere med at skabe mere ro i klasseværelset. 

Selvom det måske ikke lyder intuitivt, er det en særlig belysning, der ser ud til at kunne dæmpe støjniveauet. Ved at hænge pendel-lamper op over elevernes borde ændres elevernes adfærd, så de bliver mere rolige og koncentrerede.

Det antyder en ny ph.d.-afhandling, som lysdesigner Imke Wies van Mil netop har forsvaret, og som er blevet til gennem et samarbejde mellem Kunstakademiets Arkitektskole og arkitektfirmaet Henning Larsen.

Hendes studie adskiller sig fra tidligere forskning på området, som har fokuseret på 'symptombehandling', såsom for eksempel brug af lydabsorberende materialer. Den nye løsning forsøger i stedet at forhindre, at larmen overhovedet opstår.

Støjniveauet faldt, men det skal bekræftes i større studier

Studiet fandt sted i foråret og efteråret 2017 på Frederiksbjerg Skole i Aarhus.

Specialdesignede pendel-lamper blev sat op i fire klasselokaler for at se, hvordan lyset påvirkede elevernes adfærd og præstationsevne sammenlignet med det ensarterede loftslys, der typisk er i de danske folkeskoler.
 
»Pendlerne skaber mere intime steder indenfor et større læringsområde. Ambitionen var at se, hvordan de ville påvirke klasseværelset,« siger Imke Wies van Mil. 

Forsøgene viste, at lamperne tilsyneladende påvirkede elevernes støjniveau, adfærd og præstationsevne.

Observationer af undervisningen viste, at eleverne blev tiltrukket af lyset fra pendlerne ved arbejdsbordene, så de blev siddende ved deres borde fremfor at bevæge sig rundt i klasseværelset.

Lydniveauet i klassen var også lavere med den nye belysning. Støjen faldt med mellem 1 og 6 decibel i cirka 75 procent af de læringssituationer, der blev målt i samarbejde med en akustiker fra DTU. Det er en forskel, der er til at registrere for det menneskelige øre. 

Der skal dog flere og større forsøg til, før vi kan være sikre på, at resultatet holder vand.

Resultaterne i det nye studie er nemlig ikke statistisk signifikante, og det kan derfor ikke konkluderes med sikkerhed, at lysdesignet skaber mere ro i klassen, siger Imke Wies van Mil.

»Vores data antyder forbedringer; at eleverne var mere rolige og udførte deres opgaver bedre. Men hvis du vil gøre det statistisk signifikant, er du nødt til at lave flere tests med flere elever. Og det er ret svært at opnå.«

Skoleklasse støj lys

Ligesom vi kender det fra spisebordslamper, ser det ud til, at det fokuserede lys fra pendel-lamperne i skolelokalet kan samle eleverne og få dem til at være mere rolige og koncentrerede. (Foto: Henning Larsen)

Særlig godt til matematik og læsning

Studiet antyder også, at eleverne blev bedre til at udføre deres opgaver - især i matematik.

I de kreative fag - som tegning - blev eleverne ikke bedre, og det tyder ifølge Imke Wies van Mil på, at de opgaver ikke kræver ro. Det blev undersøgt i samarbejde med Aarhus Universitet. 

Det var op til lærerne selv at bestemme, hvordan de gjorde brug af pendlerne, for »det var ikke et laboratorium«, som Imke Wies van Mil siger. 

»Vi så, at lærerne elskede at bruge det her lys i aktiviteterne, som vi havde forestillet os - især i matematik og stille læsesessioner.«

Forskning søger løsninger

Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på forskning i tiltag, der bliver lavet for at gavne velfærdssamfundet. Det kaldes interventionsforskning.

Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. 

Læs mere om aftalen her.

»Forbilledligt studie«

Det er et »forbilledligt interdisciplinært studie«, mener Katja Bülow, der sad i bedømmelseskomiteen til forsvaret af ph.d.-afhandlingen, og som er lektor ved Institut for Bygningskunst og Design på Det Kongelige Akademi.

Resultaterne er ikke overraskende, men derfor kan vi godt bruge dem, fortæller hun.

»Vi ved godt, at fokuseret lys kan noget. At spisebordslamper henover bordet tiltrækker os, så vi føler, vi hører til. Det rigtig fine ved studiet er, at vi nu ved mere om, hvorfor det er sådan, og vi har fået et bud på, hvordan kunstig belysning kan bruges som et pædagogisk redskab i undervisningen. Det er det, hun (Imke Wies van Mil, red.) har undersøgt,« siger Katja Bülow og tilføjer:

»Vi kan bruge det til at argumentere for, at belysning kan ændre adfærd, skabe koncentration og dermed også mindre larm.«

Tog højde for 14 variable  

Bedømmelseskomiteen lagde vægt på, at Imke Wies van Mil i projektets 3 studier tog højde for 14 variable, der kan spille ind på resultaterne. 

»Hun har monitoreret, målt og behandlet en række forskellige variable. Vi kunne se, at det er en stor opgave at lave et komparativt studie i et rigtigt skolemiljø med de daglige brugere (elever, red.). Men hun har taget højde for alle de ting, man skal tage højde for,« siger Katja Bülow. 

Også dagslys. Der blev kun brugt data fra dage med den samme naturlige belysning, så data fra dage med meget sol blev sorteret fra.

På skolen i Aarhus, hvor studiet fandt sted, gør lærerne fortsat brug af den særlige belysning. Imke Wies van Mil har også fået henvendelser fra andre skoler, der viser interesse i studiet og dets resultater.

Selvom det er for tidligt at rådgive om, viser studiet, at »der var noget her, der fungerede«. Derfor er det også værd at foretage flere studier af lys i rum på denne måde, mener Katja Bülow. 

»Mere af det, Imke (Wies van Mil, red.) har lavet her, kan give os værdifuld viden og gøre en forskel.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk