Rige lande kan nedbringe landbrugets udledninger med 60 procent ved at skære ned på kødet, viser studie
.. Og så er der klimagevinster ved at afholde store konferencer online ifølge ny forskning. Læs mere om det i ugens opsamling!
plantebaseret_mad.

Det har gevinster for både klimaet og naturen, hvis vi skærer ned på den animalske produktionen, viser et nyt studie, der er udgivet i Nature Foods. (Foto: Shutterstock)

Det har gevinster for både klimaet og naturen, hvis vi skærer ned på den animalske produktionen, viser et nyt studie, der er udgivet i Nature Foods. (Foto: Shutterstock)

54 rige lande kan skære omtrent to tredjedele af udledningerne fra landbruget væk, hvis de lægger om til en mere plantebaseret kost. 

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie i Nature Foods, som er beskrevet af mediet CarbonBrief.

Her har forskerne undersøgt, hvordan fødevareproduktionens klimaaftryk vil dale, hvis indbyggerne i 54 højindkomstlande spiser efter de kostråd, der er blevet fremlagt i EAT-Lancet.

Den kost er primært plantebaseret; du kan læse mere om anbefalingerne fra EAT-Lancet i artiklen: Kæmpestudie: Mad-revolution påkrævet, hvis vi skal redde verden.

Husdyrproduktionen fylder næsten 80 procent af den globale landbrugsjord, og en af gevinsterne ved at ændre kost er, at man kan omlægge mere af landbrugsjorden til natur, som kan binde CO2 og afbøde klimaforandringer, finder forskerne. 

»Folk i udviklede lande spiser langt mere kød og mejeriprodukter end det globale gennemsnit. Det er afgørende at reducere emissioner fra fødevaresektoren i rige lande,« siger lektor Matthew Hayek fra Department of Environmental Studies at NYU arts and science til CarbonBrief.

»For forbrugere, der har rigeligt med madvalg, spiller disse valg en betydelig rolle i at bidrage til vores klimamål. Vores politikker skal afspejle dette ved at gøre sunde og bæredygtige fødevarevalg mere udbredte, bekvemme og billige,« fortsætter han.

Online-konferencer er bedre for klimaet

Coronapandemien har vist, at det er muligt at afvikle både møder og konferencer online.

Nu viser et nyt studie i Nature Communication, som er omtalt af Cornell University,  at online-konferencer er bedre for klimaet.

Stort tema i gang


I en serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden, blandt andet ved hjælp af grøn energi.

Hvad siger videnskaben?

Du kan få gode råd til at redde verden i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan debattere måder at redde verden på.

Forskerne har regnet på, hvor store klimagevinster der er ved at afvikle konferencer virtuelt.

Resultaterne viser, at hvis man afholder store konferencer helt og aldeles online, kan man reducere CO2-aftrykket med 94 procent, fordi det sparer transport, print af papir, hotelbookinger og en række andre ting.

Hvis man vælger en hybridmodel, hvor omtrent halvdelen af deltagerne følger med fra distancen, er det muligt at begrænse aftrykket med 67 procent.

Antallet af internationale konference på mere end 50 personer fordobles hvert 10. år, og konferenceindustriens markedsstørrelse forventes at vokse med 11,2 procent i løbet af det næste årti, skriver Phys.org. 

Hjælpende hånd til plastsortering

Nu får flere sorteringsanlæg rundt om i landet en hjælpende hånd, når det kommer til at sortere plast.

På Videnskab.dk har vi i denne uge beskrevet, hvordan en helt ny kamerateknologi kan finsortere den plast, der kommer rullende på transportbåndet, efter dets kemiske egenskaber.

Det er en helt afgørende forudsætning for, at vi kan genanvende de mange ton plastik, vi hvert år kyler i affaldskurven.

»Vi har lagt den brik, der sikrer, at vi kan sortere plastikken langt mere præcist, så det ikke blot sker på baggrund af farve eller facon. Jeg har ikke set en teknologi i Danmark, der kan se forskel på så mange forskellige plastiktyper, og teknologien kan få stor betydning for vores plastsortering,« lød det i den forbindelse fra lektor Mogens Hinge fra Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet.

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk